Jau rīt – Lielā talka

Rīt, 26.aprīlī, visā Latvijā notiks Lielā talka, kurā tiek aicināts piedalīties ikviens, kam rūp ilgtspējīga valsts attīstība un iespēja dzīvot nepiesārņotā, skaistā vidē. Arī Liepāja gatavojas talkai un ir apzinājusi teritorijas, kuras tā vien prasās pēc čaklām rokām.

Liepājas domes Vides un veselības daļa, gatavojoties Lielajai talkai, izveidojusi karti ar teritorijām, kas Liepājā būtu jāsakopj un jāuzpoš. Karte ikvienam interesentam pieejama pašvaldības mājas lapā, portālu informēja Liepājas pilsētas Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Enģele.

Karte izveidota, balstoties uz informāciju, ko snieguši pašvaldības un atbildīgo dienestu darbinieki, apsekojot dažādas pilsētas teritorijas, kā arī no iedzīvotāju saņemtajiem ierosinājumiem. Kartē apskatāmas talkas vietas, kā arī atzīmētas ielas, pa kurām Lielās talkas dienā kursēs atkritumu savākšanas transports un vietas, kur izvietoti lielie atkritumu savākšanas konteineri. Tāpat kartē  norādīti atbildīgo speciālistu telefona numuri, lai nepieciešamības gadījumā ar tiem varētu sazināties.

Pludmali posīs no pilsētas dienvidiem līdz ziemeļiem

Šogad Lielās talkas laikā tiks sakoptas teritorijas pie Pērkones kanāla; kāpu zona, sākot no pilsētas Dienvidu robežas līdz Ziemeļu molam; teritorijas pie Liepājas 15. Vidusskolas; ezera piekraste; kā arī dzelzceļam piegulošās teritorijas Jaunliepājā.

Lai Lielās talkas dienā savāktos atkritumus varētu aizvest noglabāšanai poligonā, talku dalībniekiem jāņem vērā, ka pilnie sarkanās krāsas atkritumu maisi ir jānovieto to ielu malās, kas iekļautas atkritumu savākšanas mašīnu kursēšanas maršrutā vai arī jānogādā līdz lielajiem atkritumu savākšanas konteineriem, kas būs izvietoti dažādās pilsētas vietās – Ezerlīču ielas galā, O.Kalpaka ielā pie Liepājas 15.vidusskolas, kā arī Katedrāles ielas galā pie vindsērfinga kluba “Rietumkrasts”.

Maisus dalīs un gružus izvedīs bez maksas

Ikviens iedzīvotājs, kurš vēlas piedalīties talkā, speciālos sarkanās krāsas talkas maisus, sākot no otrdienas, 22. aprīļa, var saņemt Liepājas Komunālajā pārvaldē, K.Ūliha ielā 44, vispirms sazinoties ar komunālās nozares vadītāju Juri Muskatu pa telefonu 26573765 (ja nepieciešami vairāk kā 10 maisi) vai domes Vides un veselības daļu pa telefonu 63404745 (ja nepieciešams līdz 10 maisiem).

Talkas dienā Komunālās pārvaldes un pašvaldības aģentūras “Nodarbinātības projekti” transports regulāri brauks pa kartē atzīmēto maršrutu un savāks ielu malās novietotos pilnos atkritumu maisus, pēc tam tos nogādājot poligonā. Savukārt lielajos konteineros izmestie atkritumi uz poligonu tiks nogādāti vai nu tajā pašā dienā vai arī dažas dienas vēlāk.

Sestdien, Lielās talkas laikā, pašvaldība iedzīvotāju savākto zaļo atkritumu nogādāšanu atkritumu poligonā Grobiņas novadā nodrošinās bez maksas. Šāds pakalpojums Lielās talkas dienā liepājniekiem tiek piedāvāts katru gadu, atgādināja pilsētas pašvaldībā. Tas ir ērts veids, kā atbrīvoties no zaļajiem atkritumiem, kurus pilsētā nedrīkst dedzināt. Talcinieki arī paši varēs nogādāt savus zaļos atkritumus poligonā – arī tos pieņems bez maksas. Zaļie atkritumi jeb dārzu un parku atkritumi ir koku lapas, zāle un koku zari.

Talkos gan pašvaldības darbinieki, gan organizācijas

Kā portālam pastāstīja pilsētas pašvaldībā, vēlmi piedalīties Lielajā talkā ir izteikušas aptuveni 20 organizācijas, iestādes un uzņēmumi - Nacionālo Bruņoto spēku pārstāvji, Liepājas baznīcu draudžu piederīgie, banku Liepājas filiāļu darbinieki, pilsētas izglītības iestādes, namu apsaimniekošanas uzņēmumi, politisko partiju nodaļu biedri un privātpersonas.

