Ir tieksme uz grūtībām

Mērķi var sasniegt pat tad, ja jāiet ar basām kājām piecus metrus pāri kvēlojošām oglēm. Vilnis Vitkovskis to ir izdarījis tiešā nozīmē. Tas notika kādās mācībās, kurās piedalījās arī Liepājas galva Uldis Sesks. "Daži nobijās, bet Vilnis to izdarīja." Šis ir piemērs, ar kuru Pilsētas domes priekšsēdētājs ilustrē Viļņa Vitkovska spējas veikt ļoti grūtus uzdevumus.

 Pilsētā valdošā Liepājas partija izvirzījusi Vilni par nākamo domes priekšsēdētāja vietnieku pēc mūžībā aizgājušās Silva Goldes, kura līdz šim vadīja izglītības, kultūras un sporta jomu pilsētā. Vilnim Vitkovskim būs jāpārņem šis ļoti plašais lauks, ja Pilsētas domes deputāti Liepājas partijas ieceri atbalstīs.

 "Tāds ir mans pienākums"
 Vilnis Vitkovskis kļuva plašāk pazīstams, vairākus gadus vadot Pilsētas domes Attīstības pārvaldi – cilvēkus, kuri spēja ar pašu rakstītajiem projektiem Liepājā ievest Eiropas Savienības fondu miljonus, par kuriem rekonstruētas ielas, siltinātas skolas un bērnudārzi, atjaunotas nozīmīgākās kultūras ēkas. Pats vadīja Zirņu un Ganību ielas pārbūvi un jaunās tramvaja līnijas projektu. Acīmredzot viņa darbu liepājnieki novērtēja, jo pērn projektu vadītāju ievēlēja domē, savukārt amats Attīstības pārvaldē līdz ar to bija jāatstāj. Septembrī Vilnis kļuva par Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes projektu vadītāju. Tur vajadzēja turpināt Karostas kanāla attīrīšanas un ostas padziļināšanas projektus. Viņa vietā gan jaunu darbinieku SEZ neņemšot. Lēmumu piekrist domes priekšsēdētāja vietnieka amatam Vilnis pieņēmis pagājušonedēļ.

 "Es uzskatu, ka tāds ir mans pienākums. Ja esmu gājis uz vēlēšanām, iekļuvis starp deputātiem, un domes pārvaldība veidojas no priekšsēdētāju vietniekiem, kuri ir deputāti; ja apstākļi tādi ir veidojušies, tad mans pienākums ir neatteikt," saka Vilnis, atbildot uz jautājumu: "Kāpēc?"

 Viņam ir ekonomista izglītība, kā arī ieguvis  bakalaura grādu uzņēmējdarbības vadībā. Tagad Vilnis studē jau trešajā augstskolā. Šoreiz – Manheimas Universitātē Vācijā, kur iestājās pērn. Arī tas ir biznesa vadības kurss, nākamgad viņam tajā jāsaņem grāds executive MBA, kas atbilst maģistra grādam Latvijā, viņš stāsta.

 "Tā rakšana, ielu būvdarbi ir pazīstama un forša lieta. Bet man bija tāda sajūta, ka Attīstības pārvaldē cilvēki ir pietiekami izauguši, man jādod iespēja arī viņiem pakāpties. Man vajadzēja kaut kādas pārmaiņas," Vilnis skaidro savu lēmumu startēt politikā: "Pagājušogad vīziju biju iedomājies savādāku. Daudz gadu biju smagi strādājis, man veidojās sapnis studēt kādā Eiropas universitātē. Tagad varēju šo sapni piepildīt. Biju ideālistiski iedomājies, ka studiju laiks būs tāds, nedaudz ārpus aprites. Kas gan man nekaitētu strādāt sezā un varbūt neiet tai politikā. Varbūt bišķi man ir tā tieksme uz grūtībām. Tā vietā, lai nedarītu, es daru. Domāju, tā ir vecāku un vecvecāku dotā audzināšana. Nebaidīties no grūtībām, pārvarēt tās."

 Iedziļināsies, kad nobalsos
 "Vilni esmu iepazinis kā izglītotu, inteliģentu cilvēku, kas ir uzmanīgs pret otru, sākumā ieklausās un tad nāk klajā ar savām domām. Par viņu varētu teikt visu to labāko," raksturo domes opozīcijas vadītājs Jānis Vilnītis no Reformu partijas. Tomēr reformieši neatbalstīs Viļņa Vitkovska ievēlēšanu jaunajā amatā. "Viņam projektu vadīšana ir tuvāka. Visu jau var apgūt, viņš noteikti var būt vicemērs. Ir daudz nesakārtotu jautājumu, piemēram, viņam būs izaicinājums panākt, lai sporta skolās visi treneri nodarbības vada latviski. Būs izaicinājums pierādīt, ka tas nav pieņemams."

