Pieminot padomju genocīda upurus

Atceroties un pieminot 1949. gada 25. marta deportācijas, kad tūkstošiem okupētās Latvijas iedzīvotāju – vīrieši un sievietes spēka gados, sirmgalvji un bērni – sadzīti lopu vagonos tika izsūtīti uz Sibīriju, no kurienes daudziem tā arī nebija lemts atgriezties, tradicionāli piemiņas pasākums notika arī Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9, kurā piedalījās arī domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Muzeja telpās pulcējās vairāki desmiti represēto, kā arī jaunieši, tostarp jaunsargi. Liepājas 15. vidusskolas skolēni deklamēja Modra Zihmaņa dzeju, savukārt Liepājas politiski represēto kluba biedri dalījās atmiņās par to dienu notikumiem, par izsūtījumā pārdzīvoto un piedzīvoto.

Uzrunājot atnākušos, domes priekšsēdētājas Uldis Sesks, kura vectēvs arī ir padomju represiju upuris, izteica līdzjūtību represētajiem, kuri mērojuši sāpju ceļu un cietuši režīma pārestības. Domes priekšsēdētājs, uzrunājot atnākušos jauniešus, atgādināja, ka nepieciešams popularizēt Zemessardzi, kuplinot tās rindas, jo pēdējie notikumi Ukrainā atkal atgādina, ka par valsti ir jārūpējas arī pašiem.

FOTO galerija skatāma ŠEIT

Jāatgādina, ka 25. marta deportācijas ir iecirtušas dziļu brūci Latvijas un visas tautas vēsturē, jo prom no dzimtenes tika aizvesti 42 149 cilvēki, tostarp teju 3 000 Liepājas un tās apkārtnes iedzīvotāji, tāpēc ļaudis tradicionāli dodas uz piemiņas brīdi Tores stacijā, no kuras liepājniekiem sākās sāpju un moku ceļš. Kopā ar Liepājas reģiona iedzīvotājiem šajā atceres brīdī piedalījās Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš, kurš pilsētās vārdā pie pieminekļa guldīja sarkanbaltus ziedus.


liepaja.lv

 

Atpakaļ