Lielajā talkā piedalīsies arī Liepājas domes darbinieki, kuri Liepājas pilsētas teritorijā tīrīs grafiti no atsevišķiem luksoforu un ielu apgaismojuma skapjiem, kā arī stādīs mazās priedītes stadiona "Daugava" rezerves laukumā.

Savukārt Zaļās birzs mikrorajonā pulksten 10 pie pirmsskolas izglītības iestādes “Zīļuks”, Cīravas ielas galā, ikviens aicināts piedalīties teritorijas uzkopšanā, bet pulksten 11.30 atpūtas takā “Prieks”, iepretim 14.novembra bulvārim 95, notiks putnu būrīšu izgatavošana un uzstādīšana.

Studenti uzposīs Liepājas ezera krastu

Liepājas Universitātes Studentu padome (LiepU SP), mudinot pievienoties universitātes studentus, darbiniekus, pilsētas iedzīvotājus un jebkuru tīras vides entuziastu, aicina talkot Ezerkrasta teritorijā, portālam pastāstīja Liepājas Universitātes Studentu padomes aktīviste Baiba Elste.

LiepU SP sakops daļu Liepājas ezera krasta teritorijas – no Ezerlīču ielas līdz Airītes ielai. Visi, kuri vēlas piedalīties, aicināti pulcēties pie LiepU galvenās ēkas, Lielajā ielā 14, pulksten 9, lai kopā dotos uz talkošanas vietu.

Maisus atkritumu vākšanai sagādās Lielās Talkas rīkotāji, bet par cimdiem parūpēsies Studentu padome.

“Velo-redele” aicina pulcēties Vētras ielā

Arī biedrība, kas apvieno aktīvākos velo braucējus un aktīvistus Liepājā – “Velo-redele”, nestāvēs malā un aktīvi piedalīsies talkošanā, portālam pavēstīja biedrības pārstāvis Mārtiņš Zālītis.

Talkotāji plāno sakopt divas teritorijas – velo/gājēju ceļu Vētras ielas galā (iepriekšējā tramvaja maršruta galapunktā – Klaipēdas ielas galā), savukārt, otra vieta – kāpu zonā starp Katedrāles ielu un Ziemeļu molu, Karostā.

Pārvietošanās no vienas talkošanas vietas uz otru notiks ar velosipēdiem, kā tas piederas īsteniem velo aktīvistiem. “Talkošanas vietas atrodas pretējās Liepājas pusēs, līdz ar to talkošanai piešķirot arī velo izbrauciena garšu, kas notiks pārbraucot no vienas talkošanas vietas uz otru,” skaidro biedrības pārstāvji.

Talkošana sāksies 26.aprīlī pulksten 10 Vētras ielā (iepriekšējā tramvaja maršruta galapunktā – Klaipēdas ielas galā), pulcēšanās tieši pie sliežu ceļa galapunkta.

“Ikvienam, kurš vēlas piedalīties talkošanā, nepieciešama vien vēlme to darīt, darba cimdi un velosipēds. Ja tas viss ir, tad var droši pievienoties draudzīgajam biedrības „Velo-redele” pulkam. Talkošanā piedalīsies arī biedrības „RadiVidiPats” dalībnieki," pārliecību pauž Mārtiņš Zālītis.

Informācija par talkas vietām ir apskatāma interneta vietnē www.talkas.lv, kā arī interesenti var pieteikties pie biedrības “Velo-redele” talkas organizatora Mārtiņa Zālīša, zvanot uz tālr. 26173222 vai arī rakstot uz e-pastu: velo-redele@inbox.lv

Kaitbordisti attīrīs pludmali

Savukārt Liepājas kaitborda kluba “kites.lv” biedri, kuri lielajās talkās piedalās jau vairākus gadus, šī gada talkā sakops Liepājas dienvidrietumu pludmali, kas atvēlēta aktīvajiem sporta veidiem.

“Šopavasar pludmale ir pilna ar izskalotiem koka gabaliem un sakārņiem, kuri ir bīstami kaitborda pūķiem, kā arī rada nekoptas un nepievilcīgas vides izskatu,” tā kaitborda kluba “kites.lv” biedri.

Kaitbordisti centīsies sakopt pludmali no glābšanas stacijas līdz Vētras ielai. Viņi lūdz apkārtnes iedzīvotājus nākt palīdzēt sakopt savu ikdienas jūrmalu un kāpu zonu, lai vasarā varētu sauļoties un pastaigāties tīrā vidē.

