Papildināts – Paceļot Liepājas karogu, sumina energoefektīvāko ēku Latvijā

1.jūlija pēcpusdienā, pie daudzdzīvokļu ēkas Vītolu ielā 6/10 tika pacelts Liepājas karogs un piestiprināta īpaša goda plāksne, tādējādi suminot šo ēku, kas uzvarējusi konkursā “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2014” un tādējādi ieguvusi energoefektīvākās ēkas titulu valstī kopumā, portāls uzzināja svinīgajā goda zīmes piestiprināšanas pasākumā.

Pasākumā piedalījās Liepājas pilsētas domes un SIA “Liepājas namu apsaimniekotājs” pārstāvji, mājas iedzīvotāji un būvnieki.

“Šī ir atzinība un Latvijas mēroga novērtējums iedzīvotāju entuziasmam un neatlaidībai. Tāpēc, kā pateicības zīmi dāvinām Liepājas karogu, kas turpmāk varēs plīvot pie šī nama gan Liepājas dzimšanas dienā, gan citos svētkos, atgādinot, ka mēs lepojamies ar jūsu ieguldīto darbu un sasniegtajiem rezultātiem, kas novērtēti visas valsts mērogā,” tiekoties ar mājas iedzīvotājiem un pašvaldības vārdā dāvinot Liepājas karogu, norādīja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Nams Vītolu ielā 6/10 būvēts pirms vairāk nekā piecdesmit gadiem un pēc renovācijas ieguvis pilnīgi atšķirīgu, pievilcīgu izskatu. Daudziem liepājniekiem tas ir atpazīstams, kā kafejnīcas “Lira” māja. Renovācijas darbu ietvaros veikta ārsienu siltināšana, visu koka logu un balkona durvju nomaiņa, bēniņu un pagraba stāvu remonts, jumta nomaiņa un jaunas ventilācijas sistēmas izbūve, atjaunoti balkonu stiprinājumi un margas. Nama vizuālajai pievilcībai pēc sienu siltināšanas uzklāts smalkgraudu dekoratīvais apmetums. Renovācijas pamatuzdevums ēkai, protams, ir iekšējās siltumapgādes sistēmas pilnīga nomaiņa, kā arī citu komunikāciju remonts un atjaunošana (pielikumā informācija par ēkas siltumnoturību).

SIA "Liepājas namu apsaimniekotājs" 2011.gada 21.oktobrī noslēdza līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par projekta "Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Vītolu ielā 6/10, Liepājā, energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi" īstenošanu, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds. 2012.gada 19.jūlijā tika uzsākta nama renovācija. Būvniecības darbi noslēdzās un māja tika nodota ekspluatācijā 2013.gada 10.jūnijā.  Projekta kopējās izmaksas ir 221 311,61 lati, no tiem atgūstamie līdzekļi caur Eiropas fondiem vai ERAF finansējums ir 66 007,83 lati.

Konkursu “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2014” organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu “Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Konkurss tiek organizēts jau ceturto gadu pēc kārtas.

Konkursa otrajā kārtā uz Latvijas energoefektīvākās mājas titulu no 13 iesniegtajiem pieteikumiem Liepājā ( Latvijā kopumā -  29 daudzdzīvokļu māju pieteikumi ) turpināja pretendēt trīs daudzdzīvokļu ēkas Liepājā – Dzintaru ielā 7, Vītolu ielā 6/10 un Ziedu ielā 5.

Nominācijā „Energoefektīvākā renovētā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2014” tika iesniegti 29 pieteikumi, starp kuriem bija arī šādas Liepājas daudzdzīvokļu ēkas: Vītolu iela 6/10; Daugavas iela 1; Meža iela 31b; Ģenerāļa Baloža iela 3; Dzintaru iela 7; Ziedu iela 5; Siļķu iela 16; Klaipēdas iela 59/63; Klāva Ukstiņa iela 5A; Siguldas iela 11; Kungu iela 31/35; Siguldas iela 13 un Meža iela 29.

Portāls jau informēja, ka 11.jūnijā konkursa komisija pieteiktos namus apmeklēja klātienē un iepazinās ar šīm ēkām, to renovācijā izmantotajiem materiāliem un tehnoloģijām, kas ļauj sasniegt ievērojamus energoefektivitātes rezultātus.

Tāpat jau ziņots, ka pērn dalībai konkursā tika saņemti 42 pieteikumi. Ēka Liepājā, Roņu ielā 3 (SIA “Liepājas namu apsaimniekotājs” pārvaldīšanā) ieguva 2.vietu konkursā par energoefektīvāko daudzdzīvokļu ēku Latvijā 2013.gadā.

 

Atpakaļ