In Memoriam Irēna Opšteine

Irēna Opšteine

18.05.1946 – 08.07.2016.

 

8. jūlijā pēc ilgstošas slimības Mūžībā aizgāja Irēna Opšteine – īstena liepājniece un savas pilsētas patriote, ilggadēja izglītības darbiniece un Liepājas pilsētas domes deputāte.

Liktenis bija lēmis apņēmīgajai Rīgas meitenei kļūt par liepājnieci. Lai arī Irēna pati jokoja, ka viņas bērnība aizvadīta visu Latvijas bērnu tik iemīļotajā Rīgas zoodārzā, tomēr pirms vairāk nekā 60 gadiem viņai bija lemts nonākt Liepājā un te arī iesakņoties. “Liepāja man ir viss, manas saknes ir šeit,” mēdz teikt Irēna.

Izmācījās par kinomehāniķi. Bija aktīva basketboliste. Pabeidza V.Lāča Liepājas pedagoģisko institūtu un strādāja par latviešu valodas un literatūras skolotāju. Bija Liepājas pionieru nama direktore. Vairāk nekā 25 gadus vadīja izglītības darbinieku arodbiedrību Liepājā. Vairākos sasaukumos biju Liepājas pilsētas domes deputāte un Izglītības komisijas locekle. Cilvēks, kuru pazina un kura viedokli ņēma vērā ne tikai Liepājā. 

Lai gan Irēna Opšteine skaidri zināja – “nebūšu skolotāja”, visa viņas dzīve bija saistīta ar pedagoģiju un izglītību. “Vienu sapratu: lai mazam puisītim vai meitiņai iemācītu gramatikas likumus, jāizdomā, ar ko piesaistīt. Neviens dators nevar aizstāt cilvēcisko faktoru. Tev jāieliek sava “uguntiņa” tajā, ko dari,” teica I.Opšteine.

Aizrautība ir lielākā pasaules vērtība. Tā spēj paveikt daudz vairāk nekā nauda, vara un ietekme. Tāda aizrautīga, visā ieinteresēta, allaž notikumu epicentrā bija Irēna. Personība, kura prata uzrunāt gan skolēnu, gan pieaugušo, apjautāties katram satiktajam, kā klājas. Ja vajadzēja, prata būt stingra un nepiekāpīga, vērojot un analizējot procesus. Atbalstītāja. Cīnītāja. Organizētāja.

Irēna! Tu biji komandas cilvēks, respektēji citu domas, kriti un cēlies, aizstāvot skolu un bērnudārzu intereses. Cilvēks, kurš nebaidījās skaļi runāt un saukt lietas īstajos vārdos. Godīga gan pret sevi, gan citiem. Vienlaikus Tu prati dzīvot viegli – ik brīdi saglabājot optimismu, baudot dzīvi un tās sniegtās iespējas.

Tavs moto bija: nekas nav neiespējami, neiespējami ir vienīgi atgriezt laiku atpakaļ. Sev atvēlētajā laikā Tu centies būt visu notikumu centrā. Vēl tikai maijā nosvinēji savu 70. dzimšanas dienu kolēģu un draugu vidū, nu esi devusies pie saviem mīļajiem tai saulē. Pie sava Viljama. Atkal kopā.

 

Izsakām visdziļāko līdzjūtību ģimenei, tuviniekiem un draugiem, Irēnu Opšteini Mūžības ceļā pavadot.

 

 

LIZDA Liepājas nodaļas biedri,

kolēģi Liepājas pilsētas domē

un Liepājas izglītības iestāžu darbinieki

Atpakaļ