Pašvaldība vēlas panākt lielākas tiesības jautājumos par spēļu zālēm

Pašvaldība vēlas panākt izmaiņas likumdošanā, lai pašvaldībām būtu lielākas tiesības lemt par spēļu zāļu zālēm savā teritorijā, "Rietumu Radio" atzina Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājaspartija), paužot pārliecību, ka, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, Saeima pašvaldību iniciatīvu mainīt likumdošanu atbalstīs.
Kā atzina Sesks, patlaban likumdošana ir pārāk liberāla attiecībā pret azartspēļu organizētājiem un nedod pašvaldībām pietiekami lielas tiesības lemt par spēļu zālēm savās teritorijās. Diskusijas par šo jautājumu, kā atzina mērs, jau notikušas Latvijas Lielo pilsētu asociācijas sēdēs, "jo arī citas pašvaldības patlaban pastāvošā likumdošana neapmierina". "Vērsīsimies pie likumdevēja. Domāju, ka likumdevējs, sevišķi tuvojoties Saeimas vēlēšanām, mūs uzklausīs un likumdošanā veiks izmaiņas," sacīja Sesks.

Kā ziņots, Liepājas dome pieņēmusi lēmumu par atteikumu izsniegt atļauju SIA "Garkalns" spēļu zāles atvēršanaiLiepājas centrā, Lielajā ielā 7, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā. SIA "Garkalns" jurists Konstantīns Tihomirnijs paudis neizpratni, kāpēc Liepājas pilsētas dome pirms lēmuma atteikt SIA "Garkalns" atļaujas izsniegšanu azartspēļu zāles atvēršanai Liepājas centrā, Lielajā ielā 7, pirms tam ir veikusi iedzīvotāju aptauju, jo to neparedz neviens normatīvais akts.

Komentējot SIA "Garkalns" izteikumus par iedzīvotāju aptauju, Sesks sacīja: "Viņi var domāt un runāt, ko vien vēlas. Mēs strādājam un dzīvojam Liepājā un par objektiem, kas sabiedrībā raisa zināmas pretrunas, rīkojam iedzīvotāju aptaujas un tādas rīkosim arī turpmāk". Liepājas mērs arī atgādināja, ka lielākā daļa aptaujas dalībnieku bija pret spēļu zāles atvēršanu.

Kā ziņots, Liepājas dome pieņēmusi lēmumu par atteikumu izsniegt atļauju SIA "Garkalns" spēļu zāles atvēršanaiLiepājas centrā, Lielajā ielā 7.

Pret atļaujas izsniegšanu domes sēdē pieņemts vienbalsīgs lēmums - šādi balsojuši visi 14 deputāti, kuri piedalījās sēdē. Viens no galvenajiem argumentiem šāda lēmuma pieņemšanai bija sabiedriskās apspriešanas laikā no iedzīvotājiem saņemtie iebildumi pret azartspēļu zāles atvēršanu šajā vietā.

Domes lēmumu mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas var pārsūdzēt Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā.

SIA "Garkalns" domes lēmums esot nesaprotams, - atļaujas izsniegšanu azartspēļu zāles atvēršanai Liepājas centrā neparedz neviens normatīvais akts.

Kā ziņots, sabiedriskās apspriešanas laikā kopā saņemtas 932 anketas. Atbalstu spēļu zāles atvēršanai izteikuši septiņi iedzīvotāji, spēļu zāles atvēršanu neatbalsta 915 iedzīvotāji, savukārt 10 publiskās apspriešanas anketas atzītas par nederīgām.

Kā galvenos argumentus pret spēļu zāles atvēršanu iedzīvotāji minējuši pārāk tuvo atrašanās vietu Svētās Trīsvienības katedrālei un kultūras iestādēm. Tāpat iedzīvotāji uzskata, ka pilsētā jau ir pietiekami daudz spēļu zāļu un tās izraisa lielu atkarību. Savukārt kā galvenais pozitīvais arguments spēļu zāles atvēršanai minēti ienākumi pilsētas budžetā.

Pašvaldībai saskaņā ar Azartspēļu un izložu likumu ir pienākums izvērtēt to, vai azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā nerada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu, un ir tiesības atteikt atļaujas izsniegšanu spēļu zāles atvēršanai.

Izvērtējot Azartspēļu un izložu likumā noteiktos nosacījumus, konstatēts, ka dome nav tiesīga izsniegt atļauju spēļu zāles atvēršanai konkrētajā vietā, jo tas rada Liepājas iedzīvotāju interešu aizskārumu - blakus atrodas baznīca, kultūras iestāde, banka, biroji, kur ikdienā strādā, darbojas un uzturas gan pilngadīgas, gan nepilngadīgas personas. Papildus tam publiskās apspriešanas rezultātā 99% no saņemtajām anketām izteikts noraidījums iecerei Lielajā ielā 7 atvērt spēļu zāli, informēja pašvaldībā.

 

Autors: LETA

Atpakaļ