Opšteine: Skolotājiem sanāk tikai viena Māras Zālītes grāmata

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomes sēdē trešdien izskanēja, ka algas pielikums skolotājiem 21 eiro apmērā no septembra ir pārāk mazs.

Padomes sēdē trešdien piedalījās arī Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, arī ministre Ina Druviete ("Vienotība"), kurai tika atgādināts par nesenajiem protestiem.

LIZDA Liepājas nodaļas vadītāja Irēna Opšteine vērtēja, ka "pielikums nav godīgs un tas ir tikai 21 eiro", novēroja ziņu aģentūra BNS.


"Mūsu prasība gan pie Saeimas, gan valdības bija par 10%. Kā pieprasīsiet naudu budžetā, jo vai būs šis 10% pieaugums? Ilgi domāju, beidzot stūre ir vienās rokas – "Vienotības" rokās – [partijai ir gan] finanšu, premjera, mūsu ministrs, ceru, ka "Vienotība" attaisnos šo uzticību, bet man pazūd 2015.gads. Ja 2014 gada rudenī saņemam pielikumu 21 eiro, viena Māras Zālītes grāmata maksā 14 eiro. Skolotājiem sanāk viena Māras Zālītes grāmata," uzsvēra arodbiedrības pārstāve. No zāles tiks piebilsts, ka iznāk arī zeķu pāris un piezīmju blociņš.

Bet Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktore Evija Papule atgādināja, ka no septembra skolotāja algas likme būs 420 eiro. Pēc viņas teikā nevar pateikt, ka pielikums ir mazs vai liels, jo tas esot par pusi darba nedēļas, kas citiem cilvēkiem.

Padomes sēdē vairākkārt IZM pārstāvjiem tika jautāts, kāpēc vēl nav pieprasīts papildus finansējums jaunajām politikas iniciatīvām, kas ietver arī atalgojuma palielināšanu par 10%. IZM ar pieprasījumu valdībai solīja iepazīstināt 21.jūlijā.

Vienlaikus no augstskolu pārstāvjiem tiks uzsvērts, ka 21 eiro ir vairāk nekā nekas, jo augstskolās nekāda pielikuma nebūs, bet arī šis jautājums ir steidzīgi jārisina. "Mums nekas nepienāksies, skolotājiem būs vismaz kaut kas, bet attiecībā uz akadēmisko personālu vispār nav nekādas kustības," sacīja Rita Ozola no Liepājas Universitātes.

Latvijas Universitātes pārstāve Rasma Mozere piebilda, ka attiecībā par augstskolu mācību spēkiem nav runa pat par vienu eiro. "Tas ir ļoti skumji, jo augstskolu situācija ir kritiska. Krīzes gados finansējums augstskolai kā tādai tika samazināts par 60%, bet atpakaļ nav atdots nekas," uzsvēra Mozere.
 
irliepaja.lv
Foto: A.Prūsis
Atpakaļ