Liepājas dzimšanas dienā pirmizrādi piedzīvos animācijas īsfilma "Mazie liepājnieki"

Radošās pilnveides studija “Mākslas Pasāža RADI” audzēkņi gada garumā zīmējuši un veidojuši grafikas animācijas īsfilmai “Mazie liepājnieki.” Animācijas filma, kas savu pirmizrādi piedzīvos 18.martā pulksten 20 laukumā pie koncertzāles “Lielais Dzintars”, ir veltījums Liepājas pilsētai dzimšanas dienā.

Īsfilmā ir ietverti Liepājas populārākie apskates objekti un ziņas par tiem. Fonā skan Liepājas pilsētas balsis – tramvaja trokšņi, jūras šalkas, baznīcas zvani, cilvēku čalas, kā arī Liepājas ielu muzikanta Valtera Zavecka sirsnīgi spēlētā akordeona mūzika pie Liepājas Pētertirgus. Filmas tekstu izjusti ir ierunājusi desmitgadīgā liepājniece Elīna Lakstīgala. Projekta vadītāja un animācijas filmiņas koncepcijas vadītāja ir Ilze Elizabete Rasa, scenārija režisore, animatore un skaņas operatore - Maija Pumpure. Zīmējumu autori – 50 mazie mākslinieki, radošās pilnveides studijas “Mākslas Pasāža RADI” audzēkņi. Zīmējumi tapuši Ilzes Elizabetes Rasas un Maijas Pumpures vadībā.

Radošā procesa laikā bērni izmantoja dažādas vizuālās mākslas grafikas tehnikas. Izteica savas domas par pilsētu, filmas tēliem, sižetu un pilsētas vietām, kuras noteikti ir jāiekļauj filmiņā.

Animācijas īsfilma ir neparasts materiāls, kas rosina bērnus domāt par dzimto pilsētu, meklēt teikas un arī faktus par pilsētas vēsturi. Tā ataino pilsētas daudzveidību un vēsturisko objektu vērtību. Tas ir stāsts par Liepāju un liepājniekiem.  Bērnu savdabīgā un interesantā Liepājas interpretācija un novērojumi piesaista uzmanību, tie liek paskatīties uz pilsētu, tās vēsturi un liepājniekiem no cita skatu punkta un ļauj uztvert pilsētu ar rotaļīgo bērna redzējumu, kuram nekas nepaliek nepamanīts.

 “Animācijas filmas veidošanas procesā mani visvairāk aizkustināja tas, cik ļoti bērni un jaunieši mīl savu pilsētu. Tas, ka viņi lepojās ar Liepāju un izjūt to kā savas mājas. Bērni piedaloties projektā, ir varējuši sniegt ieguldījumu Liepājas jubilejas pasākumos, dāvinot pilsētai savu unikālu dāvanu. Un tas viņiem ir ļoti svarīgi – justies un būt piederīgiem savai pilsētai,” uzsver Ilze Elizabete Rasa

“Animācijas veidošanu esmu apguvusi pašmācības ceļā, bet pamatus tajā ielikusi Liepājas Universitāte Dizaina programma. Man “Mazie liepājnieki” bija liels izaicinājums, jo bērnu zīmētos varoņus iekustināt nebija tik viegli, cik sākumā likās. Izmantoti tika visvienkāršākie tehniskie resursi. Un ir liels prieks par sirsnīgo rezultātu, kas tapis tieši pateicoties šiem skaistajiem zīmējumiem,” par radošo procesu un animācijas filmiņu spriež Maija Pumpure.

Pēc pirmizrādes īsfilmu varēs apskatīt interneta mājas lapā www.liepajaskultura.lv , kā arī “Mākslas Pasāžas RADI” lapās sociālajos tīklos "Twitter", "Facebook" un "Draugiem.lv".


Īsfilma tapusi ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu.


Informācijusagatavoja:

Daira Bērtule
LPPI "Kultūras pārvalde"
attīstības projektu vadītāja

Atpakaļ