Kučinskis: Medicīnas reformām iesākumā plānoti 35 miljoni eiro

Nākamgad veselības aprūpes nozarei varētu būt paredzēti papildu 35 miljoni eiro reformu sākumam, bet bez plašāka izvērtējuma runāt par lielākiem līdzekļiem pašlaik nav iespējams, žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis pēc koalīcijas sanāksmes skaidroja, ka 35 miljoni eiro ir nepieciešamā summa, lai sāktu reformas nozarē. Tai būšot četri posmi, pirmais no kuriem būs izvērtējums un analīze, un tikai pēc tam varēšot konkrēti runāt par nozares nākotnes finansējumu.

Piektdien, 22.aprīlī, premjeram paredzētas sarunas ar mediķiem, lai informētu par valdības prioritātēm un reformas plānu, informēja premjers.

"Uzskatu, ka no manas puses būtu drīzāk bezatbildīgi mierināt un teikt, ka kaut kur kaut ko meklēsim, jo man tik tiešām nav, kur atrast," piebilda Kučinskis, uzsverot, ka vispirms jābūt skaidram reformu plānam un ir jāizanalizē plānotā ienākumu daļa.

Taujāts, kā tad risināt situāciju veselības aprūpes nozarē, Kučinskis akcentēja, ka pašlaik nav avotu būtiskam nozares finansējuma pieaugumam, neveicot sistēmas sakārtošanu.

Kā ziņots, gadījumā, ja netiks rasti risinājumi veselības aprūpes sistēmas problēmām, nozares darbinieki varētu rosināt prasīt Saeimas atlaišanu.

Kā šodien žurnālistiem sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, patlaban vēl nav zināmas konkrētas protesta formas, lai panāktu sistēmas stāvokļa uzlabošanos. Tomēr jau patlaban ir skaidrs, - ja visi citi soļi nenesīs rezultātu, tiks rosināts jautājums prasīt Saeimas atlaišanu.

Lai gan nozare par konkrētākiem plāniem varētu vienoties tikai rīt, 19.aprīlī, paredzēts, ka plānotās protesta akcijas varētu būt tādā formā, lai tajās var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs. Līdz ar to šajā gadījumā streiks netiktu organizēts, jo tajā nav tiesību piedalīties ikvienam.

LETA

Atpakaļ