Lai 2014.gadā piepildās mūsu sapņi!

~~Ja man jāraksturo 2013.gads Liepājai, tad to varētu saukt par pārbaudījumu gadu. Šajā gadā bijuši daudzi tādi notikumi, kurus mēs varbūt nebūtu vēlējušies piedzīvot savā dzīvē, taču diemžēl esam. Un tāpat bijis daudz arī pozitīvu un sengaidītu notikumu, kas uz pilsētas attīstību ļauj raudzīties cerīgāk, piemēram, jaunās tramvaja līnijas izbūve un koncertzāles „Lielais dzintars” celtniecības uzsākšana.

Lielākie pārbaudījumi pilsētai šogad neapšaubāmi ir saistījušies ar lielākā rūpniecības uzņēmuma „Liepājas metalurgs” nonākšanu maksātnespējas priekšā. Tas ir atstājis ietekmi ne tikai uz Liepāju, bet visu valsti. Un runa nav tikai par iekšzemes kopproduktu un eksporta rādītājiem, bet gan par vairākiem tūkstošiem ģimeņu, kuras šis notikums skāris tieši vai pastarpināti.

Taču negribu teikt, ka šogad ekonomikā viss ir bijis tikai slikts. Citās nozarēs vērojamas pozitīvas tendences. Kā piemēru varu minēt mūsu uzņēmumu „UPB”, kas tikko saņēmis Eksporta un inovācijas balvu kā Latvijas eksporta čempions. Noraugoties balvas pasniegšanas ceremonijā, pie sevis domāju, ka tā varētu būt viena no mācībām, ko paturēt prātā no 2013.gada, proti, ka biznesā panākumus sasniedz tie, kas spēj elastīgi reaģēt uz izmaiņām tirgos un nākt ar inovatīviem risinājumiem. „Liepājas metalurgs” acīmredzot bija pārāk smagnējs, lai spētu elastīgi pielāgoties jaunajiem apstākļiem, tāpēc arī iznākums ir tāds, kāds tas ir.

Raugoties uz nākamo gadu, gribas cerēt, ka mums priekšā ir atspēriena gads, lai ielektu atkal jaunā procesā, ko sauc par Eiropas Savienības fondu līdzekļu apgūšanu. Nākamgad sākas jauns finanšu plānošanas periods, un nākamgad lielā mērā izšķirsies tas, kā turpmāk dzīvosim. Tas būs atkarīgs no tā, kā paši strādāsim un kā spēsim piesaistīt finansējumu savām iecerēm. Prioritārie virzieni nākamajā plānošanas periodā ir skaidri: projekti, kas saistāmi ar jaunu darba vietu radīšanu pilsētā, uzņēmējdarbības vidi veicinoši projektiem, sociāli atbildīgi projekti Liepājas pieejamības veicināšanai cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem, kā arī projektiem, kas vērsti uz izdevumu samazināšanu un pilsētas atpazīstamību.

Jau šobrīd ir skaidrs, ka nozīmīgi pavērsieni nākamajā gadā ir gaidāmi Liepājas izglītības jomā, jo Liepājas Valsts tehnikumā tiks īstenots vērienīgs modernizācijas projekts, kura izmaksas būs gandrīz 13 miljoni latu. Tas ietvers gan vides sakārtošanu, gan jauna un moderna aprīkojuma iegādi, dodot iespēju visas Kurzemes jauniešiem savu nākamo profesiju apgūt tādos apstākļos, kādi nav citās profesionālajās mācību iestādēs. Tas ir projekts, kas Liepājai ļaus nostabilizēties par profesionālās izglītības centru visā Kurzemē un piesaistīt jauniešus, no kuriem nākotnē veidosies jaunie speciālisti.

Pārmaiņas turpināsies arī dažādos pilsētas mikrorajonos. Labas ziņas ir Zaļās birzs mikrorajona iedzīvotājiem, jo tur nākamgad īstenosies vērienīgais apgaismojuma modernizācijas projekts, kas dos ilgi gaidītās iespējas sakārtot gan apgaismojumu, gan arī ietves gājēju ērtībām. Tāpat Jāizceļ Jaunliepājas mikrorajons, kurā šogad daļēji jau īstenots ielu apgaismojuma modernizācijas projekts, bet nākamgad turpināsies ielu sakārtošana, rekonstruējot Zemnieku ielu un tai piegulošās ielas. Plānošanas stadijā ir arī jaunā vieglatlētikas manēža, kas atradīsies pie Draudzīgā aicinājuma Liepājas 5.vidusskolas.

Nākamajā plānošanas periodā ir ieceres sakārtot arī Grīzupes ielu, Ganību ielas posmu, kas vēl nav rekonstruēts, neesam atteikušies arī no domas par lidostas rekonstrukciju, lai uz un no Liepājas varētu notikt regulārie avioreisi. Tas būtu nozīmīgs atbalsts gan Liepājas tūrisma nozarei, gan arī viens no magnētiem, ko piedāvāt investoriem savu uzņēmumu pārstāvniecību izveidošanai Liepājā. Dažādi atbalsta pasākumi paredzēti arī maziem, vidējiem un mikro uzņēmumiem, savukārt lielākiem uzņēmumiem iecerēta tālāka uzņēmējdarbības teritoriju un nepieciešamās publiskās infrastruktūras attīstība Karostā un Meldru ielā. Nākamgad jānoslēdzas arī ostas padziļināšanas projektam, kas piešķirs Liepājai lielāku konkurētspēju, salīdzinājumā ar citām ostas pilsētām, un tāpat nākamgad norisināsies arī Karostas kanāla vēsturiskā piesārņojuma tīrīšana.

Ieceres ir daudz un uz nākamo gadu raugos ar lielām cerībām tās īstenot. Protams, šajos plānos liela nozīme būs arī tam, kā uz Liepājas iecerēm raudzīsies jaunā valdība un vai izdosies rast dzirdīgas ausis jaunajā Saeimas sasaukumā pēc rudenī gaidāmajām vēlēšanām, taču galvenais šobrīd ir neapstāties. Es domāju, ka jaunās koncertzāles „Lielais dzintars” būvlaukums ir lielisks atgādinājums mums visiem, ka dažkārt kāda sapņa īstenošanai var nākties gaidīt pat desmit gadus. Galvenais, lai ir šādi sapņi! Agri vai vēlu tie piepildās.


Lai 2014.gadā piepildās mūsu sapņi!


Uldis Sesks
Liepājas domes priekšsēdētājs

 

31.12.2013.

Atpakaļ