Noslēgusies pirmā nedēļa pilsētas attīstības dokumentu publiskajām apspriešanām

~~Noslēgusies pirmā nedēļa publiskajām apspriešanām pilsētas attīstības dokumentiem, kuru laikā notikušas trīs tikšanās ar iedzīvotājiem par izglītības, jaunatnes, sporta, veselības un atpūtas tēmām. Publiskās apspriešanas turpināsies līdz 21. februārim.

Šonedēļ publiskās apspriešanas apmeklējuši vairāk kā 120 cilvēku, aktīvi izsakot savu viedokli ne tikai par tēmām konkrētām mērķgrupām, bet par jebkuru jautājumu, kas skar liepājniekus kā pilsētas iedzīvotājus.

Kā uzsver Attīstības pārvaldes p.i. Mārtiņš Ābols, svarīgs ir ikviena iedzīvotāja viedoklis un  visas izteiktās idejas un priekšlikumi tiek uzklausīti un ņemti vērā. Tāpat publiskās apspriešanas var radīt korekcijas un izmaiņas esošajos attīstības dokumentos.

Pirmajā publiskajā apspriešanā, kas tika veltīta izglītības tēmai, diskusijās iesaistījās visdažādāko izglītības iestāžu pārstāvji un citi interesenti, aktīvi pārstāvot savu viedokli par attīstības dokumentu esošo redakciju, ierosinot gan precizējumus terminos, gan iniciējot konkrētas idejas. Tāpat plaša diskusija izvērtās par jauniešu bezdarbu, uzņēmējdarbības sasaisti ar izglītību un citām tēmām.

Diskusija par jauniešu nodarbinātību un izglītību turpinājās nākamajā tikšanās reizē ar jauniešiem. Jaunieši ierosināja stiprināt sadarbību starp pašvaldību, uzņēmumiem un izglītības iestādēm, veicinot jauniešu interesi par profesijām un darbu kādā konkrētā jomā. Tika izteikts ierosinājums paplašināt aktīvās atpūtas iespējas mikrorajonos, izveidojot un atjaunojot sporta laukumus pie skolām.

Diskusijas par aktīvo atpūtu un sporta iespējām pilsētā turpinājās arī trešajā tikšanās reizē ar iedzīvotājiem, kas pārstāv sporta, veselības un aktīvās atpūtas jomu. Par atpūtas iespējām Liepājā izvērtās plašas diskusijas, izsakot dažādas idejas, kā ar lielākiem un mazākiem ieguldījumiem veicināt iedzīvotāju sportisko aktivitāti.

„Mēs visi veidojam mūsu pilsētu, mūsu Liepāju. Uzskatu, ka pilsētvides atjaunošanu ir jāsasaista ar pasākumiem, kas veicina izglītību, kultūru, saimniecisko attīstību, sociālo iekļaušanu un vides aizsardzību. Pašlaik šāda pieeja ir īpaši svarīga, ņemot vērā nopietnās problēmas, ar ko Liepāja šobrīd saskaras. Pilsētas izaicinājumi ir gan izmaiņas sabiedrības demogrāfiskajā situācijā, gan arī ekonomikas izraisītās sekas saistībā ar darba vietu radīšanu un sociālo attīstību. Ir svarīgi novērst šīs problēmas, lai izveidotu ilgtspējīgu pilsētu, kurā labi justos gan liepājnieki, gan pilsētas viesi.  Liepājas attīstība ir atkarīga no ikviena no mums, tādēļ aicinu liepājniekus būt aktīviem un iesaistīties attīstības dokumentu izstrādē, kas kalpos kā vadlīnijas pilsētas izaugsmei,” iesaistīties pilsētas veidošanā aicina domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.
Publisko apspriešanu pamatā ir „Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2030”, „Attīstības programmas 2020” un Vides pārskata dokumenti, kas tiek nodoti iedzīvotāju vērtējumam.

Jebkuras jomas pārstāvji un interesenti var apmeklēt ikvienu sabiedrisko apspriešanu bez iepriekšējas pieteikšanās.


