Liepāja var būt lepna ar Atmodas vēsturi

Atzīmējot Latvijas Tautas frontes (LTF) 25. gadadienu, novembra sākumā Liepājā norisināsies izglītojoši un informējoši pasākumi jauniešiem un jebkuram interesentam, lai akcentētu LTF Liepājas nodaļas nozīmi un ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā.

LTF bija izšķiroša loma neatkarības atjaunošanā. Pirms 25 gadiem šie vēsturiski nozīmīgie notikumi atbalsojās gandrīz ikkatrā liepājnieka ģimenē un mājā. LTF Liepājas nodaļa bija otra lielākā un aktīvākā aiz Rīgas. Tas bija spilgts patriotisma apliecinājuma laiks.

 „Liepāja var būt lepna ar Atmodas vēsturi, ar noieto ceļu līdz neatkarībai. Tik daudzi esam darījuši, kas mūsu spēkos, lai tiktu atjaunota Latvijas valsts, kādu to iedomājāmies tolaik [..]. Par to mums katram savas domas un spriedumi. Bet – atcerēsimies tos notikumus, kas pamatā mūsu šodienai, kas kļuvuši par vēsturi. Tas bija tā vērts,” uzsvēris dzejnieks un viens no bijušajiem LTF Liepājas nodaļas priekšsēdētājiem Olafs Gūtmanis.

Sestdien, 2. novembrī, plkst. 17 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, notiks LTF Liepājas nodaļas 25 gadu jubilejai veltīts sarīkojums, kurā atmiņās par tā laika notikumiem dalīsies LTF Liepājas nodaļas dibinātāji un aktīvisti.

Trešdien, 6. novembrī, plkst. 16 bijušajā LTF Liepājas nodaļas mītnē, kur pašlaik darbojas Liepājas muzejs un nacionāli patriotiskās organizācijas, K. Ukstiņa ielā 7/9 paredzēts atklāt Liepājas muzeja veidotu tematisku izstādi „Atmiņas nākotnei”. Tā sagatavota kā ceļojošā izstāde, un būs skatāma arī mācību iestādēs, lai jaunajai paaudzei vēstītu par Atmodas laika notikumiem Liepājā.

Savukārt ceturtdien, 7. novembrī, plkst. 13 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18 notiks sarīkojums skolu jaunatnei „Tas laiks, kas šalkās ietrīsējās”, kurā paredzēta tikšanās ar pirmo LTF priekšsēdētāju Daini Īvānu un LTF Liepājas nodaļas laikraksta „Liepājas Vārds” redaktoru Aigaru Štālu. Sarīkojumā muzicēs dziesminieks Uldis Kākulis.

Dainis Īvāns pasākuma gaitā liepājniekus iepazīstinās ar jaunāko grāmatu  par LTF laiku "Garaspēka zemes atgūšana", kas ir stāsts par Trešo atmodu. Nosaukumā un grāmatas saturā viņš licis akcentu uz zīmīgu dziesmotās revolūcijas saukli – vārdu spēli – "Ar garaspēku pret karaspēku!",  kas atgādina gan baltiešu unikālo nevardarbīgās pretošanās rīcību, gan arī LTF, kas bijis visīstākais Trešās atmodas "garaspēka karaspēks".

8. novembrī plkst. 12 un plkst. 17.30 Liepājas muzejā, K. Ukstiņa ielā 7/9 tiks demonstrēta  režisora Jura Bindara un scenārija autores Marinas Mariņinas veidotā filma „Dūmu deja debesīm” , kas stāsta par 1991. gada janvāra barikādēm – kad cilvēki pulcējās sargāt savu valsti. Šī filma ir stāsts par barikāžu laiku, par cilvēkiem uz barikādēm, par viņu drosmi, apņēmību un izturību. Par ugunskuriem kā dzīvības liesmiņu, par dūmu elpu pār barikādēm – rāma un domīga tā kāpj debesīs, bet vēja pūsmā pārvēršas – kļūst draiska, pārgalvīga.

LTF jubilejas sarīkojumi Liepājā notiek ar Liepājas Kultūras pārvaldes un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas līdzfinansējumu.

Dace Kārkla,
Liepājas muzeja direktore

Atpakaļ