Izmaiņas sociālajā jomā no 2015.gada 1.janvāra

No 2015.gada spēkā stājas virkne izmaiņu iedzīvotājiem - mainās minimālās algas likme, pabalstu griesti, jaunas sociālā atbalsta pakas un citi jaunumi.

Sociālais budžets - 2015.gadā

Pieaug minimālā mēneša darba alga

2014.gadā minimālā stundas tarifa likme – 1,933 eiro; 2015.gadā – 2,166 eiro

2014.gadā minimālā stundas tarifa likme pusaudžiem un cilvēkiem, kuri ir pakļauti īpašam riskam – 2,209 eiro; 2015.gadā - 2,477 eiro.

Cilvēkiem ar gada ienākumiem 48,6 tūkstoši eiro vai vairāk (0,4% no kopējā maksātāju skaita) iemaksas būs jāveic no šīs summas. Attiecīgi sociālās apdrošināšanas pabalsti un pensijas tiks aprēķinātas no minētās summas.

Atceļ pabalstu griestus

Atceļ ierobežojumus slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieku pabalstiem. Tas nozīmē, ka daļai cilvēku pieaugs pabalstu apmērs, jo tos pilnībā izmaksās atbilstoši cilvēku veiktajām sociālajām iemaksām. Pabalstu griesti bija spēkā no 2009.līdz 2014.gada 31.decembrim, un tos ieviesa krīzes laikā, lai nodrošinātu sociālā budžeta finansiālo stabilitāti. Ja pabalsta summa pārsniedza griestus, atlikušo summu izmaksāja 50% apmērā:

  • slimības un bezdarbnieka pabalsta griesti (tādi bija, bet vairs nav) – 16,38 eiro dienā vai 16,38 eiro + 50 % no atlikušās summas
  • vecāku, maternitātes un paternitātes pabalsta griesti (tādi bija, bet vairs nav) – 32,75 eiro dienā +50% no pārējās summas. Līdz 2012.gada beigām griesti – 16,38 eiro + 50% no pārējās summas

Ģimenes valsts pabalsta apmērs būs atkarīgs atkarībā no bērnu skaita ģimenē:

Palielina atbalstu celiakijas slimniekiem un černobiliešiem

Ar celiakiju slimajiem bērniem, kuriem vienlaikus ir arī invaliditāte, turpmāk izmaksās gan celiakijas pabalstu, gan bērnam ar invaliditāti paredzētos pabalstus, piemēram, piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu.

Atbalstu izmaksās arī celiakijas slimniekiem, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs un nav vecāki par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāki par 24 gadiem.

Palielina pabalstu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku (ČAES) likvidēšanas dalībniekiem un mirušo ČAES likvidēšanas dalībnieku ģimenēm:

Pilnveido invaliditātes noteikšanas sistēmu - cilvēkiem no 18 gadiem līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai, nosakot invaliditāti, ņems vērā ne tikai veselības traucējumus, bet arī to radītos aktivitāšu un funkcionēšanas ierobežojumus. Tādējādi noteiks gan invaliditātes grupu, gan arī darbspēju zaudējumu procentos. Cilvēkam pašam būs tiesības izteikt savu viedokli invaliditātes ekspertīzes procesā, aizpildot pašnovērtējuma anketu.

Būtiski jaunievedumi

Vardarbībā cietušiem pieaugušajiem un arī pašiem vardarbības veicējiem būs iespēja saņemt psiholoģisko un juridisko atbalstu. Līdz šim pakalpojumam nebija piešķirts valsts finansējums.

 

Trūcīgie varēs saņemt trīs veidu pakas – pārtikas, mācību piederumu un higiēnas komplektus. Līdz šim ar Eiropas Savienības atbalstu trūcīgie varēja saņemt tikai pārtikas preču komplektu. Cilvēka vai mājsaimniecības atbilstību palīdzības saņemšanai apliecinās pašvaldības sociālā dienesta izziņa.

Autori:
  • Jolanta Plauka, Brīvžurnāliste
  • Liene Rubane, Grafika, ilustrācijas
Atpakaļ