Koalīciju pilsētas domē veidos LP kopā ar SC; mēra amatam virza Sesku, vicemēra - Hadaroviču

Pēc vairāk nekā nedēļu garām pārrunām ar visu pilsētas Domē ievēlēto politisko partiju pārstāvjiem pieņemts lēmums, ka šajā sasaukumā ciešāku sadarbību domē veidos “Liepājas partija” (LP) kopā ar politisko partiju apvienību “Saskaņas centrs” (SC), portālu informēja Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Šodien, 10.jūnijā, notikusi kārtējā LP tikšanās ar SC pārstāvjiem, kuras laikā panākta vienošanās par turpmāku sadarbību domes darbā.

“Pārrunas par sadarbības veidošanu Liepājas domē šogad bija ļoti smagas un ilgas, jo iekļuvušas ir tikai trīs lielās partijas un katrai ir savi redzējumi, mērķi un ambīcijas. Ar “Saskaņas centru” esam spējuši vienoties par kopīgi darāmajiem darbiem, prioritātēm un turpmākajiem rīcības soļiem, tāpēc saskatu šo sadarbību kā iespēju kopīgiem spēkiem izpildīt visas tās lietas, ko iedzīvotāji no mums sagaida. Uz konstruktīvu darbu Liepājas domes koalīcijā kā pirmos aicinājām “Reformu partiju”, piedāvājot gan priekšsēdētāja vietnieka amatu, gan komiteju vadību, gan citas iespējas līdzdarboties pilsētas pārvaldē, taču ar šo politisko spēku visas sarunas ir nonākušas strupceļā. Esam centušies meklēt abām pusēm pieņemamus risinājumus, lai pašvaldības darbā varētu sadarboties kā to esam darījuši iepriekšējos četrus gadus, taču acīmredzot personiskās ambīcijas, politiskā brieduma trūkums un nelokāma stūrgalvība “Reformu partijā” ir novedusi pie tā, ka ar šo partiju gluži vienkārši nav iespējamas konstruktīvas sarunas, nemaz nerunājot par darbiem,” pēc tikšanās ar visu partiju pārstāvjiem pauda LP priekšsēdētājs un līdzšinējais pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Viņš arī norāda, ka LP kā kompromisa modeli piedāvājusi veidot koalīciju ar visām trim domē iekļuvušajām partijām, nodrošinot to pārstāvjiem pārstāvību domes vadībā un komitejās, taču arī no šāda modeļa RP atteikusies kā nepieņemama.

“Vairākus gadus Liepājas domē esam nostrādājuši opozīcijā, bet tagad pienācis laiks sevi parādīt aktīvā darbībā. Šodien mēs ejam koalīcijā ar vienīgo mērķi – uzlabot dzīves līmeni pilsētā un maksimāli izpildīt mūsu vēlētājiem dotos solījumus. Mums bija iespēja veidot koalīciju arī ar otru Liepājas domē iekļuvušo politisko spēku – Reformu partiju, taču priekšroka tika dota “Liepājas partijai”, jo gan skaitliski, gan arī kompetences ziņā šāds koalīcijas modelis ir daudz stabilāks un noturīgāks. Mums galvenais ir konstruktīvs darbs un pilsētas attīstība, nevis iekšējie kari un domstarpības. Es augstu vērtēju Jāni Vilnīti un viņa komandas panākumus mūsu pilsētas pašvaldības vēlēšanās, taču līdzšinējā pieredze un sabiedrības zemā uzticība “Reformu partijai” mums neļauj veidot ciešāku sadarbību. Tā būtu ļoti trausla koalīcija bez stabila balsu vairākuma, kas neļautu realizēt visas tās ieceres, kas ir būtiskas mūsu vēlētājiem. Līdzīgas trauslas koalīcijas ir bijušas gan Daugavpilī, gan Jūrmalā, bet tas noved tikai pie pastāvīgām ķildām un karošanas savā starpā. Mūsu pilsēta pašlaik nav tādā situācijā, lai varētu atļauties šādus politiskus eksperimentus, vēl vairāk – mēs nezinām, kas notiks ar “Reformu partiju” kopumā tuvākajā laikā, tāpēc mēs uzskatām sadarbību ar “Reformu partiju” par neperspektīvu,” norāda “Saskaņas centra” pārstāvis Jurijs Hadarovičs.

LP un SC pārstāvju tikšanās laikā rūpīgi analizēta abu partiju programma darbam Liepājas domē, kā arī rasti kompromisa risinājumi sākotnēji visnotaļ strīdīgiem un neviennozīmīgi vērtētiem jautājumiem kā, piemēram, bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšana un speciālu piemaksu ieviešana pedagogiem u.c.

Partijas vienojušās par pirmajiem praktiskajiem soļiem, lai nodrošinātu bezmaksas sabiedrisko transportu sākotnēji atsevišķām pasažieru kategorijām, piemēram, pirmo klašu skolēniem un pensionāriem, kas vecāki par 80 gadiem.

Tāpat partijas vienojušās tuvākajā laikā uzlabot sabiedriskā transporta kustību ar mazas ietilpības autobusiem, nodrošinot iespēju iedzīvotājiem bez pārsēšanās nokļūt no Karostas līdz Dienvidrietumu mikrorajonam.

Plānots arī ieviest veselības apdrošināšanu pedagogiem, uzcelt koncertzāli “Lielais dzintars”, īstenot mikrorajonu labiekārtošanas programmu, veicināt tūrismu, izveidojot atrakciju ielu kā Palangā, kā arī atjaunot kurortoloģijas tradīcijas, strādāt pie jaunu darba vietu radīšanas, investīciju piesaistes un turpināt infrastruktūras sakārtošanu.

Sarunās abas partijas paudušas arī kopīgu nostāju visiem spēkiem veicināt uzņēmuma “Liepājas metalurgs” darbības atjaunošanu.

SC pārstāvji arī pauduši atbalstu līdzšinējā Liepājas mēra Ulda Seska kandidatūrai Liepājas domes priekšsēdētāja amatam, savukārt SC pārstāvis Jurijs Hadarovičs nākamajā domes sēdē tiks izvirzīts apstiprināšanai priekšsēdētāja vietnieka amatam.

Gan LP, gan SC nenovērsīsies no tiem iedzīvotājiem, kas balsoja par citām partijām. “Liepājnieki ir un paliek liepājnieki arī tad, ja viņiem ir citi politiskie uzskati,” uzsver abu partiju pārstāvji.

Portāls jau ziņoja, ka 1.jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās pilsētas domē tika ievēlēti trīs politiskie spēki, no kuriem lielāko balsu skaitu saņēma LP, iegūstot 7 no 15 deputātu vietām. Tāpat šajā sasaukumā iekļuva RP ar 5 deputātu vietām un SC ar 3 deputātu vietām.

Tāpat jau ziņots, ka RP pauda gatavību sadarboties ar LP, uzstādot nosacījumu, ka no LP stūres jāatkāpjas U.Seskam. Jau pagājušajā nedēļā kļuva skaidrs, ka izvēle būs SC ziņā, ar ko veidot koalīciju.

liepajniekiem.lv

Atpakaļ