"Liepājas metalurgam" jāsāk strādāt mēneša laikā

Finanšu grūtībās nonākušajam Latvijas rūpniecības flagmanim AS "Liepājas metalurgs" šomēnes ir jāpiesaista apgrozāmie līdzekļi, kas vēlāk pārvērtīsies akcijās, un mēneša laikā jāatsāk ražošana, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" norāda uzņēmuma administrators Haralds Velmers.

Kā ziņots, Liepājas tiesa vakar apstiprinājusi "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plānu, kas nosaka pasākumus uzņēmuma darbības atjaunošanai, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Liepājas metalurga" pārstāve Simona Laiveniece.

Tiesas apstiprinātais TAP paredz uzņēmuma sanāciju, vēsta laikraksts. Nodrošinātie kreditori, to skaitā Latvijas valsts, "SEB banka" un banka "Citadele", savu naudu nezaudēs, bet atgūs pēc 2015.gada 30.septembra, kad beidzas TAP.

Velmers atklāj, ka ir pasākumi, kurus uzņēmums drīkst veikt bez saskaņošanas ar kreditoriem, un ir arī tādi, kuros kreditoru piekrišana ir nepieciešama. Saskaņā ar TAP, manta, kas nav nepieciešama kompānijas pamatdarbībai, tiks pārdota, piemēram, dažādi nekustamie īpašumi, AS "Sātiņi energo" kapitāldaļas, savukārt netiks pārdotas AS "Liepājas osta LM" kapitāldaļas, kā arī nekustamie īpašumi, kas nepieciešami ražošanai.

Kaut arī TAP paredz uzņēmuma darbības atjaunošanu jau septembrī, jāņem vērā, ka tā darbības sākums bija paredzēts 1.septembrī, norāda Velmers, uzsverot, ka šomēnes paredzēts piesaistīt apgrozāmos līdzekļus uzņēmuma darbības atjaunošanai ap 10 miljonu latu apmērā, kas tiks kapitalizēts un pārvērtīsies par "Liepājas metalurga" akcijām.

Velmers atzīmē, ka TAP nenosaka, kam jāaizdod nauda - tie varot būt gan esošie akcionāri, gan arī investors. TAP paredz arī darbinieku skaita optimizāciju, tomēr konkrētus skaitļus nosaukt būtu pāragri, saka Velmers, gan minot, ka samazinājums varētu būt ar ražošanu nesaistītās jomās, piemēram, uzņēmuma administrācijā.

"Ja tas (TAP) nebūtu realizējams, tad diez vai tam piekristu kreditori," jautāts, vai TAP pasākumu plānu izdosies realizēt, atbild Velmers.

Kā vēstīts, Liepājas tiesa augusta beigās saņēma "Liepājas metalurga" TAP pasākumu plānu. Uzņēmums un tā kreditori vienojušies "Liepājas metalurga" tiesiskās TAP pasākumu plānā kā TAP administratoru norādīt Velmeru.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) preses konferencē pozitīvi novērtēja TAP plāna apstiprināšanu. Viņaprāt, tas dos akcionāriem un kreditoriem laiku piesaistīt potenciālos investorus. Viņaprāt, tagad svarīgākais ir TAP plānu īstenot.

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurgam" ierosināts TAP. Liepājas tiesa ir pieņēmusi uzņēmuma TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuši uzņēmuma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodrošinātajiem un vairāk nekā 55% nenodrošināto kreditoru, kā arī ar kreditoru kluba pieaicināto finanšu konsultantu "Prudentia Advisers", informēja "Liepājas metalurgs".

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Autors: LETA

Foto: Andris Gertsons

Atpakaļ