Koncertzāles krēsli jau top, fasādes stiklus vēl testē

Kas jauns „Lielā Dzintara” būvlaukumā un aizkulisēs, portāls jautāja koncertzāles projekta vadītājam, SIA „Liepājas Dzintars” valdes loceklim Intam Dālderim.

Mēnesi pēc preses konferences koncertzāles būvobjektā ar darbu norisi iepazinās arī projektētājs Folkers Ginke. Kā viņš novērtēja redzēto?
Par to, kas padarīts, Ginkes kungam nekādu iebildumu nebija. Šobrīd ir diskusijas par atsevišķu materiālu izmantošanu, ko piedāvā būvnieks, arī par atsevišķiem mezglu risinājumiem, grīdu slīpumiem, ārējās fasādes stiprinājumu veidiem – šādām un līdzīgām detaļām.

Vai tas attiecas arī uz fasādes stikliem?
Jautājumu par iekšējās fasādes stikliem nav, tur viss ir skaidrs. Stiklus pavisam noteikti piegādās vietējais ražotājs, un pirmie stiklojumi jau ir klāt – šomēnes sāksies iekšējās fasādes montāža.

Kas attiecas uz ārējās fasādes risinājumiem, vēl notiek diskusija ar būvnieku un tiek veikti papildu testi, kāda biezuma un parametru stiklus labāk izvēlēties, kā labāk veidot stiprinājumus, ņemot vērā, ka fasādē nekur nav taisnu virsmu, kā arī to, ka Liepājā pūš īpaši vēji. Testus Austrijā veic pats Ginke.

Viņš arī risina sarunas ar „Rīgas krēslu fabrikas” pārstāvjiem, kuri ir izvēlēti koncertzāles mēbeļu izgatavošanai – viens paraugs bija izgatavots, tagad top otrs, kurā ņemti vērā daži arhitekta ieteikumi.

Vai arī jums kā koncertzāles projekta vadītājam ir kādi ieteikumi?
Apmeklējot līdzīgus objektus, jo sevišķi tagad, vasarā, redzams, ka ļoti būtiska ir ventilācija, tāpēc lūdzām vēlreiz tam pievērst uzmanību, kamēr vēl esam tajā būvniecības stadijā, kad ir iespēja kaut ko darīt, lai vēlāk nebūtu problēmu. Šo sadaļu projektā veidojuši Latvijas speciālisti, un, lai būtu dubultdroši, ka viss tiešām ir kārtībā, iedevām Austrijas ekspertiem vēlreiz to pārskatīt.

Kas šobrīd notiek būvobjektā?
Tiek montētas starpsienas – pirmajā stāvā, nākamajās Mūzikas vidusskolas telpās, ir izgatavoti un jau līdz trešajam stāvam ievietoti stiklu profili, betonēšanas darbi notiek jau objekta augšējā daļā. Līdz spāru svētkiem viss plānotais būs paveikts.

Ar būvniekiem esam arī pārrunājuši, kur labāk rīkot spāru svētku koncertu – atzīmējām trīs vietas, kur tas varētu būt, lai netraucētu būvdarbu procesu. Viss būs atkarīgs no laika apstākļiem – ir vieta, kur to varētu jaukāk izdarīt, piemēram, ārpusē, pašā augšā, bet, ja līs lietus, tad koncerts notiks iekšā, kamerzālē.

 

Sarmīte Pujēna, irliepaja.lv

Atpakaļ