 U. Sesks: "Pēc Silvas Goldes aiziešanas nevienam nebūtu šo amatu viegli uzņemties. Vilnis Vitkovskis ir mērķtiecīgs, viņš turpina izglītoties, viņam ir bērni, viņš no vecāku viedokļa zina vajadzības skolā, bērnudārzā, no studenta viedokļa – augstākajā izglītībā. Tas ir pluss, reizēm šāds skatījums pat ir svarīgāks. Bez tam viņam ir ļoti liela pieredze darbā ar Eiropas Savienības struktūrfondiem. Tas ir ļoti svarīgi, jo jaunajā plānošanas periodā izglītības nozarei būs iespēja piesaistīt Eiropas līdzekļus, būs uzdevumi skolu sportlaukumu modernizācijā, skolu remonti, jābūvē vieglatlētikas manēža. Darba lauks ir ļoti plašs."

 Kamēr deputāti nebūs nobalsojuši par jauno priekšsēdētāja vietnieku, Vilnis atturas runāt par izglītības, kultūras un sporta attīstību vai situāciju. Iepriekš netikšoties ar pārvalžu un iestāžu vadītājiem. Nemulst, ka nav profesionālis nevienā no šīm jomām. "Daudz kas ir darīts infrastruktūras veidošanā, tādā veidā šī saikne [ar nozaru pārstāvjiem] ir cieša. Centīšos strādāt ar pārvalžu vadītājiem, ar motivāciju un komunikāciju, un viss būs kārtībā. Izzināšana nebūs ilga. Es gribētu iedziļināties. Esmu par komunikāciju, izpratni, informācijas apmaiņu, balstoties uz to, noteikt rīcības un mērķus. Tiešām nedomāju, ka tagad vajadzētu demonstrēt kaut kādas frāzes."

 "Esam ļoti atšķirīgi"
 Iestāšanās Manheimas Universitātē ir bijis grūtākais, kas līdz šim dzīvē pārvarēts. Ik sesto nedēļu viņam jābūt universitātē. Katru nedēļu vismaz 10 stundu jāpavada mācībās mājās. Līdz šim viņa sekmes ir labas – 20 punktu vērtējumā 15 – 17 balles. Studentu grupā ir vienīgais no Baltijas valstīm. Mācības finansē pats. "Esmu iemācījies, ka esam ļoti atšķirīgi. Universitātē esam sadalīti apakškomandās, ļoti raibās pēc dzimuma, vecuma, specialitātes, mentalitātes, bet mums visiem ir jāmāk saprasties, vienoties, sasniegt kopīgu rezultātu. Arī šeit esam ar dažādiem uzskatiem un viedokļiem, jāprot atrast kopsaucējus. Jaunajā darbā tas man varētu ļoti palīdzēt."

 Viņš ir bijis rallists. "Jau kuro reizi saku – Sesks nemaz nezināja, ka braucu kaut kādos amatieru rallijos. Bija laiks, kad daļa liepājnieku domāja, ka tā ir tikai vārda un uzvārda sakritība, neplātījos, ka braucu. Riskēt man patīk. Nevar jau neriskēt. Uz to ir jāiet, lai kaut ko sasniegtu." Uz darbiniekiem viņš nekliedzot. "Sports, fiziskās aktivitātes man ļauj dusmas izvadīt ārā, nebojāt sevi ar dusmām."

 "Ja kaut ko daru, tad domāju, ka tas ir jādara pietiekami ilgi, citādi zūd identitāte pašam ar sevi," saka Vilnis Vitkovskis. Tas viņam liekas svarīgi, lai kaut ko nozīmīgu savā jaunajā ampluā var paveikt. Tagad viņš nemeklēšot sev citas iespējas, "neieklausīšos citos piedāvājumos".

 Vizītkarte

 Vilnis Vitkovskis
 39 gadi. 
 Liepājas domes deputāts.
 Liepājas partijas valdes loceklis.
 No septembra – Liepājas SEZ pārvaldes projektu vadītājs.
 Liepājas domē strādāja no 2002. gada, Attīstības pārvaldes vadītājs 2005. – 2013.
 Iepriekš – Jūrmalas domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājs.
 Izglītība: ekonomists (Latvijas Universitāte), uzņēmējdarbības vadības bakalaurs (Rīgas Starptautiskā un biznesa administrācijas augstskola), studē Manheimas Universitātē Vācijā.
 Izrāde, kas visvairāk iespaidojusi: "Violets", J. Lūsēna mūzika, A. Skujiņas vārdi (kļūdījās, minēja dzejnieku Čaku).
 Grāmata, kas visvairāk ietekmējusi: "Dzimuši, lai skrietu".
 Sportiskā aizraušanās pašlaik – augstas intensitātes treniņš –krosfits divreiz nedēļā Liepājas Olimpiskajā centrā, un kross, kad ir laiks.

 

Autors: Nora Driķe

Laikraksts "Kurzemes Vārds" 18.01.2014.

Atpakaļ