Pārrunā pirmsskolas izglītības aktualitātes

Vicemērs Vilnis Vitkovskis tikās ar privāto izglītības iestāžu vadītājām, lai pārrunātu situāciju ar valsts līdzfinansējuma pārtraukšanu privātajām izglītības iestādēm no 2016. gada 1.janvāra.

Tiekoties ar privātsākumskolas "Varavīksne" vadītāju Ingvildu Parfjonovu, bērnudārza "Saulstariņš" vadītāju Initu Šokolaiti un "Sirsniņskolas" vadītāju Janu Ūdri, Vilnis Vitkovskis pateicās privāto izglītības iestāžu vadītājām par iniciatīvu, piedāvājot pilsētā kvalitatīvus pakalpojumus pirmsskolas un sākumskolas izglītībā, tādējādi atslogojot rindu uz pašvaldības bērnudārziem. Pašvaldība ir ieinteresēta, lai izglītības piedāvājums pilsētā arī turpmāk būtu pēc iespējas daudzveidīgāks, teica Vitkovskis.  

Kā atzina privāto izglītības iestāžu vadītājas, valsts programma par līdzfinansējumu privātajām izglītības iestādēm uz trīs gadiem nebija līdz galam pārdomāta un ir tikai pasliktinājusi iestāžu finansiālo situāciju, līdzmaksājumi regulāri kavējas. "Bērnu vecāki bija pieraduši pie šī valsts atbalsta, neiedziļinoties, līdz kuram gadam finansējums būs", teica vadītājas.

Līdz ar to daudzi vairs nespēs maksāt par privātajiem bērnudārziem. Valsts finansējums arī mākslīgi radījis pakalpojuma sadārdzinājumu ar lielo birokrātiju un daudzajām atskaitēm. Savukārt prasība MK noteikumos par to, ka bērnu vecākiem, kuru bērni apmeklē privātās izglītības iestādes un vēlas saņemt valsts līdzfinansējumu, jābūt rindā arī uz pašvaldības bērnudārzu, ir tikai mākslīgi palielinājusi rindu uz pašvaldības bērnudārziem, uzskata privāto iestāžu vadītāji.

"Pašvaldība plāno turpināt savu līdzmaksājumu privātajiem bērnudārziem arī turpmāk, jo visi bērnudārzi ir pilsētai svarīgi", teica Vilnis Vitkovskis. Kā zināms, Liepājas pašvaldība bija viena no pirmajām pašvaldībām Latvijā, kura sāka īstenot principu "nauda seko bērnam", lai atbalstītu arī privāto iniciatīvu šajā jomā. Liepājas pašvaldība par katru bērnu privātajā bērnudārzā maksā to pašu summu, cik ir bērna uzturēšanās faktiskās izmaksas pašvaldības bērnudārzā - vidēji mēnesī 132,24 eiro.

Tā kā valsts noteiktās pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei un arī  sertificētām auklītēm šobrīd ir 185 eiro, pašvaldība no valsts saņem šo starpību par bērniem privātajos bērnudārzos.

Savukārt par sertificētu privāto aukļu pakalpojumu valsts līdz šim maksāja 142 eiro. Liepājas pašvaldība ir viena no tām pašvaldībām, kas papildus valsts līdzfinansējumam piemaksā arī savu daļu – 43 eiro.

Sarunas gaitā tika panākta vienošanās, ka no nākamā gada pašvaldība mēģinās savu iespēju robežās sakārtot sistēmu ar bērnu reģistrēšanu rindā uz bērnudārzu, lai no tā ieguvēji būtu gan privātie bērnudārzi, gan bērnu vecāki.   
 
Pašlaik rindā uz pašvaldības bērnudārziem gaida ap 1400 bērnu, no kuriem apmēram 1250 ir vecumā līdz pusotram gadam un uz bērnudārzu vēl nevar doties. Tas nozīmē, ka šobrīd vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs reāli vēl nepietiek ap 200 mazo liepājnieku, informē Izglītības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Jākobsone.

Atpakaļ