Lielāko partiju sarunas par koalīcijas veidošanu nevedas; izvēle SC rokās

Turpinās sarunas par koalīcijas veidošanu – vakar vakarā tikās Reformu partija  (RP) un Saskaņas centrs (SC), savukārt šodien notika Liepājas partijas (LP) un SC sarunas, kā arī LP un RP tikšanās. Kā portālam atzina RP liepājas nodaļas līderis Jānis Vilnītis, LP un RP sarunas bijušas neauglīgas un, visticamāk, izvēle, ar ko veidot koalīciju, būs SC ziņā.

Kā pēc tikšanās ar LP atzina RP līderis: “Progresa nav, esam palikuši turpat. RP bija savs redzējums, LP – savs.” Abi politiskie spēki palikuši pie sava. Proti, J.Vilnītis atkārtoti norādīja, ka RP ir gatava sadarboties ar LP, ja pie stūres nav Uldis Sesks. Savukārt LP pēc J.Vilnīša teiktā nav piekritusi šādam variantam. “Strādāsim tikai tad, ja būs pārmaiņas,” uzsvēra J.Vilnītis: “Jo galvenais ir rezultāts, ko sasniedzam.”

Daudzsološākas pēc viņa teiktā bijušas ceturtdien vakarā notikušās RP sarunas ar SC: “Sarunas ilga vairākas stundas – salīdzinājām partiju programmas un izdiskutējām jautājumus, kas bija atšķirīgi. Šīs bija pozitīvas sarunas. Tikšanās parādīja, ka SC ir gatavs kompromisam. SC ir gatavs uzņemties atbildību par sociālo jomu, RP – par izglītību, kultūru un sportu, savukārt ar ekonomiskajiem jautājumiem strādātu abi.”

“Pašlaik neredzu turpinājumu sarunām ar LP, kaut neizslēdzu šādu iespēju, ja būs progress,” rezumēja J.Vilnītis: “Ar SC situācija ir cerīga, esam vienojušies sazināties.” Tajā pašā laikā RP līderis atzīst, ka SC ir iespēja izvēlēties – slieties RP vai LP virzienā: “RP redz progresu sadarbībā ar SC.”

Arī LP līdzpriekšsēdētājs Gunārs Ansiņš portālam apstiprināja, ka LP sarunās ar RP progresa nav: “Pēc tikšanās ar RP ir skaidrs, ka abas partijas piedāvā līdzvērtīgas pārmaiņas pilsētā. Programmās problemātiskas atšķirības neredzam. Diskutējamas būtu nianses, piemēram, par siltumapgādi, bet tās var izdiskutēt un atrisināt. Šobrīd vienīgais, kam nevar pārkāpt pāri RP, ir uzstādījums par mēra kandidatūru.”

“LP ir izanalizējusi gan savas partijas programmu, gan finansējuma iespējas tās realizēšanai, līdzīgi kā 2009.gadā,” skaidro G.Ansiņš: “Lai realizētu programmu, nepieciešama komanda. Savukārt sadarbības partneriem ir iebildumi pret komandu un kapteini. Līdz ar to progresa sarunās nav.”

G.Ansiņš piebilst, ka ceturtdien notikusi LP valdes sēde: “Izskatījām visa veida modeļus. Uzskatām, ka liepājnieki uzticējušies gan LP programmai, gan kapteinim, līdz ar ko nebūtu godīgi mainīt viedokli. Tā būtu vēlētāju pievilšana.”

Savukārt attiecībā par LP tikšanos ar SC G.Ansiņš skaidro: “Turpinājām diskusiju par partiju programmām, galvenokārt par sabiedriskā transporta jautājumiem. Abas puses piekrīt, ka varētu izskatīt iespējas paplašināt to sabiedrības daļas loku, kam tiktu dota iespēja izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, vien darot to sabalansēti ar pilsētas budžetu.” Tā kā šī jautājuma risināšanai nepieciešama papildus analīze, tie tā LP un SC varētu atgriezties.

Pēc G.Ansiņa teiktā izriet, ka, visticamāk, notiks vēl viena LP un SC tikšanās.

Kā portālam atzina SC līderis Jurijs Hadarovičs, pagaidām konkrēti lēmumi nav pieņemti, un viņš prognozē, ka sarunas turpināsies nākamajā nedēļā. “Ar LP šorīt tikāmies, lai detalizēti atrunātu divus mūs interesējošus jautājumus – par bezmaksas sabiedrisko transportu un piemaksām skolotājiem,” skaidroja J.Hadarovičs. Viņš piebilda, ka SC un LP sarunās piedalījušies arī Transporta aģentūras pārstāvji, kas detalizēti izskaidrojuši situāciju pilsētā sabiedriskā transporta jomā.

“Vienojāmies, ka gadījumā, ja SC ietu koalīcijā ar LP, kā pirmie soļi no nākamā gada būtu bezmaksas sabiedriskais transports 1.klašu skolēniem un pensionāriem, kas vecāki par 80 gadiem. Esošā sistēma sabiedriskā transporta sistēmā tiktu saglabāta esošā, bet minētie divi punkti to papildinātu. LP atzina, ka būtu gatava šādam risinājumam,” stāsta SC līderis, piebilstot, ka apspriests arī jautājums par sabiedriskā transporta kustības uzlabošanu no Karostas līdz pilsētas dienvidu robežai: “Pagaidām autobusu skaits nav pietiekams, šajā maršrutā jābrauc ar pārsēšanos.”

“Atbildi esam saņēmuši,” viņš atzina, taču uzsvēra, ka lēmuma par koalīcijas veidošanu vēl nav: “Nevaru pagaidām arī pateikt, kad vienosimies ar kādu no partijām. Visticamāk, ka šonedēļ tas arī nenotiks.”

Arī ceturtdienas vakarā notikušās SC un RP sarunas beigušās bez konkrētiem lēmumiem: “Sarunas ilga 2,5 stundas. Tā kā šī bija SC un RP pirmā tikšanās, apspriedām un salīdzinājām abu partiju programmas, lai secinātu, kuros punktos skatījums ir vienāds.”

Taujāts, ar kuru no pārējiem diviem politiskajiem spēkiem SC viedoklis sakrīt vairāk, J.Hadarovičs atzina: “Vēl nevaru pateikt, šis jautājums vēl tiek analizēts.” Viņš skaidroja, ka  iespējami dažādi varianti: “Teorētiski iespējams viss, būtiskākais jautājums: vai izveidotā koalīcija spēs funkcionēt.” Tāpat viņš apgalvo, ka SC vēl nedomājot par amatiem: “Par šo jautājumu varēs sākt runāt, kad būs izveidota koalīcija. Nevar dalīt lāča ādu, kamēr tas vēl nav nomedīts.”

liepajniekiem.lv

Atpakaļ