Liepājnieki pozitīvi vērtē izglītības pieejamību un kvalitāti pilsētā

Otrdien, 16. decembrī Izglītības pārvaldē tikās Liepājas pilsētas izglītības nozares attīstības koncepcijas izstrādes darba grupa Domes priekšsēdētāja Viļņa Vitkovska vadībā, lai iepazītos ar SIA “Dynamic University” mēneša laikā veikto sākotnējo analīzi par situāciju izglītības jomā un “Latvijas faktu” sabiedriskās domas pētījumu par izglītības iespējām Liepājā.

Kā zināms, šā gada novembrī uzsākts darbs pie Liepājas pilsētas izglītības nozares attīstības koncepcijas un darbības plāna 2015. - 2020. gadam izstrādes,  lai sekmētu efektīvu, ilgtspējīgu un kvalitatīvu izglītības pakalpojumu attīstību, uzlabotu izglītības infrastruktūru un materiāli tehniskās bāzes nodrošinājumu. Izglītības attīstības koncepciju plānots izstrādāt līdz 2015. gada 30. aprīlim, iekļaujot to vienotajā Liepājas pilsētas attīstības plānā turpmākajiem pieciem gadiem.

Koncepcijas izstrādi un izpētes darbu veic SIA “Dynamic University” speciālisti, kuri iepazīstināja darba grupu ar sākotnējo analīzi par izglītības nozares saistību ar kopējo situāciju pilsētā. Kā zināms, iedzīvotāju skaits Liepājā, tāpat kā visā Latvijā, samazinās. Līdz ar to jārēķinās ar skolēnu skaitu samazinājumu arī turpmāk. Pētījumā secināts, ka Liepājā 42 % iedzīvotāju nestrādā atbilstoši iegūtajai kvalifikācijai, bet 50 % strādā zemāk par iegūto kvalifikāciju. Tika analizēta arī situācija saistībā ar gaidāmo paaudžu maiņu un jaunu pedagogu piesaisti, jo daļā izglītības iestāžu šobrīd ir liels skaits pedagogu cienījamos gados.

“Latvijas faktu” veiktajā sabiedriskā domas pētījumā aptaujāti 316 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Spriežot par izglītības iestāžu pieejamību un kvalitāti, iedzīvotāju vērtējums bijis vairāk pozitīvs, bet vispārējās izglītības un interešu izglītības piedāvājums novērtēts kā ļoti pozitīvs.  Trīs svarīgākās prioritātes, ko izglītības nozarē izvirzījuši  aptaujas dalībnieki, ir pedagogu kvalifikācija, mācību programmu sasaiste ar reālo dzīvi un izglītības iestāžu materiāli tehniskais nodrošinājums.

Aptaujas dalībnieki atzinīgi novērtējuši mācību vidi, kāda Liepājas izglītības iestādēs tiek nodrošināta personām ar īpašām vajadzībām un sociālā riska grupas iedzīvotājiem.

SIA “Dynamic University” speciālisti tikās arī ar izglītības iestāžu vadītājiem, lai uzklausītu viņu viedokli par nepieciešamajām pārmaiņām izglītības jomā. Plānota arī aptauja pilsētas uzņēmēju vajadzību apzināšanai.

Nākamā darba grupas tikšanās plānota 2015. gada 7. janvārī, lai iepazītos ar situācijas analīzes gala ziņojumu.


Gunta Jākobsone
Liepājas pilsētas Izglītības pārvalde
sabiedrisko attiecību speciāliste

Atpakaļ