Ministrijas aktualitātes – bezdarba samazināšana un ģimeniska vide

Vakar Liepājā reģionālā vizītē ieradās  Labklājības ministrs Uldis Augulis. Vizītes laikā ministrs apmeklēja ministrijas pakļautībā esošās iestādes – Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāli, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Liepājas nodaļu, kur tikās ar abu iestāžu vadību un darbiniekiem un pārrunāja nodarbinātības un sociālās jomas aktualitātes. Kopā ar domes priekšsēdētāja vietnieku Gunāru Ansiņu ministrs apmeklēja koncertzāli "Lielais dzintars". U. Augulis vizītes laikā paspēja  arī pludmalē apskatīt pieejamības kompleksu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. "Tas, manuprāt, ir izcils projekts. Viens no izcilākajiem, kāds Latvijā radīts cilvēkiem ar invaliditāti," vērtēja ministrs.

Pēcpusdienā U. Augulis tikās ar pašvaldības vadītājiem, amatpersonām un sociālā dienesta vadību, lai pārrunātu sabiedrībā balstītu alternatīvo sociālo pakalpojumu attīstības iespējas pašvaldībās.

"Mēs ar speciālistiem apspriedām jautājumus, kas saistās ar deinstitucionalizācijas procesu gan attiecībā uz cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, gan bērnu namos esošo bērnu skaita samazinājumu," jautājumu loku precizēja U. Augulis. Viņš paskaidroja, ka ministrija par galveno mērķi izvirzījusi līdz 2020. gadam astoņdesmit pieciem procentiem bērnu namos esošo audzēkņu nodrošināt dzīvošanu ģimeniskā vidē.

Jautājumi skāra arī pašvaldības sociālo darbu, konkrēti,  bezdarba līmeņa samazinājumu. "Mēs zinām, ka to ietekmējusi situācija "Metalurgā", arī zivju ražotnē, kas nodarbinātības ziņā mums sagādāja galvas sāpes. Pārrunājām, kā varētu stiprināt Nodarbinātības valsts aģentūru, lai palīdzētu cilvēkiem iesaistīties darba tirgū. Redzam, ka Liepājā, lai varētu iesaistīties darba tirgū, vēl aizvien ir pieprasījums pēc valsts valodas apguves. Ministrijai jāvērtē, kā dot pietiekamu atbalstu cilvēkiem krīzes brīdī, kā dot iespējas pārkvalificēties, aktivizēties, meklēt citas darba iespējas."

Sarunās tika aplūkoti jautājumi par minimālās algas palielināšanu un pensiju indeksāciju. "Laikā, kad pasliktinās makroekonomikas prognozes, nebūtu mērķtiecīgi ievērojami palielināt minimālo darba algu, lai nekropļotu darba tirgu. Ministrija ierosina saglabāt esošo vai to celt minimāli līdz 367 eiro," sacīja ministrs. Viņš vērtēja, ka pozitīva tendence ir trūcīgo personu skaita samazinājums starp darba spējīgā vecumā esošiem cilvēkiem, kas vērojamas visā valstī un arī Eiropā. Runājot par pensiju indeksāciju, U. Augulis sacīja: "Neuztveriet to par populismu, bet es uzskatu, ka vistuvākajā laikā ir jānotiek pensiju indeksācijai."

Atpakaļ