Liepājas pārstāvniecība Rīgā svin 15.gadu jubileju

Trešdien, 13.novembrī, Liepājas pārstāvniecībā Rīgā Liepājas mērs Uldis Sesks un vietnieks Gunārs Ansiņš rīko pieņemšanas par godu pārstāvniecības 15.gadu jubilejai.

Viņi tiksies ar ilglaicīgajiem Liepājas sadarbības partneriem un Liepājas skartajiem, informē Liepājas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zane Ģirne.

Pasākuma dalībnieki tiks iepazīstināti ar pilsētas prezentāciju par Liepājas attīstību, piesaistītajiem Eiropas Savienības līdzekļiem, paveiktajiem darbiem un nākotnes attīstības perspektīvām.


Pirms 91 gada Liepāja bija vienīgā pilsēta Latvijā, kurai bija savs pilnvarotais pārstāvis Rīgā un arī šobrīd Liepāja ir vienīgā pilsēta, kurai galvaspilsētā ir sava pārstāvniecība.

Liepājas pilsētas valde 1922.gadā savā sēdē nolēma deleģēt Liepājas biržas komitejas locekli Nikolaju Sudmalu par pilsētas pārstāvi galvaspilsētā. Biržas komiteju pašreiz var pielīdzināt tirdzniecības – rūpniecības kamerai kopā ar ostas pārvaldi un Speciālo ekonomisko zonu.

Liepājas pārstāvniecība Rīgā bija oficiāla, tā atradās Stabu ielā 2 (pie tagadējās K.Valdemāra ielas). Turpat 4.dzīvoklī mita arī N. Sudmals.
Pārstāvniecība darbojās līdz 1934.gadam.

1998.gada 12.novembrī liepājnieki atkal apliecināja savu varēšanu, atgriežoties un atjaunojot N.Sudmaļa aizsākto. Novembris ir zīmīgs ar to, ka tieši šogad aprit apaļi 15 gadi kopš Rīgā atjaunota Liepājas pārstāvniecība ar nemainīgu atrašanās vietu Torņa ielā.   
Liepājas pārstāvniecības galvenie uzdevumi gadu laikā nav mainījušies: tiek sniegta informācija katram, kurš interesējas par Liepāju, kurš vēlas sadarboties, tiek organizētas tikšanās ar Liepājas vadības pārstāvjiem, pārrunājot konkrētus sadarbības projektus, kā arī ar neviltotu prieku tiek sagaidīts ikviens, kurš dzimis vai nozīmīgu savas dzīves daļu pavadījis Liepājā.

Daudzu sabiedrībā atpazīstamu cilvēku saknes meklējamas Liepājā, pat Liepājas pilsētas himnā teikts: „Saknes jau vējš neizplēš’” un tieši tāpēc pārstāvniecība mēdz sevi dēvēt par „liepājniekiem Rīgā”, nevis rīdziniekiem, skaidro mūziķis Guntis Veits.

Sasniegums šo gadu laikā ir iedibinātās tradīcijas gan Liepājas tēla veidošanā, gan bijušo un esošo liepājnieku sadarbības veicināšanā. Pārstāvniecība turpina strādāt pie Liepājas kultūras vērtību popularizēšanas – pārstāvniecības telpās regulāri tiek atklātas un izstādītas Liepājas mākslinieku darbu izstādes, rīkotas preses konferences, kā arī grāmatu atklāšanas svētki.

Šodien varam lepoties un teikt, ka Liepāja par spīti vētrām ir spējusi nosargāt un atjaunot savu saliņu Rīgā, kur nemainīgi vējā plīvo sarkanzaļais Liepājas karogs.
 
Nikolajs Sudmalis
FOTO: Liepājas dome
Atpakaļ