No Liepājas un tuvējiem novadiem piketā Rīgā piedalīsies 330 pedagogi

No Liepājas pilsētas un apkārtējiem novadiem uz šodien Rīgā notiekošo izglītības un zinātnes darbinieku piketu devušies aptuveni 330 pedagogi.

Kā "Rietumu radio" pastāstīja Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Liepājas starpnovadu arodorganizācijas priekšsēdētāja Rūta Zvaigznīte, no vairākiem Liepājas apkārtnē esošajiem novadiem, tostarp arī Aizputes, Pāvilostas, Durbes, ar trīs autobusiem uz Rīgu šodien devušies 143 pedagogi.

Savukārt no Liepājas pilsētas šodien piketā Rīgā piedalīsies 188 cilvēki, "Rietumu radio" sacīja Liepājas pilsētas arodorganizācijas priekšsēdētāja Irēna Opšteine. Viņa norāda, ka piketēt devušies gan vispārizglītojošo skolu darbinieki, gan bērnudārzu un interešu izglītības iestāžu darbinieki.

Pārstāvēts būs arī Liepājas Valsts tehnikums un Liepājas Jūrniecības koledža. Pedagogi piketā pieprasīs saprātīgu izglītības politiku un finansējuma palielinājumu izglītībai un zinātnei, sacīja Opšteine. Viņa norāda, ka krīzes gados pedagogu atalgojums tika būtiski samazināts, bet patlaban politiķu sludinātā algu celšana nav jūtama, jo mūsdienu apstākļos piecu līdz desmit eiro algas pieaugums ir niecīgs.

Jau ziņots, ka šodien notiks LIZDA organizētais izglītības un zinātnes darbinieku pikets, kurā varētu piedalīties apmēram 5000 cilvēku.

LIZDA rīko izglītības un zinātnes darbinieku protesta akciju, jo esošais finansēšanas modelis "Nauda seko skolēnam" nenodrošinot taisnīgu, motivējošu atalgojumu pedagogiem un vienādas iespējas uz kvalitatīvu izglītību ikvienam skolēnam, bet jauna pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa aprobācijai, ieviešanai un pedagogu darba samaksas paaugstināšanai šobrīd 2015.-2017.gada valsts budžeta projektā papildu līdzekļi nav paredzēti.

LIZDA nav atkāpusies no prasības valdībai kopā ar sociālajiem partneriem izstrādāt visu līmeņu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, katru gadu nodrošinot 10% pieaugumu nozarei, līdz tiek sasniegts vidējais Eiropas Savienības atalgojums.

Piketa organizētāji norāda, ka pasākumā piedalīsies izglītības un zinātnes darbinieki no visas Latvijas, kā arī viņu kolēģi no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Briseles, kas kopīgi iestāsies par papildu valsts finansējumu pārmaiņām, nodrošinot izglītībā un zinātnē strādājošo cienīgu darba samaksu Latvijā.

Protesta akcijas dalībnieki vienosies gājienā, kas sāksies plkst.14 Brīvības bulvāra alejā pretim Ministru kabinetam.

Autors: LETA

Atpakaļ