Aktuālāko kalendāru skatīt pašvaldības mājas lapā sadaļā „Sabiedrība” – „Sabiedrības līdzdalība ”.

Arī Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas (IAS) 2030 un Attīstības programmas (AP) 2020 un Vides pārskata dokumentiem var apskatīt turpat –  mājas lapā www.liepaja.lv sadaļā „Sabiedrība” – „Sabiedrības līdzdalība”

Ar Liepājas pilsētas attīstības dokumentiem varēs iepazīties publisko apspriešanu norises vietās, kā arī pilsētas bibliotēkās – Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā, Zivju ielā 7, Zaļās birzs bibliotēkā, Talsu ielā 39, Valtera bibliotēkā, Krūmu ielā 29, bibliotēkā „Libris”, M.Ķempes ielā 11, bibliotēkā „Varavīksne”, Liepājas Olimpiskajā centrā, Brīvības ielā 39.

Dokumenti būs pieejami arī Sociālajā dienestā, E.Veidenbauma ielā 3, Liepājas namu apsaimniekotājā, Tukuma ielā 1a, Liepājas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā, Rožu ielā 6, kā arī APC filiālē Mazā domē Karostā, Ģenerāļa Baloža ielā 1.

Novērtējuma un priekšlikumu anketu vai brīvā formā rakstītu iesniegumu par pilsētas attīstības dokumentiem līdz 2014. gada 21. februārim var iesniegt Liepājas pilsētas Domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā (APC) Rožu ielā 6, kā arī APC filiālē Mazā domē Karostā, Ģenerāļa Baloža ielā 1.

Sūtot pa pastu, vēstuli adresējiet Liepājas pilsētas Domes Attīstības pārvaldei, Rožu ielā 6, Liepājā, LV–3401.

Anketu var aizpildīt arī elektroniski Liepājas pilsētas pašvaldības mājaslapā www.liepaja.lv sadaļā „Sabiedrība” – „Sabiedrības līdzdalība”.

Lai, saskaņā ar normatīvo regulējumu, iekļautu Jūsu priekšlikumus publiskās apspriešanas kopsavilkuma dokumentā, jānorāda:
•    fiziskām personām – vārds, uzvārds, e-pasta adrese vai tālrunis;
•    juridiskām personām – nosaukums, darbības joma, e-pasta adrese vai tālrunis.
Publiskās apspriešanas kopsavilkuma dokuments tiks sagatavots un publiskots 30 dienu laikā pēc publiskās apspriešanas beigām pašvaldības mājaslapā www.liepaja.lv.

Papildu informācija:
Lai vienotos par Liepājas pilsētas ilgtermiņa un vidēja termiņa mērķiem, to sasniegšanai būtiskākajām rīcībpolitikām, kā arī prioritārajiem investīciju projektiem, Liepājas pilsētas Dome uzsāka publisko apspriešanu par Liepājas pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030. gadam 1. redakciju, Liepājas pilsētas attīstības programmas 2014.–2020. gadam 1. redakciju un minēto dokumentu stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējumu – Vides pārskata 1. redakciju.

Dokumenti izstrādāti Liepājas pilsētas pašvaldības administratīvajai teritorijai, tomēr Liepājai kā starptautiska un nacionāla līmeņa centram ir plašāka ietekme. Piemēram, reģionālā mērogā dokumenti ietekmēs Kurzemes plānošanas reģiona teritoriju, prioritāri skarot Liepājas apkārtni un nodrošinot visplašākā pakalpojumu pieejamību un dažādu jomu attīstību. Nacionālā mērogā dokumenti ietekmēs Liepājas  sasniedzamību un ar loģistikas nodrošināšanu saistītas jomas (sauszemes un jūras transporta sasaisti un attīstību, cilvēkresursu mobilitātes) nodrošināšanu. Dokumentus plānots apstiprināt 2014. gada vidū.

 

Dace Ķēde, Liepājas pilsētas Domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Atpakaļ