Liepājas ražošanas apjomi sāk uzrādīt pozitīvu tendenci

Apkopotie dati par pirmajā pusgadā Liepājā apstrādes rūpniecībā saražoto un realizētās produkcijas apjomu sāk uzrādīt pozitīvu tendenci – lai arī, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, joprojām ir kritums, tomēr otrajā ceturksnī saražotās produkcijas apjoms sācis pieaugt.

Kopumā šogad pirmajā pusgadā rūpniecības produkcija Liepājas uzņēmumos saražota 106,2 miljonu eiro vērtībā, kas ir 3,6% no visas Latvijas kopapjoma. Salīdzinot ar tādu pašu laika posmu gadu iepriekš, rūpniecības produkcijas izlaides apjoms ir samazinājies par 80,1 miljonu eiro jeb 43,1%.

„Lielā mērā pēc šiem skaitļiem var novērtēt „Liepājas metalurga” ietekmi uz Liepājas un visas Latvijas tautsaimniecību, jo pērn pirmo ceturksni rūpnīca vēl strādāja un ražoja produkciju. Lejupslīde sākās ar pagājušā gada otro ceturksni, kad rūpnīca bija apturējusi darbu,” skaidro Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Tomēr apkopotie dati par šo gadu parāda arī pozitīvu tendenci, jo pilsētas ražojošie uzņēmumi otrajā ceturksnī strādājuši ar lielāku produkcijas apjomu nekā gada pirmajos trīs mēnešos – 2.ceturksnī rūpniecības produkcija saražota par 56,7 miljoniem eiro jeb 14,1% vairāk nekā 1.ceturksnī.

Liepājā joprojām saglabājas visaugstākie saražotās un realizētās rūpniecības produkcijas apjomi starp visām sešām lielākajām pilsētām ārpus Rīgas. Pēc saražotās produkcijas apjoma aiz Liepājas nākamajā vietā seko Valmiera (89,9 miljoni eiro), Daugavpils (82 miljoni eiro) un Ventspils (76,9 miljoni eiro).

No visas Liepājā saražotās rūpniecības produkcijas pirmajā pusgadā eksportam realizētas preces par 81,9 miljoniem eiro, savukārt vietējā tirgū – par 28,2 miljoniem eiro. Eksporta apjoms šobrīd veido 74% no visas saražotās produkcijas.

Saražotās un realizētās apstrādes rūpniecības apjomi 2014. gada 1.pusg., milj. eiro


Andrejs Rjabcevs
Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos

Atpakaļ