Liela interese par vēsturisko māju atjaunošanu

Lai palīdzētu iedzīvotājiem labāk sagatavot pieteikumus pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai vēsturisko ēku atjaunošanai, vakar, 29. jūlijā, Liepājas domē notika izglītojošs seminārs, kas pulcēja ap 50 namīpašnieku un namu apsaimniekotāju pārstāvju.

„Liepāja ir bagāta kultūras mantojuma objektiem. Tie stāsta par to, kas mēs esam – kādu tradīciju un pieredzes mantinieki esam, kā veidojusies pilsēta un dzīvojušas paaudzes pirms mums. Diemžēl daudzas no šīm Liepājas kultūrvēsturiskajām celtnēm šodien var pastāstīt arī to, ka kādā laika posmā pietrūcis naudas, laika, attieksmes, gribas vai vēl kā cita, lai šos skaistos namus spētu saglabāt cienīgus arī nākamajām paaudzēm. Vienlaikus ir tiešām prieks, ka liepājnieku atsaucība šobrīd ir tik liela un iedzīvotāji interesējas par restaurācijas projektu līdzfinansēšanu. Tas parāda, ka Liepājā ir daudz aktīvu un aizrautīgu cilvēku, kuri nebaidās no darba un atbildības, ko uzliek rūpes par vēsturiskas mājas saglabāšanu. Šo cilvēku pārliecība un neatlaidība, sekmējusi pašvaldībā īpašu saistošo noteikumu izstrādi, kas ļauj saņem līdzfinansējuma kultūras pieminekļu sakārtošanai un saglabāšanai,” tiekoties namīpašniekiem un apsaimniekotājiem, norādīja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis.

Informatīvā semināra „Kultūras pieminekļu saglabāšana un Liepājas pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanas iespējas” ietvaros Liepājas būvvaldes pieminekļu aizsardzības inspektore Ilze Bernāte klātesošos informēja kārtību, kādā pašvaldība piešķir līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai, kā arī atbalstāmām un neatbalstāmām izmaksām,  līdzfinansējuma apmēru, projektu iesniegumu vērtēšanas un līguma slēgšanas kārtību. Ņemot vērā, ka šis ir pirmais gads, kad pašvaldība ievieš šādu vēsturisko namu atjaunošanas projektu līdzfinansēšanas programmu, sagaidāms, ka sākotnēji lielāks pieteikumu skaits būs saistīts ar kultūrvēsturiskās izpētes vai inventarizācijas dokumentācijas izstrādi, kā arī izmaksu segšanu, kas saistīti ar restaurācijas projektu izstrādi.

Latvijas Piļu un muižu asociācijas viceprezidents Juris Zviedrāns iepazīstināja semināra dalībniekus ar vēsturisko pieminekļu kultūrvēsturiskās izpētes nepieciešamību, lai precīzi identificētu prioritāri veicamos uzlabojumus un atbildīgi soli pa solim sagatavotu ēku restaurācijai vai konservācijai. „Vecas ēkas nereti tiek salīdzinātas ar veciem cilvēkiem. Līdzīgi kā veciem cilvēkiem biežāk ir veselības problēmas, tā arī vecajām ēkām ir problēmas, kas rūpīgi jāizpēta, jāveic analīzes, lai iegūtu pilnīgu informāciju un saprastu, vai problēma saistīta ar konstrukcijām, izvēlētiem nesaderīgiem būvmateriāliem, būvniecības procesa kļūdām vai ko citu,” skaidroja J.Zviedrāns, runājot par senās koka apbūves saglabāšanu un atjaunošanu. Viņš arī atzina, ka Liepāja ir ļoti bagāta ar unikālām senās arhitektūras liecībām, īpaši sienu gleznojumiem, tādēļ aicināja liepājniekus nebaidīties, bet interesēties par mājas vai kāda vēsturiski vērtīga elementa iekļaušanu valsts mākslas pieminekļu sarakstā, tādējādi gūstot iespēju pretendēt uz valsts atbalstu pieminekļa saglābšanā vai uzturēšanā.

Ar metodēm un tendencēm vēsturisko ēku „ārstēšanā” klātesošos iepazīstināja arī vācu būvkompānijas „Schomburg” reģionālais pārstāvis Kurzemē Andrejs Sisenis, kurš īpaši pievērsa uzmanību lietām, kas jāzina par vēsturisko mūra ēku un to detaļu vai elementu atjaunošanu. Īpaši tika uzsvērta nepieciešamība veikt laika gaitā sienās uzkrāto sāļu analīzi un mitruma mērījumus, lai atlasītu piemērotākos materiālus atjaunošanai.

Jau vēstīts, ka jūnijā Liepājas pilsētas dome ir izsludinājusi pieteikšanos uz līdzfinansējuma saņemšanu saskaņā ar saistošajiem noteikumiem „Par Liepājas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai”. Tas nozīmē, ka līdz 2. septembrim namu īpašniekiem vai namu apsaimniekotājiem ir iespējams sagatavot un domē, Rožu ielā 6, iesniegt projektu pieteikumus ar plānoto izmaksu aprēķinu pašvaldības līdzfinansējuma iegūšanai.

Finansiālo atbalstu pašvaldība plānojusi sniegt gan vēsturisko ēku saglabāšanas projektu izstrādei un dokumentācijas sakārtošanai, gan arī būvdarbiem. Būvdarbiem līdzfinansējums ir paredzēts līdz 75 procentiem no kopējām izmaksām, savukārt atsevišķu detaļu, piemēram, vēsturisko logu, durvju u.c. elementu atjaunošanai – līdz 50 procentiem no kopējām izmaksām.

Vēsturisko ēku saraksts/karte un citi informatīvie materiāli ir pieejami domes mājas lapā – sadaļā Būvniecība/Informatīvie materiāli. Ikviens interesents pēc saraksta/kartes var uzzināt, vai uz viņa īpašumu attiecas iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu.

Programmas mērķis ir veicināt ne tikai vēsturisko ēku sakārtošanu, bet uzlabot pilsētvidi kopumā, vienlaicīgi pozitīvi ietekmējot uzņēmējdarbības vidi, īpaši tūrisma infrastruktūras, kultūras un komercpakalpojumu nozares attīstību.

UZZIŅAI

Liepājā šobrīd ir 29 valsts un vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļi, divi valsts un vietējās nozīmes industriālie pieminekļi, kā arī valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis “Liepājas pilsētas vēsturiskais centrs”, kurā iekļaujas aptuveni 400 vēsturiskas ēkas.

 

 

Andrejs Rjabcevs,
Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos

Atpakaļ