Mediķu arodbiedrība pozitīvi vērtē lēmumu valdības veidošanu uzticēt Kučinskim

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pozitīvi vērtē Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa lēmumu valdības veidošanu uzticēt Mārim Kučinskim (ZZS), nevis Kārlim Šadurskim (V).

Kā aģentūrai LETA sacīja mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, gan Šadurskis, gan Kučinskis bija pretendenti ar pieredzi, tomēr Šadurskis ne vienu reizi vien esot nicinoši izteicies par sociālo partneru aktivitātēm, kas bijušas veltītas "sabiedrisko pakalpojumu kvalitātes un pieejas uzlabošanai". "Ja prezidents būtu izvēlējies Šadurski, tad tas būtu signāls, ka sabiedrības viedokli valdība ņems mazāk vērā nekā līdz šim," uzskata Keris.

Viņš atzīmēja, ka Vējonis ir izvēlējies pienācīgu kandidātu ar pieredzi un Kučinskim ir prasme sadarboties, ko viņš ir pierādījis, risinot dažādus jautājumus pašvaldību lokā.

Kopumā viņš Kučinska izvirzīšanu vērtēja pozitīvi un izteica cerību, ka ZZS politiķa veidotā valdība iegūs lielāku uzticību sabiedrībā nekā līdzšinējā.

Savukārt, runājot par veselības nozari, Keris norādīja, ka arodbiedrības ieskatā svarīgi būtu, lai līdzšinējais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) šobrīd amatu saglabātu. Keris minēja jau iesāktos darbus kopā ar Belēviču pie mediķu algu paaugstināšanas, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku izdienas pensiju piešķiršanas.

Tomēr par to, vai Kučinska vadībā veselības nozarei būs pieejams lielāks atbalsts, vēl ir pāragri spriest, norādīja mediķu arodbiedrības vadītājs un piebilda, ka Kučinskis tikai tikko ir nominēts un šobrīd viņam ir iespēja paust savu pozīciju un iezīmēt prioritātes. "Tiklīdz viņš to būs izdarījis, mēs varēsim konkrētāk vērtēt," piebilda Keris.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc  tikšanās ar iespējamo "Vienotības" premjera amata kandidātu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Šadurski un ZZS nominēto premjera amata kandidātu Kučinski nolēma uzticēt premjera pienākumus Kučinskim.

Tagad koalīcijas partneriem būs jāmēģina vienoties par darbu valdībā Kučinska vadībā, kas būs sarežģīti, jo "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa ir paziņojusi, ka "Vienotība", visticamāk, neatbalstīs ZZS premjera amata kandidātu. Tāpat koalīcijas partijām būtu jāvienojas par jaunās valdības sastāvu, atbildības jomu sadalījumu un ministru amata kandidātiem, par ko neformālās sarunās arī iezīmējušās asas domstarpības. Par jaunās valdības apstiprināšanu jābalso Saeimai.

Kučinskis aicina partiju "Vienotība" nepamest valdošo koalīciju un strādāt viņa vadībā. Jaunā valdība būtu jāveido pašreizējās koalīcijas trīs partijām, pēc savas nominēšanas norādīja Kučinskis. Viņš uzsvēra, ka gaidīs partijas "Vienotība" atbildi par to, vai tā ir gatava strādāt politiķa vadītā valdībā, un līdz sarunām ar "Vienotības" pārstāvjiem Kučinskis pagaidām izslēdz iespēju runāt ar mazajām partijām.

LETA

Foto: Ieva Čīka / LETA

Atpakaļ