Ludmila Molčanova: Skolas ir gatavas jaunajam mācību gadam

Sagaidot jauno mācību gadu, Liepājas izglītības iestāžu vadītāji un skolotāji pulcējās uz konferencēm, lai pārrunātu jaunā mācību gada aktualitātes. Kopumā noskaņojums ir priecīgs, redzēju arī, ka skolotājiem bija pacilāts noskaņojums, jo 1. septembris vispirms ir satikšanās un atkalredzēšanās svētki – tie ir ļoti gaiši svētki.

Skolas ir gatavas jaunajam mācību gadam un apjomīgākie remontdarbi, kas bija būtiskākie un lielākie dažādās izglītības iestādēs, ir pabeigti. Protams, atsevišķs stāsts ir Liepājas valsts 1. ģimnāzija, kur remontdarbi ir iespaidīgi un termiņi ir pavisam citi. Bet, tāpat kā pagājušajā gadā, arī šajā mācību gadā mācību process atsāksies un remontdarbi notiks tā, lai netraucētu mācību procesam.

Sākoties jaunajam mācību gadam, pedagogu skaits mums ir pietiekošs, brīvu vakanču nav un gaidām bērnus ierodamies izglītības iestādēs. Pirms mācību gada sākuma, Izglītības pārvaldes speciālistu komisija devās uz Liepājas izglītības iestādēm. Ar katras skolas vadību pārrunājām un iepazināmies ar tām lietām, kas konkrētajā skolā vai bērnudārzā ir ieviestas, izdarītas vai uzsāktas, sagaidot jauno mācību gadu. Tādus jautājumus kā ugunsdzēsība, drošība un tamlīdzīgus pārbauda kompetentas iestādes un inspekcijas, ne Izglītības pārvalde.

Šis ir otrais mācību gads, kad skolām jānodrošina skolēni ar mācību līdzekļiem. Pagājušā gada rudenī, uz 1. septembri, Liepājas pašvaldība mums piešķīra papildus finansējumu mācību līdzekļu iegādei. Savukārt, šogad šī summa jau bija iestrādāta 2014. gada budžetā un līdz šim neesam saskārušies ar to, ka būtu kādas vecāku pretenzijas, jautājumi vai sūdzības. Domāju, katrs vecāks to ir izjutis kā atvieglojumu, jo tās pašas darba burtnīcas tomēr ievērojami patukšoja vecāku maciņus. Ja tagad tas nav jāpērk, tas vecākiem ir būtiski.

Savukārt, runājot par skolām, vienmēr gribas vairāk un, protams, mēs vēlētos lielāku finansējumu skolām. Bet katra skola izvērtē, kādas ir viņu primārās vajadzības, prioritātes un attiecīgi arī iepērk tieši tādus mācību līdzekļus un tādā secībā, kā viņiem vajag.

Sagaidot jauno mācību gadu, es gribētu novēlēt skolotājiem būt radošiem, nākt uz darbu ar smaidu, saglabāt šo smaidu arī maijā, kā arī novēlu veselību. Vecākiem novēlu lielu, lielu pacietību un mīlestību, jo vecākiem ir jābūt atbalstam, palīgam un draugam savam bērnam, īpaši tiem, kas uzsāk mācību gaitas. Savukārt skolēniem novēlu, lai viņiem katra mācību diena būtu aizraujošs piedzīvojums, jo mācīties ir interesanti.

 

Atpakaļ