Novērš nevienlīdzīgu attieksmi pret strādājošiem zīdaiņu vecākiem

Zīdaiņu vecāki, kuriem līdz ar darba gaitu uzsākšanu vairs nepienākas vecāku pabalsts, turpmāk varēs saņemt bērna kopšanas pabalstu. To paredz Saeimā ceturtdien, 17.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.

 „Šīs Saeimas deputātu rosinātās likuma izmaiņas novērš būtisku nevienlīdzību starp sociāli apdrošinātiem un neapdrošinātiem vecākiem, kuri kopj bērnu līdz viena gada vecumam. Līdzšinējā kārtība dažiem vecākiem vienādā situācijā deva priekšrocības, un tas nav pareizi. Ja iespēja saņemt pabalstu saglabājas iepriekš nestrādājošiem vecākiem, tādai jābūt arī tiem, kuri līdz bērna piedzimšanai ir bijuši darba attiecībās,” uzsver par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

 Patlaban, ja sociāli neapdrošinātas personas uzsāk darba attiecības pirms bērns sasniedzis gada vecumu, viņas var strādāt un vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu. Savukārt, ja strādāt sāk vecāku pabalsta saņēmējs, viņš zaudē tiesības uz šo pabalstu, kā arī nav tiesīgs saņemt bērna kopšanas pabalstu.

Komisijas atbalstītie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā nosaka, ka bērna kopšanas pabalstu piešķir personai, kura kopj bērnu līdz divu gadu vecumam, svītrojot ierobežojumu, ka to piešķir sociāli neapdrošinātiem vecākiem.

Līdzšinējais liegums strādājošiem vecākiem saņemt vecāku pabalstu radīja labvēlīgu augsni ēnu ekonomikas īpatsvara palielinājumam, jo praksē vecāki, kuri līdz bērna viena gada vecumam atsāk iet uz darbu, lai apietu šo netaisnīgo un diskriminējošo kārtību, bieži vien strādāja neoficiāli, uzsver likumprojekta izstrādātāji.

Grozījumu autori arī norāda, ka izmaiņas likumā veicinās oficiālo nodarbinātību un nodokļu nomaksu, kā arī radīs labvēlīgus apstākļus vecākiem turpināt savu profesionālo darbību un uzlabos ģimeņu finansiālo stāvokli nākotnē.

 

Saeimas Preses dienests

saeima.lv

Atpakaļ