Nedēļas nogalē Liepājas ielās varēs baudīt teātra mākslu

Liepājnieki un pilsētas viesi nedēļas nogalēs pilsētā pie jūras raduši atpūsties aktīvi, izbaudot plašu brīvā laika pavadīšanas iespēju klāstu. Izņēmums nav arī šī nedēļas nogale, kad Liepāja piedāvās gan ielu teātra festivālu, gan koncertus, mākslas izstādes un aizraujošas sporta norises.

31. jūlijā un 1. augustā Liepājas sirdī – Rožu laukumā – norisināsies jau devītais starptautiskais ielu teātru festivāls „Zeme. Debess. Jūra”, kas pie sevis šogad pulcēs māksliniekus no Latvijas, Zviedrijas, Itālijas, Spānijas, Francijas, Austrālijas un ASV. Kā katru gadu, šie ir gaidīti un aizraujoši svētki visai ģimenei. Festivāls ir bez ieejas maksas un bez valodas barjeras, tādēļ ir saprotams ikvienam. Festivālā būs iespēja redzēt fragmentu no muzikālās deju izrādes „Ieklausies vējā”, skatītājus izklaidēs ielu mākslinieku duets „Cia ZagreB”  no Spānijas, no Austrālijas ieradīsies žonglieris un komiķis Benny B, bet ar daudzveidīgo šovu un zelta lietu priecēs Rīgas cirks. Tāpat skatītāji varēs baudīt ēnu deju teātri, gaismas izrādes,  humoristiskus priekšnesumus un citas aizraujošas performances.

Tie, kas prot novērtēt ar rokām darinātus mākslas, dizaina un amatniecības priekšmetus, 31. jūlijā plkst. 12:00 aicināti uz radošo telpu „Ideju bode”, Teodora Breikša ielā 41/41a, kur notiks mākslas, dizaina un amatniecības tirgus. Radošā telpa „Ideju bode” tika izveidota ar mērķi atbalstīt un palīdzēt Liepājas un Kurzemes novada māksliniekiem, dizaineriem un amatniekiem realizēt viņu darbus. „Ideju bode” organizē mākslas tirgus un dažādas aktivitātes, kuru ietvaros ir iespēja iegādāties mākslas, dizaina un amatniecības darbus. Tie ir ar rokām darināti trauki, aksesuāri, lampas, rotas, ādas un tekstila izstrādājumi, kas būtiski atšķiras no rūpnieciski ražotiem priekšmetiem.

Nedēļas nogalē atpūsties un relaksēties aicina arī pludmales kafejnīcas. 31. jūlijā pludmales kafejnīcā „Vēju dārzs” no plkst. 20:30 apmeklētājus priecēs „Vēju Appūstie” – Ojārs Strungs un Artis Ādmīdiņš, kuri gadās par lustīgiem un populāriem hitiem dejošanai, savukārt 1.augustā par kafejnīcas apmeklētāju muzikālo baudījumu rūpēsies Jolanta un Tālis. Savukārt pludmales bārā „Red Sun Buffet” 31. jūlijā no plkst. 22:00 slapjo T-kreklu konkurss, bet 1.augustā – tūrisma rallija „afterparty” ar dj Ai-va.

31.jūlijā plkst. 23:00 Muitas mājā, Totaldobže mākslas centrā, uzstāsies audiovizuālās apvienības „VOID” un „Trihars”. Abas apvienības vieno interese kā par skaņu, tā arī tās mijiedarbību ar video. „VOID” ir konceptuāla audiovizuāla apvienība, kuru priekšnesumu pamatā ir analogi sintezēta skaņa (Reinis Naļivaiko) un video signāla atbildes cilpas manipulācija (Artūrs Kalvāns), savukārt audiovizuālais organisms „Trihars” ir pieskaitāms pie viena no visātrāk augošajiem underground mediju projektiem Latvijā pēdējo pāris gadu laikā. Trijotne (Kristaps Biters, Pēteris Riekstiņš, Rihards Vītols) spēj radīt profesionālu elektroniskās mūzikas dreifējumu, sākot ar eksperimental līdz glitch, no witch house līdz industrial, no ambient līdz IDM.

1.augustā plkst. 19:00 koncertdārzā „Pūt, vējiņi!” piestās Amigo Dzintara dziesmu vasaras tūre. Amigo aizsāktā Dzintara dziesmu aptauja norisinās otro sezonu un ir kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem šlāgermūzikas pasākumiem Latvijā. Tāpēc šogad aptaujas finālisti dosies pie saviem klausītājiem visā Latvijā, tā īstenojot Amigo Dzintara dziesmu misiju – padarīt skaistākās melodijas pieejamas ikvienam.  Koncertā uzstāsies Edvīns Bauers, „Liepavots”, Santa Zapacka, Linita un Aldis Rullis, „Laimas muzykanti”, „Dakota”, Andris Baltacis, „Greizais ratiņš”, Liene Šomase un Jānis Moisejs. Nakts zaļumballē būs dejas kopā ar grupām „Dakota” un „Laimas muzykanti”. Savukārt 2. augustā plkst. 16:00 koncertdārzā „Pūt, vējiņi!” notiks projekta „Satikšanās mūzikā” koncerts kopā ar IGO, Ivo Fominu un Jāņa Strazda pavadošo grupu.

