Ingrīda Circene: Liepājas pludmale var būt eksporta prece

Liepāja godam attaisnojusi to, ka pagājušajā gadā šo pilsētu atzinām par veselīgāko pašvaldību. Ļoti lepojos, ka projekts - pludmales pieejamības komplekss cilvēkiem ar invaliditāti - ir realizēts šajā pašvaldībā, kas ir veselīgākā, kas domā par cilvēku veselību, sabiedrības veselību.

 

Vesels, darba spējīgs cilvēks ir tas, kas nodrošina ekonomisko izaugsmi. Un man ir skumji, ka vienu otru reizi politiķi īsti neieklausās tajā, ko sakām par sabiedrības veselības nozīmi.

Latvijā šāda pludmale līdz šim nav bijusi. Arī Eiropā, izņemot atsevišķas vietas, šādu pludmaļu nav daudz. Ir vien pāris vietas, viena līdzīga vieta ir Francijā. Katrā gadījumā, ņemot to vērā, varam būt lepni - esam parādījuši, ka Latvija un Liepāja var izdarīt to, ko nevar paveikt bagātās rietumu valstis.

Un tas ir svarīgi sabiedrībai. Pirmkārt, ikvienam sabiedrības loceklim ir iespēja baudīt jūru un pludmali, atpūsties, veikt fiziskas aktivitātes. Otrkārt, tas sabiedrībai ir svarīgi arī tajā ziņā, ka mēs parādām, ka šī var būt eksporta prece.

Ja Lietuvā vai Igaunijā, vai kādā citā kaimiņvalstī dodam ziņu, ka pie mums ir tādas iespējas, tad kaut vai cilvēku ar speciālām vajadzībām grupas var izmantot Liepāju kā tūrisma objektu.

Tieši tādēļ esmu ieradusies Liepājā, lai izteiktu savu pateicību un atzinību. Īpaši Elīnai Tolmačovai, jo viņai šo projektu kā pārrobežu projektu realizēt pilnīgi noteikti nebija viegli.

Protams, nezinu detaļas, bet noteikti zinu, ka ikviens jauns objekts, jebkura jauna ideja vienmēr sastopas ar to, ka kādam ir noliegums, pretestība. Kāds pat mēģina pateikt: kam tas vajadzīgs. Un pat nezinot, vai tā bija, vai nē, zinu, ka tā tas notiek. Tādēļ no Veselības ministrijas puses viņai izteicām atzinību vistiešākā nozīmē no sirds.

Novēlu, lai Liepāja arī turpmāk ir tikpat aktīva sabiedrības veselības jomā. Drīz būs noslēgums arī projektam “Sirds veselība”. Arī tajā Liepājas pašvaldība atsaucās aicinājumam.

Autors: Ingrīda Circene, veselības ministre

Atpakaļ