Par Latvijas gada sporta skolotāju kļuvusi liepājniece

Piektdien svinīgā ceremonijā Rīgā tika paziņoti "Gada balvas sportā 2013" laureāti, un par gada labākajiem valsts sportistiem tika atzīti brīvās cīņas cīkstone, Eiropas čempione Anastasija Grigorjeva, savukārt vīru konkurencē par labāko tika nosaukts pasaules vicečempions, Eiropas čempions un Pasaules kausa ieguvējs skeletonā Martins Dukurs. Sportista tēvs Dainis Dukurs tika atzīts par labāko treneri.

Bet par šīgada Latvijas labāko sporta skolotāju prestižajā "Gada balvas sportā" ceremonijā piektdien nosaukta Evita Auniņa. Auniņa ikdienā strādā Liepājas 8.vidusskolā, bet bez viņas uz balvu pretendēja arī Skaidrīte Baško (J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija) un Sintija Robula-Ciganska (Lādezera pamatskola).

Par labāko komandu atzina Latvijas U20 basketbola valstsvienību, kas vasarā kļuva par pirmo Latvijas basketbola izlasi, kas kopš 1935. gada spēlēja Eiropas čempionāta finālā. Tajā latvieši izcīnīja sudraba godalgas. U20 izlases kapteinis Kaspars Vecvagars saņēma balvu "Par cīņas gribu", spēlējot izšķirošās Eiropas čempionāta spēles ar lauztu pirkstu.

Nigēriešu futbolists Stenlijs Ibe saņēma balvu "Par Godīgu spēli", jo pirms Daugavpils "Daugavas" pamešanas atklātā intervijā Sportacentrs.com pastāstīja par totalizatoru ietekmi Latvijas futbolā.

Līdzjutēju balsojumā par Latvija populārāko sportistu uzvarēja tenisists Ernests Gulbis, bet NHL kluba Bufalo "Sabres" hokejists Zemgus Girgensons tika atzīts par Latvijas uzlecošo zvaigzni.

Gada uzlecošās zvaigznes titulu tikmēr saņēma hokejists Zemgus Girgensons, kurš pašlaik ir vienīgais Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējošais latvietis. Viņš balsojumā apsteidza Kristeru Gudļevski (hokejs), Līnu Mūzi (šķēpmešana), Kristapu Porziņģi (basketbols) un Tomu Skujiņu (šosejas riteņbraukšana).

Savukārt pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš saņēma apbalvojumu nominācijā par labāko Latvijas komandu individuālajos sporta veidos. Šosezon abi sportisti uzvarējuši trīs Pasaules kausa sacensībās, bet vēl divās cīnījušies finālā un vienā ieguvuši trešo vietu, kā arī izcīnījuši Eiropas čempionāta sudraba godalgas. Sezonu latvieši noslēdza pasaules ranga pirmajā vietā, bet "Gada balvas sportā" balsojumā apsteidza Oskaru Melbārdi/Daumantu Dreiškenu/Arvi Vilkasti/Intaru Dambi (bobslejs), kā arī Jeļenu Rubļevsku/Denisu Čerkovski (modernā pieccīņa).

Tikmēr labākā Latvijas tehnisko sporta veidu sportista godu otro reizi pēc kārtas izpelnījās motokrosa braucējs Matīss Karro, kurš apsteidza Paulu Jonasu (motokross junioriem), Kasparu Stupeli (blakusvāģu motokross) un Reini Nitišu (rallijkross).

Savukārt par gada sporta notikumu Latvijā atzīts Eiropas U-18 čempionāts basketbolā vīriešiem, kurā Latvijas vienība savu skatītāju priekšā izcīnīja ceturto vietu. Vēl uz šo godu pretendēja Eiropas čempionāta posms rallijā, Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens, Latvijas spīdveja "Grand Prix" un Rīgas "Nordea" maratons.

Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalvu ieguva Aigars Apinis, kurš balsojumā apsteidza Dmitriju Silovu un Latvijas izlasi ratiņbasketbolā. Iegūto balvu Apinis, kuram tā karjerā ir jau ceturtā, pēc saņemšanas atdāvināja savam trenerim Aldim Šūpulniekam.

Nominācijā "Paraugs sportā" balvu saņēma bijusī kamaniņu braucēja Ingrīda Amantova, kura 1980.gada olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu. Pēc profesionālās sportistes gaitām viņa strādājusi par skolotāju Rīgas 69.vidusskolā un arī par bērnudārza audzinātāju, kā arī vadījusi Latvijas bērnu un jaunatnes specializēto kamaniņu sporta skolu.

Savukārt nominācijā "Par cīņas gribu" laurus plūca basketbolists Kaspars Vecvagars, kurš Eiropas U-20 čempionāta piektajā spēlē salauza labās rokas pirkstu, tomēr atgriezās laukumā un palīdzēja vienībai izcīnīt sudraba medaļas.

Balvu par mūža ieguldījumu sportā saņēma basketbola treneris Imants Pļaviņš.

Svinīgā ceremonija ik gadu vienkopus pulcē sporta sabiedrības cilvēkus - lielākās Latvijas zvaigznes un panākumu guvējus, daudzsološākos jaunos talantus un Latvijas sporta dzīves vadītājus. Klātesošie kopā ar sporta līdzjutējiem rezumē gada spilgtākos sporta notikumus un svinīgā atmosfērā publiski pasakās saviem izcilniekiem.

 

 


liepajniekiem.lv

Atpakaļ