Lielo pilsētu asociācija ar Cilinski diskutēs par izmaiņām pašvaldību finansēšanas sistēmā


Latvijas Lielo pilsētu asociācija rīt, 29.janvārī, plāno tikties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Eināru Cilinski (VL-TB/LNNK) un diskutēt par izmaiņām pašvaldību finansēšanas sistēmā, intervijā "Rietumu Radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs un asociācijas vadītājs Uldis Sesks (Liepājas radio).

Sesks norādīja, ka pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā vērojamas dažādas "dīvainības", kā piemēru minot Pierīgas pašvaldības, kurās nenotiek nekāda ražošana, taču to budžeta ieņēmumi bieži ir lielāki nekā Rīgai.

"Izlīdzināšanas fondā jāiestrādā dažādas formulas, lai tā nenotiktu," sacīja Sesks. Viņš gan atzīst, ka patlaban no izlīdzināšanas fonda saņemtais finansējums Liepājai palīdz izdzīvot pēc AS "Liepājas metalurgs" bankrota, tomēr Liepāja arī bez šīs rūpnīcas saražo visvairāk rūpnieciskās produkcijas uz vienu iedzīvotāju Latvijā.

"Pašvaldībām varētu būt dažādi redzējumi, taču kaut kad tas jautājums ir jārisina," sacīja Sesks. "Jau [Edmunda] Sprūdža vadības laikā [Vides aizsardzības un reģionālās attīstības] ministrijai šāds uzdevums tika dots, taču uz priekšu nekas nevirzījās. Ja ministrs ir apņēmības pilns šo jautājumu risināt, kaut kas ir jādara."

Cilinskis iepriekš intervijā "Rietumu Radio" jau sacīja, ka šogad jāiezīmē soļi uz izmaiņām nodokļu sistēmā, lai mazinātu sabiedrības nevienlīdzību un stimulētu ekonomisko aktivitāti reģionos.

"Pašreizējā finanšu izlīdzināšanas sistēma, kas balstīta tikai uz iedzīvotāju ienākuma nodokli, neveicina attīstību reģionos. Varētu paskatīties, vai sistēmu nevar paplašināt," sacīja Cilinskis. "Es gribētu strauji pieiet šai lietai."

Cilinskis vēlētos jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu izveidot vēl līdz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, taču minimālais uzdevums būtu to piedāvāt nākamā gada budžeta paketē.

 

Autors: LETA

Atpakaļ