Lielākie izaicinājumi Liepājas budžetā – minimālās algas pieaugums un «Metalurgs»

Liepājas pašvaldība vēl pirms Ziemassvētkiem paspējusi apstiprināt nākamā gada budžetu. Budžets pieņemts līdzšinējā apmērā, un tie ir 60 miljoni eiro.

Lielākais izaicinājums finanšu plānotājiem bija minimālās algas palielināšana, kas prasīja papildu finansējumu. Ne bez sekām palikusi arī situācija „Liepājas Metalurgā”, kam nopietnākas finanšu grūtības sākās 2013. gadā.

Liepāja iespējams ir pirmā pašvaldība Latvijā, kas apstiprinājusi savu 2015. gada budžetu, tā spriež Liepājas pilsētas domes Finanšu pārvaldes vadītājs Ronalds Fricbergs.

Tā tas notiek jau pēdējos divus gadus, cenšoties uzturēšanas budžetu apstiprināt decembrī:

„To daļu, kas ir saistīta ar investīcijām un bez kā var iztikt, to mēs stiprinām februārī, kad redzēsim, kādi ir atlikumi un iespējas. Sanācis tā, ka budžetu esam apstiprinājuši pirms to ir izdarījusi valdība, bet savus ciparus, ko Finanšu ministrija prognozē, mēs zinājām, savus ieņēmumus, ko iekasējam paši, apzinājāmies laicīgi, tāpēc varējām apstiprināt to daļu, kas ir uzturēšana,” saka Fricbergs.

Nākamā gada budžeta plānošana ieviesusi zināmas korekcijas, spriež Fricbergs, pirmkārt, tas saistīts ar minimālās algas palielināšanu. „Apzinot darbiniekus, kuriem ir minimālā alga, vairums no viņiem strādā Izglītības pārvaldē. Budžetā tam būtu nepieciešami 255 000 eiro. Mehāniski nevarēja pielikt algu. Sanāca tā, ka tehniskais darbinieks saņem gluži tik pat, cik pedagogs pirmsskolas izglītības iestādē. Tika ierosināts palielināt pirmsskolu pedagogiem par 10 eiro. Tas gan ir maz, bet budžetā tas prasa papildu 50 000 eiro,” saka Fricbergs.

Kopumā minimālās algas paaugstināšanai un tā saucamo atalgojumu trepju nodrošināšanai bija nepieciešami 580 000 eiro. Nodokļu ieņēmumi ir nedaudz mazāki, norāda Fricbergs.

„Diemžēl mums ir arī tā dotācija, ko saņem pilsētas ar mazāk vērtētiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju, kā arī saņemam dotāciju pirmo reizi pēc ilgiem laikiem no pašvaldības finanšu izlīdzināšanas fonda. No valsts saņemam 2,7 milj. eiro, tas mums ļauj nodrošināt iepriekš minētos izdevumus,” stāsta Fricbergs.

Situācija  uzņēmumā „Liepājas Metalurgs” ieņēmumu prognozi ir ietekmējusi būtiski, skaidro Fricbergs. „Kā zināms, prognozi 2015. gadam rēķina ar divu gadu nobīdi atpakaļ, ņemot vērā, ko Liepāja ir samaksājusi par iedzīvotāju ienākumu nodokli. 2013. gadā Metalurgs jau stagnēja, līdz ar to tas atsaucās uz 2015. gada budžeta prognozēm . Manuprāt vēl sliktāka situācija būs 2016. gadā, jo tad tiks ņemtas vērā  2014. gada iemaksas, kas bija vēl mazākas nekā 2013. gadā,” skaidro Liepājas domes pārstāvis.

Kā pašvaldība domā kompensēt iztrūkstošos līdzekļus, turpina skaidrot Liepājas  pilsētas domes Finanšu pārvaldes vadītājs.

Tikmēr Metalurga ietekme saistīta arī ar izdevumu daļu, uzsver Fricbergs, jo, kā zināms, pašvaldība pārņēma „Liepājas Metalurga” sporta infrastruktūru, ko pirms tam finansēja Metalurgs, kā arī bērnu un jauniešu sportu. Neliels spiediens ir arī uz sociālo budžetu, jo cilvēkiem, kuri strādāja Metalurgā, no valsts piešķirtie  bezdarbnieku pabalsti ir beigušies, un viņi var pretendēt uz pašvaldības sociālajiem pabalstiem.  Šogad pašvaldība ieviesusi arī jaunu sociālā pabalsta veidu – pārtikas pakas.

 

lsm.lv

Atpakaļ