Liepājas koncertzāles svinīgo pamatakmens iemūrēšanu plāno septembra beigās vai oktobrī

Svinīgā Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" pamatakmens un vēstījuma nākamajām paaudzēm iemūrēšana varētu notikt septembra beigās vai oktobrī, kad būs pabeigta ēkas pamata pāļu izbūve, "Rietumu Radio" atzina Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde, norādot, ka uz šo svinīgo brīdi paredzēts sapulcināt koncertzāles idejas autorus un atbalstītājus.

"Par to ir jāsāk nopietni domāt, jo tā ir vēsture," taujāta par pamatakmens iemūrēšanu, sacīja Golde, norādot, ka pašvaldības pienākums ir šajā vēsturiskajā brīdī aicināt piedalīties koncertzāles idejas autoru - bijušo Liepājas Simfoniskā orķestra māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Imantu Resni - un citus, kuri vairāk nekā desmit gadus dažādi atbalstījuši ideju par koncertzāli Liepājā.

"Sajūtas šo desmit gadu laikā ir bijušas dažādas - projekts pelts, slavināts, ir bijušas šaubas. Esmu pateicīga cilvēkiem, kas šajos šaubu brīžos mūs ir stiprinājuši, iedrošinājuši," sacīja Golde. Viņa min projekta patronesi eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, bijušos kultūras ministrus Helēnu Demakovu, Intu Dālderi un pašreizējo ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi.

Kā informēja Golde, pagājušajā nedēļā ēkas būvnieki - uzņēmums "Merks" - pašvaldībā iesniedza celtniecības darbu grafiku, bet vakar koncertzāles būvniecības vieta apjozta ar žogu.

Ar būvnieku noslēgtais līgums paredz koncertzāli uzcelt 24 mēnešu laikā, un, kā uzsvēra Golde, termiņi ir saspringti un projekta pagarināšana "vienkārši nav iespējama" - 2014.gada rudenī beidzas Eiropas Savienības šim projektam piešķirto līdzekļu apguves termiņi. Golde atzina, ka darbs pie koncertzāles būvniecības būs sarežģīts, jo "ēka ir izcila arhitektūra, ko neceļ katru gadu".

Taujāta, vai būvlaukuma trokšņi netraucēs blakus esošo māju iedzīvotājus, Golde atzina, ka dzīvojamās mājas atrodas patiešām tuvu būvlaukumam un no trokšņiem izvairīties nevarēs. "Augšanas grūtības ir jāpacieš, pēc tam būs skaisti," sacīja Golde, norādot, ka pašvaldība sekos tam, vai celtnieki pārlieku netraucētu tuvējo ēku iemītniekus.

Kā ziņots, daudzfunkcionālā centra "Lielais dzintars" būvniecības darbi Liepājā, visticamāk, sāksies ne ātrāk kā augusta beigās, jo pēc līguma noslēgšanas ar konkursā uzvarējušo ēkas būvnieku - SIA "Merks" - vēl jākārto formalitātes, kas saistītas ar būvatļaujas saņemšanu, un jāsagatavo būvlaukums, "Rietumu Radio" iepriekš informēja koncertzāles projekta vadītājs Liepājas domes izpilddirektora vietnieks Didzis Jēriņš.

Ja vēstīts, ka projekta būvniecības, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas bez pievienotās vērtības nodokļa plānotas 21,27 miljonu latu apmērā. Aptuveni 14 miljoni latu no ēkas būvniecības izmaksām ir Eiropas Savienības fondu un valsts finansējums, bet septiņi miljoni - Liepājas pašvaldības līdzekļi. Koncertzāles būvniecību plānots pabeigt 2015.gadā.
 
LETA
Atpakaļ