Ministru prezidents no ASV viceprezidenta saņem atbalstu uzsāktajām reformām

Ministru prezidents Māris Kučinskis otrdien, 23. augustā, Rīgā tikās ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu (Joe Biden). Tikšanās laikā tika apspriestas abu valstu divpusējās attiecības, īpaši uzmanību pievēršot drošības jautājumiem un divpusējās ekonomiskās sadarbības tālākai paplašināšanai. 

 

M.Kučinskis norādīja, ka Latvijai un ASV ir stabilas un veiksmīgas ekonomiskās attiecības, kurām ir potenciāls paplašināties. Pozitīvi vērtējams fakts, ka tirdzniecības apgrozījums 2015.gadā pieaudzis par gandrīz 23%.

 

Tāpat tika apspriesti jautājumi, kas saistīti ar enerģētikas politiku. Ministru prezidents uzsvēra, ka energodrošības stiprināšana, tostarp energopiegāžu diversifikācija ir Latvijas prioritāte, un tiek saskatīts potenciāls ciešākai divpusējai un reģionālai sadarbībai ar ASV.

 

Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka enerģētikas jomā pastāv labas sadarbības iespējas, ņemot vērā, ka Latvija pašlaik īsteno gāzes tirgus liberalizāciju.

 

 M. Kučinskis un Dž. Baidens arī apsprieda jautājumus, kas saistīti ar  drošību Latvijā un Baltijas reģionā kopumā. “Esam apmierināti ar NATO  samita rezultātiem, īpaši par lēmumu paplašināt NATO klātbūtni Baltijas  valstīs un Polijā. Tagad ir būtiski lēmumus ieviest dzīve,” sacīja M.  Kučinskis.

Savukārt ASV viceprezidents uzsvēra, ka “ASV pilnībā izprot NATO 5. panta būtību un apņemas to pildīt,” sacīja Dž. Baidens.

 

ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris, un ASV ieguldījums Latvijas drošības stiprināšanā tiek vērtēts kā īpaši nozīmīgs.

 

Dž. Baidens arī pozitīvi novērtēja Latvijā uzsāktās reformas izglītības un veselības jomās, norādot, ka stabilitāte šajos jomās ir neatņemama katras valsts iekšējās drošības sastāvdaļa.

Atpakaļ