Tā kā pavasara vētras jūras malu šogad piedrazojušas pamatīgi, biedrības “kites.lv” pārstāvis Gatis Saulīte aicina talkotājus ņemt līdz grābekļus, savukārt talkas organizatori nodrošinās tīrītājus ar maisiem. Un piebilst: “Jo vairāk talkotāji atnāks, jo lielāku pludmales zonu mēs sakopsim. Gaidīsim talkotājus pulksten 10 pie kaitbordistu jūras konteinera dienvidrietumu pludmalē”.

Rosīties aicina arī Beberliņos

Tāpat sestdien no pulksten 10 jebkurš aicināts iesaistīties Beberliņu ūdenstilpes apkārtnes sakopšanā, kas ir viena no Lielās Talkas organizētajām talkošanas vietām, portālu informēja sabiedrisko attiecību konsultante Daina Vārpiņa.

“Ikdienā par kārtību noteiktā Beberliņu teritorijā uzņēmies “BB wakepark”, bet apkārtnē darāmā vēl daudz,” skaidro Beberliņu talkošanas vietas atbildīgā un “BB wakepark” vadītāja Santa Vēvere: “Kopīgiem spēkiem turpināsim sakopt vienu no skaistākajām atpūtas vietām Liepājā - Beberliņu ūdenstilpes apkārtni, Karostā. Līdzi jāņem darba prieku, labu noskaņojumu - noderēs arī darba cimdi, grābeklis.”

Pieļauj, ka talka neatrisinās visas problēmas

Jau ziņots, ka aprīlis Liepājā ir Spodrības mēnesis. Spodrības mēneša mērķis ir sekmēt pilsētas sakopšanu un labiekārtošanu.

Šogad tāpat kā iepriekšējos gados visus talkas darbus koordinē domes Vides un veselības daļa, kas konsultē iestādes, organizācijas un iedzīvotājus par teritoriju sakopšanu, kā arī apkopos informāciju par talkas laikā paveiktajiem darbiem. Ikviens iedzīvotājs, kuram ir jautājumi par Lielās talkas norisi vai teritoriju uzkopšanu var vērsties domes Vides un veselības daļā pa tālruņiem 63404744 vai 634 04745, kā arī rakstot uz e-pasta adresi: alda.damberga@dome.liepaja.lv .

Tāpat portāls jau informēja, ka,  kaut salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, situācija tīrības ziņā pilsētā ir stipri uzlabojusies, joprojām ir vietas, kur nezināmi nekauņas izmet savus atkritumus, kā rezultātā veidojas nelegālās izgāztuves. Viena no šādām vietām ir Ziemupes ielā 1/9 – Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) valdījumā esošajā zemesgabalā, uz kura slejas metāla garāžas. Ļoti piegružoti ir arī Karostas meži.

Liepājas domes Vides un veselības daļas vides aizsardzības vecākā speciāliste Dace Liepniece, kura ir  Lielās talkas koordinatore Liepājas pašvaldībā, portālam atzina. Ka teritorija Ziemupes ielā 1/9 nav iekļauta talcinieku uzpošamo vietu sarakstā: “Pirmkārt, talciniekus šajā vietā sūtīt nevar, jo tas ir bīstami.” Otrkārt, teritorija Ziemupes ielā 1/9, kas ir Liepājas SEZ valdījumā, viņasprāt, būtu jāsaved kārtībā SEZ pārvaldei.

Tāpat bīstamības dēļ talcinieki netiks sūtīti tīrīt Karostas mežus. “Tas ir talciniekiem bīstami - vietām nepieciešama ne tikai speciālā tehnika, bet pat ceļamkrāns,” atzina D.Liepniece, kura iepazinusies ar situāciju šajā Liepājas rajonā, un piebilda: “Karostas mežu tīrīšana ir cīņa ar vējdzirnavām. Cik vienā vietā tiek sakopts, tik citā jau atkal piegružots, jo teritorija nav pienācīgi pieskatīta.”

Pēc viņas teiktā pašvaldība situāciju šajā pilsētas rajonā uzlabot cer ar pašvaldības aģentūras “Nodarbinātības projekti” darbinieku palīdzību. “Karostas mežus iespēju robežās posīs “Nodarbinātības projektu” strādnieki,” skaidroja D.Liepniece, uzsverot: “Tas jau ir sākts darīt.”

Autors: liepajniekiem.lv

Atpakaļ