Liepājā notiks rakstīšanas svētki "Rakstīt pareizi ir modē"

Lai attīstītu latviešu valodas rakstītprasmi, audzinātu cieņu pret dzimto valodu, saliedētu sabiedrību, kā arī aicinātu cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu, sestdien, 3. oktobrī, plkst. 12.00 ikviens Liepājā dzīvojošais tiek aicināts piedalīties I vispasaules diktāta latviešu valodā rakstīšanas svētkos. Liepājniekiem šis ir jau otrais gads, kad, kopīgi rakstot diktātu, ikviens var pārbaudīt savas rakstīšanas prasmes.

Pasākuma patrons Liepājā ir ilggadējs pedagogs un Goda liepājnieks Tālivaldis Deklaus. Diktātu šogad klātienē lasīs Liepājas aktieri Ināra un Aivars Kalnarāji, kā arī izteiksmīgās runas konkursa uzvarētāja Amanda Razma.

Pagājušā gadā Liepājas Universitātē sarīkotajos rakstīšanas svētkos "Rakstīt pareizi ir modē" diktāta tekstu nolasīja Valdis Skujiņš un aktieri Jānis Dreiblats, Ilga Martinsone.

- Kā šodien atceros, pārteicos vienu vārdu. Atvainodamies sacīju - ja esat tā uzrakstījuši, pierakstiet, ka tā ir Skujiņa kļūda. Dažs tā arī izdarīja. Visi rakstītāji bija ļoti labestīgi, tur bija gan latvieši, gan krievi, dažs skolēns uz diktātu bija atvedis mammu vai tēti, kuri neatcerējās, kad pēdējo reizi diktātu rakstījuši, - pastāsta Valdis Skujiņš, kuram tagad Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā arī jādomā par latviešu valodu.

- Vietā, kur cilvēks piedzimst, viņš ir kā skolā - jāzina tā vieta, jo katrai vietai piemīt sava aura, jāzina tās vietas valoda, tradīcijas, kultūra. Pabiju Anglijā pie latviešiem, viņiem pirmais darbs – labi apgūt angļu valodu, lai dabūtu labu darbu, lai sazinātos, lai varētu būt piederīgs kultūrai, domāšanai, - tāds ir Valda Skujiņa viedoklis.

Viņš nesen  apmeklējis Nacionālās valodas centru, kur iebraucēji mācās latviešu valodu. Bērni to apgūst ļoti ātri, jo neprot angļu valodu, kas būtu kā starpposms. Kad latviešu valodas pamati apgūti, bērni saviem vecākiem "piestrādā" par tulkiem.

- Vienīgi tad, ja iebraucēji zinās latviešu valodu, viņiem šeit būs interesanti. Lieliskākais piemērs ir ārsts un deputāts Hosams Abu Meri, kurš jau domā latviski, viņam interesē vēsture, kultūra, tautas dziesmas. Ja cilvēks iemācās valodu, viņš ir piederīgs tai vietai, tad izpildīs savu karmisko uzdevumu, bet, ja tikai garām ejot...- aizdomājas Valdis Skujiņš.

Kā viņam pašam ar valodu, varbūt savulaik, muzicēdams "Credo", ir sacerējis kādai dziesmai vārdus?

- Nē, mums taču ir tik daudz vārdu guru Latvijā! Tolaik "Credo" mums bija, kā mēs sakām - pašiem savs komponists Raimonds Pauls un viņš dziesmām izvēlējās dzejnieku Leona Brieža, Jāņa Petera tekstus - tā jau ir augstākā pilotāža, - vērtē Valdis Skujiņš.

Kamēr diktāti tiks laboti, dalībnieki varēs noklausīties Liepājas Universitātes profesores Lindas Lauzes priekšlasījumu par latviešu valodas sarunvalodu. Savukārt Maija Kalniņa priecēs ar savām dziesmām, kā arī lasīs miniatūras no literārā cikla „Es esmu Liepāja”.

Tāpat katrs dalībnieks, kas Liepājā rakstīs diktātu, saņems apliecinājumu par piedalīšanos pasākumā.

Rakstīšanas svētkus organizē Liepājas domes Sabiedriskās saskaņas komisija un Sabiedrības līdzdalības nodaļa sadarbībā ar Liepājas Universitāti un Anitas Jansones vadītās Dabas un inženierzinātņu fakultātes studentiem.

Pietiekties diktāta rakstīšanai Liepājā var šeit: http://diktats.liepu.lv/

Papildu informāciju iespējams saņemt pie Liepājas domes sabiedrības pārvaldes speciālistes Brigitas Dreižes, zvanot pa tālruni 63404721 vai rakstot uz e-pastu: brigita.dreize@dome.liepaja.lv.

 

 

 

Izmantoti fragmenti no Ilzes Vītolas intervijas ar V.Skujiņu žurnālā "Mājas Viesis"

 

 

 

Atpakaļ