Par Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi Latvijā kļūst Liepāja

Starptautiskajā konkursā EDEN uzvar Liepāja un iegūst titulu Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis Latvijā. Šogad EDEN projekta konkursa tēma ir „pieejams tūrisms" jeb tūrisms cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Kopumā EDEN projektam no Latvijas bija pietikti pieci tūrisma galamērķi - Jūrmala, Sigulda, Jelgava, Liepāja un Daugavpils. 

Armands Muižnieks, "EDEN Latvia" projekta vadītājs: "Liepāja viennozīmīgi ir tūrisma pilsēta ar augstu pievienoto vērtību, nodrošinot augstas kvalitātes tūrisma pakalpojumus dažādām ceļotāju interesēm un vajadzībām, tostarp, arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Liepāja ir kļuvusi par atpazīstamu tūrisma galamērķi biznesa, veselības un kultūras tūrismam. EDEN projekta mērķis ir pievērst uzmanību tūrisma pieejamībai dažādām cilvēku grupām un veicināt pašvaldību - potenciālo tūrisma galamērķu iesaistīšanos līdzsvarota tūrisma attīstībā. Vērtējot šī gada  EDEN projektā pieteiktos galamērķus, secinājām, ka Latvijā jau ir salīdzinoši daudz vietu, kas ir pieejamas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, taču informācija pār tām ne vienmēr ir atrodama, tāpēc EDEN projekta ietvaros tiks izveidota speciāla Latvijas karte un sadaļa Latvijas nacionālajā tūrisma portālā www.latvia.travel , lai katrs ceļotājs, kam ir īpašas vajadzības, varētu atrast un izvēlēties sev piemērotāko ceļojuma gala mērķi.”   

Ieva Hmieļevska, Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja: „Daudzi no vides pieejamības risinājumiem, kuri ieviesti  jau pirms 10 gadiem, pašiem liepājniekiem kļuvuši ierasti un pašsaprotami, tāpēc līdzdalība EDEN konkursā no jauna liek novērtēt paveikto un kalt vēl apjomīgākus nākotnes plānus. Latvijā pirmā pludmale cilvēkiem ar redzes un funkcionāliem traucējumiem; eksportspējīgi Liepājas uzņēmēju un zinātnieku radīti vides pieejamības risinājumi (audiobojas,  taktilās kartes, bruģakmens ar gropēm) un labi funkcionējošs sadarbības modelis starp nevalstisko sektoru, uzņēmējdarbības  sektoru un pašvaldību.  Šie ir galvenie Liepājas trumpji ceļā uz uzvaru EDEN konkursā. Kā tūrisma nozares pārstāve esmu gandarīta, ka izpratne par universālā dizaina  principu ievērošanu,  veido labu augsni jaunu tūrisma produktu veidošanai Liepājā.”

Sadzirdi, sasmaržo, satausti Liepāju!

Liepāja ir Baltijā atpazīstams galamērķis ar bagātu arhitektūras, militāro un kultūrvēsturisko mantojumu, daudzveidīgu kultūras un sporta pasākumu piedāvājumu, nesteidzīgas atpūtas piedāvājumu tūrisma galamērķī, kas plašā mērogā domājusi par Universālā dizaina pielietojumu un ieviešanu.

Liepāja ir vienīgā pilsēta Latvijā, kura mērķtiecīgi piemēro Universālā dizaina jeb „pieejams visiem” standartus jaunbūvēm un rekonstruētām celtnēm sākot ar plānošanas un beidzot ar nodošanas fāzi. Liepāja ir vadošā pilsēta Latvijā universālā dizaina principa ievērošanā un ieviešanā, kas nosaka, ka tiek nodrošināta pieejama vide, infrastruktūra, produkti, pakalpojumi un informācija visiem cilvēkiem, neatkarīgi no vecuma, veselības stāvokļa, redzes un kustības iespējām.

Pēdējo 3 gadu laikā Liepājā īstenots liels skaits Eiropas Savienības (ES) fondu projekti un pašvaldības finansētu infrastruktūras attīstības projektu, kuru kopējais ieguldījums infrastruktūras sakārtošanā mērāms 100 miljonu latu apmērā, no tiem vides pieejamības sadaļa  veido aptuveni 10%  no kopējā finansējuma. 

