Liepājā sāks siltumenerģijas padevi no jaunā biomasas apkures katla

Sākot ar šodienu, Liepājas pilsēta saņems siltumenerģiju, kas saražota ar jauno "Liepājas enerģijas" biomasas apkures katlu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs.

"Liepājas enerģija" izbūvējusi jaunu katlumāju ar diviem biomasas katliem. Katra katla jauda ir 15 megavati.

Septembra beigās tika iekurts pirmais no diviem jaunajiem biomasas katlumājas katliem, jo bija nepieciešams izžāvēt iekšējo apmūrējumu. Līdz šim siltumenerģijas padevi Liepājai nodrošināja biokoģenerācijas stacija, kur kā kurināmais tiek izmantota šķelda.

Šogad situācija ar apkures parādiem ir ievērojami labāka nekā pērn - ja pirms gada šajā laikā apkures parāda summa Liepājā bija vairāk nekā pusmiljons latu, tad pašlaik tā ir robežās starp 200 000 un 250 000 latu, atzina Suškovs. "Situācija nav tāda kā pagājušajā gadā, kad viens no namu apsaimniekotājiem bija atstājis mājas iedzīvotājus aci pret aci ar savām problēmām," atzina Suškovs. Tiesa, vairākām mājām esot nesamaksāti apkures parādi, bet šī problēma tiek risināta.

Kā ziņots, "Liepājas enerģija" pēdējos gados mērķtiecīgi īsteno uzņēmuma dalībnieku apstiprināto Attīstības un investīciju programmu. 2010. un 2011.gadā ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu atbalstu uzņēmums nomainīja lielāko daļu maģistrālo siltumtīklu, 2012.gadā nodeva ekspluatācijā modernu, ar šķeldu kurināmu biokoģenerācijas staciju, bet jau šoruden plāno pabeigt biomasas katlumāju ar jaudu 30 megavati. Arī šajā katlumājā kā kurināmo izmantos atjaunojamo vietējo energoresursu - šķeldu, kas zaļās un lētākās enerģijas īpatsvaru uzņēmumā palielinās līdz 60%.

Kopējās "Liepājas enerģijas" piesaistītās investīcijas no ES Kohēzijas fonda ir aptuveni deviņi miljoni latu.

Apkures tarifu Liepājā plānots samazināt par diviem latiem uz vienu megavatstundu jeb 4%, un tas saistīts ar plānoto biomasas katlumājas nodošanu ekspluatācijā.

4.septembrī "Liepājas enerģijas" dalībnieku sapulce nolēma atbalstīt siltumenerģijas tarifa samazināšanu Liepājā. Tas ir jau ceturtais siltumenerģijas tarifa samazinājums Liepājā pēdējo trīs gadu laikā, kas balstīts uz siltumapgādes ražošanas un piegādes sistēmas modernizāciju, jaunu, efektīvu siltuma avotu izbūvi un jaunu klientu piesaisti.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pieņēmusi izskatīšanai "Liepājas enerģijas" samazinātā siltumenerģijas tarifa projektu.

Autors: LETA

Atpakaļ