Tie, kam sirdij tuvāki tango ritmi, 1.augustā plkst. 23:59 viesnīcā Fontaine Royal var doties baudīt Argentīnas tango orķestra „Trinidad Arfo” (Ukraina) koncertu „PUSNAKTS TANGO”. Koncertā klausītājiem būs iespēja baudīt īpašo Argentīnas tango mūziku un tango dejas gaisotni – populāras deju mūzikas kompozīcijas no Argentīnas tango Zelta laikmeta gadiem (1930.-1950.).

Sporta pasākumu cienītāji 1.augustā plkst. 18:00 Daugavas stadionā varēs apmeklēt SMScredit.lv Virslīgas spēli futbolā, kur spēkiem mērosies FK „Liepāja” un „Spartaks Jūrmala”. Līdz 1. augustam liepājnieki un pilsētas viesi pludmalē vēl var izbaudīt Eiropas čempionāta vindsērfingā jauniešiem gaisotni. Čempionāta apbalvošanas ceremonija notiks 1.augustā plkst. 20:00 pludmalē pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem. Savukārt no 31. jūlija līdz 2. augustam stadionā „Olimpija”, Zvejnieku alejā 2/4,  norisināsies starptautisks futbola turnīrs  „Dobrecova kauss”. Turnīrā piedalīsies Baltkrievijas, Polijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas komandas trīs vecuma grupās – U-8, U-9 un U-12.

2. augustā plkst. 17:00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē visi interesenti aicināti uz desmito koncertu vasaras koncertciklā “Mūzika dievnamam”, kur koncertēs ērģelniece un pianiste Liene Andreta Kalnciema (Latvija). Liene Andreta Kalnciema dzimusi Rīgā. Savu talantu attīstījusi divos virzienos – kā pianiste un arī kā ērģelniece.

Atgādinām, ka vasaras mēnešos ik sestdienu plkst. 16.00 Liepājā pie Gulbju dīķa ar muzikālu priekšnesumu uzstājas mazākumtautību nevalstiskās organizācijas un liepājnieku muzikālās apvienības, bet katru svētdienu, plkst. 12.00, Jūrmalas parkā pie bērnu laukuma norisinās bērnu rīti, kurā mazie liepājnieki un pilsētas viesi bez maksas var piedalīties dažādās aktivitātēs.

No 31.jūlija UPB izstāžu galerijā, Dzintaru ielā 19, apskatāma Ivonnas Kalitas pirmā personāldarbu izstāde „KOMPĀNIJA”, kuras ietvaros tiks eksponēti īpaši šai izstādei tapuši darbi. Liela daļa portretu ir gleznoti studijā, par modeļiem izmantojot draugus un paziņas.

Līdz 9. augustam Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos” skatāma tematiska izstāde „Auto Liepājas ielās”, kuras mērķis ir ielūkoties Liepājas pilsētas ielās un laukumos, atklājot pilsētas vēsturisko situāciju pēc Otrā pasaules kara līdz 1991. gadam.

Līdz 23.augustam Liepājas Latviešu biedrības namā skatāma Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra fotostudijas "FOTAST" vadītāja un fotogrāfa Jāņa Vecbrāļa personālizstāde „Saskati mūziku”. Izstādē redzami fotogrāfa Jāņa Vebrāļa ilgākā laika posmā fiksētie fotomirkļi mūzikā ¬– Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi, dažādi nopietnās mūzikas žanra pasākumi, tostarp arī iecienītā Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla koncerti.

Līdz 31. augustam katru dienu plkst. 14:00 gids ar Liepājas karodziņu rokās gaidīs ikvienu interesentu Rožu laukumā, lai 2 stundu garumā dotos aizraujošā pastaigā pa Liepājas centru. Ekskursijas laikā varēs iepazīt visas interesantākās Liepājas apskates vietas, kā arī izbaudīt brīnišķīgu skatu uz pilsētu no katedrāles torņa, kā arī pastaigas noslēgumā baudīt atspirdzinošu pārsteigumu.

Līdz 31. augustam ikviens vēl var pagūt apmeklēt rallija “Kurzeme” 50 gadu jubilejas izstādi “No garāžas līdz uzvarai”. Tajā var iepazīties ar rallija “Kurzeme” vēsturi pusgadsimta garumā un iepazīt autosporta vēstures pamatlicējus un veidotājus.

Bet līdz pat 6. septembrim muzejā apskatāma izstāde „Jūgendstila mode (1896 - 1915)”, kas veidota no pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas.

Liepājas Sv.Jāzepa katedrālē vēl apskatāma arī Ilzes Karlsones izstāde “Bijušo sajūtu restaurēšanas darbnīca”.

Informācija par šiem un vēl citiem notikumiem atrodama Liepājas pasākumu kalendārā kalendars.liepaja.lv .

Evita Enģele
sabiedrisko attiecību speciāliste

Atpakaļ