Liepājā veiksmīgi ieviesti Universālā dizaina jeb „pieejams visiem” principi t.s. pamata infrastruktūrā (ielas, ietves, veloceliņi, luksofori, apgaismes un ceļa stabi, norādes zīmes u.tml.), pilsētvidē un pludmalē tiks izveidotas vairākas taktilās kartes. Liepāja ir pirmā pludmale Latvijā, kas pielāgota cilvēkiem ar redzes un kustību traucējumiem, t.sk., senioriem - uzstādītas taktilās kartes un izveidota peldvieta cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kas aprīkota ar audio bojām redzes invalīdiem un atbilstošu sanitāro moduli redzes un kustību invalīdiem. 

EDEN projekta ietvaros neredzīgajiem un vājredzīgajiem radīts maršruts „Sadzirdi, sasmaržo, satausti Liepāju!” un grupu pavadīšanai maršrutā apmācīts gan neredzīgs gids, gan redzīgi gidi. Maršruts plānots kā vissezonas jeb regulāri pieejams piedāvājums, ietverot nozīmīgus Liepājas kultūrvēsturiskos objektus, veido sasaisti ar vietējām kultūrvēsturiskajām vērtībām un balstās uz ilgtspējīgas attīstības principu ievērošanu.

EDEN ir starptautiska mēroga konkurss, kas norisinās gandrīz visās Eiropas Savienības dalībvalstīs un kandidātvalstīs. Projekts veicina ilgtspējīga tūrisma attīstību, vēršot uzmanību uz Eiropas tūrisma galamērķu vērtībām, daudzveidību un kopīgajām iezīmēm. 

EDEN projektu Latvijā realizē Eiropas Komisija (EK) kopā ar LR Ekonomikas ministriju un Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA). Atšķirībā no 2012.gada, kad EDEN projekts tika orientēts uz sadarbības stiprināšanu starp galamērķiem un EDEN galamērķu popularizēšanu, šogad akcents ir uz līdzsvarotu tūrisma galamērķu attīstību. 

2011. gadā par uzvarētājiem tika atzīti galamērķi, kuriem bijusi izšķiroša loma reģiona izaugsmē, sekmējot ilgtspējīgu attīstību, piešķirot jaunu nozīmi novārtā atstātiem kultūras, vēstures un dabas objektiem un kalpojot par katalizatoru plašākai vietējā līmeņa atdzimšanai. 2011. gadā EDEN konkursā uzvarējušais Līgatnes papīrfabrikas ciems atrodas vienā no gleznainākajām slavenā Gaujas Nacionālā parka vietām un lepojas ar teiksmainām grotām, skaidriem ūdeņiem un veselīgu koku lapotni savā apkārtnē.

Konkursā 2010. gadā galamērķus apbalvoja par inovatīvu ūdens resursu izmantošanu tūrismā. Tajā gadā par Latvijas uzvarētāju kļuva kūrortpilsēta Jūrmala ar brīnumaino 32,8 km garo balto smilšu liedagu, slaiko priežu mežiem un citām dabas vērtībām.

EDEN projekta uzmanības centrā 2009. gadā bija tūrisms aizsargātās teritorijās. Konkursā uzvarējušā Tērvetes dabas parka vēsture iesniedzas pagātnē līdz pirmajam gadu simtenim pirms mūsu ēras. Lai gūtu ieskatu tā vēsturē, viesi var apmeklēt pilskalnus un Tērvetes vēstures muzeju. Pievilcīgais Gulbju ezers sevišķu popularitāti ieguvis putnu vērotāju un makšķernieku vidū.

EDEN tēma 2008. gadā bija tūrisms un vietējais nemateriālais mantojums. Rēzekne, Latvijas uzvarētāja šajā konkursā, atrodas gleznainā apvidū, kas lepojas ar leknām pļavām, skaistiem ezeriem un mazām, romantiskām meža taciņām. Trīspadsmitajā gadsimtā celtās Rēzeknes pils drupas piedāvā lielisku iespēju izpētīt Latvijas tradicionālo podniecību.

EDEN uzmanības lokā 2007. gadā bija lauku tūrisms. Kuldīgā, ko dēvē arī par Latvijas Venēciju, atrodas gan garākais ķieģeļu tilts Eiropā, gan platākais ūdenskritums Eiropā. Pilsētas vēsturiskais un arhitektoniskais mantojums ir labi saglabāts.

Lai uzzinātu vairāk par EDEN galamērķiem Latvijā un citur Eiropā, apmeklējiet tīmekļa vietni: www.ec.europa.eu/eden un www.eden.latvia.travel.


Papildu informācija:
Armands Muižnieks
"EDEN Latvija" projekta vadītājs, 
Mob.: 29218560
E-pasts: edenlatvia@gmail.com 

Maija Dulle-Sūniņa
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.: 28825258
E-pasts: maija.dulle@gmail.com 

Atpakaļ