Liepāja kļūst par visiem pieejamu pilsētu

Ir pagājuši vairāk nekā desmit gadi, kopš Liepājas Neredzīgo biedrība sadarbībā ar Pilsētas domi sāka stādāt pie vides pieejamības uzlabošanas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Šogad tas ir vainagojies ar ievērojamu rezultātu – Liepāja starptautiskā konkursā "European Destinations of Excellence" (EDEN, tulk. "Eiropas izcilākie tūrisma galamērķi") atzīta par uzvarētāju Latvijā.

Šogad EDEN projekta konkursa tēma bija "Pieejams tūrisms" jeb tūrisms cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Un, kā preses konferencē atzina Neredzīgo biedrības vadītājs Māris Ceirulis, "kas ir pieejams cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tas ir pieejams visiem". Viņš kopā ar biedrības aktīvistu Andi Dzērvi ieskicēja tos darbus, kas paveikti kopš 2000. gada.

Iesākumā bija ar skaņu aprīkoti luksofori, kam sekoja lielizmēra maršruta ciparu izvietošana pilsētas autobusos, pelēko apgaismes un citu stabu marķēšana trīs līmeņos ar dzeltenu krāsu, bet vēlāk sabiedrisko telpu stikloto durvju un sienu marķēšana ar dzeltenu lenti.

2010. gadā izstrādāja pašvaldības līmenī nozīmīgu dokumentu – tas nosaka pārvietošanās vadlīnijas cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Tagad šīs vadlīnijas jāievēro visiem pretendentiem, kas piesakās iepirkumu konkursos par ielu renovāciju. Pagājušais gads Liepājā vides pieejamības uzlabošanas jomā bija nozīmīgs ar to, ka pludmali pielāgoja cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes speciālistiem izstrādātas speciālas audiobojas, ko jūlija beigās uzstādīs pludmalē, un tās ierobežos vietu, kur droši varēs peldēties cilvēki gan ar redzes traucējumiem, gan citi ar īpašām vajadzībām. Tāpat viņu vajadzībām Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības projekta "Mana sociālā atbildība" gaitā iegādāti speciāli ratiņkrēsli, lai šādi cilvēki varētu doties peldēt. Un jau tuvākajā laikā pludmalē izvietos trīs konteinertipa sanitāros moduļus, kur būs ģērbtuves, dušas, tualetes un noliktavas telpas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī mazuļu pārtīšanas galdiņi māmiņām. Pavisam drīz pludmalē izvietos arī trīs metru platu laipu, lai cilvēki, kas pārvietojas ratiņkrēslos, varētu nokļūt līdz jūrai.

Šogad pludmalē uzstādītas taktilās kartes, lai dažādu objektu plānojumu ar taustes palīdzību varētu iepazīt arī cilvēki ar redzes traucējumiem, bet nākamgad dažādās pilsētas vietās plānots izvietot taktilos modeļus.

Autors: "Kurzemes Vārds"

Foto: Egons Zīverts

Atpakaļ