Ievainotie Ukrainas karavīri viesojas Liepājā

16.janvārī ar "SOS Palīdzība Ukrainas armijai" un Latvijas armijas atbalstu Liepājā viesojās Ukrainas karavīri, portāls uzzināja Liepājas pilsētas pašvaldībā. Karavīri pārstāv gan Ukrainas bruņotos spēkus, gan iekšlietu ministriju, gan brīvprātīgo bataljonus.

Liepājā viesi apmeklēja Sv.Trīsvienības katedrāli, kur viesiem tika sarīkots neliels dievkalpojums, Rožu laukumu, Jāņa Čakstes laukumu, Jūrmalas parku, kur pie Spoku koka klausījās leģendāro "Līvu" dziesmas, Karostu un viesojās pie zemessargiem. Liels aizkustinājums karavīriem bija sirsnīga mācītāja Pētera Kalka runa, un klausoties Ziemassvētku melodijās ērģeļu izpildījumā, viņi atzina, ka pirmo reizi pa īstam nav domājuši par karu, bet par mieru un savu skaisto valsti. Tāpat, sajūsmu Ukrainas karavīros izraisīja Ziemeļu fortu apskate, jo par šo vietu bija dzirdēts, taču nekad nebija iedomājušies, ka skats uz Baltijas jūru saulrietā esot tik iespaidīgs.

Karavīri labprāt pastāstīja arī par sevi- viņi pārstāv vairākas Ukrainas pilsētas, tostarp industriālo Dņepropetrovsku un Harkovu. Profesionāli karavīri esot tikai daži, līdz konfliktam Donbasā katrs bijis dažādu mums ierastu profesiju pārstāvis. Viens no viesiem pirms vairāk 20 gadiem pat esot bijis Liepājā, jo militārā dienesta laiku PSRS kara flotē pavadījis Baltijā. Tāpat ukraiņu karavīri atzinās, ka nekad nespēja iedomāties, ka nāksies karot pašu valstī, kur visi līdz šim vairāk vai mazāk dzīvojuši draudzīgi. Kareivji uzsvēra, ka par lielāko postu visi Ukrainas iedzīvotāji uzskata tieši korupciju, kuras dēļ karš vispār bija iespējams.

 

Liepājas apmeklējums viesos atstāja daudz pozitīvu emociju- pilsēta atstājusi sakārtotu un tīru iespaidu, cilvēki draudzīgi un izpalīdzīgi. Prombraucot karavīri atgādināja, ka nav nekā svarīgāka par neatkarīgu valsti, mieru un saticību. Reiz miers iestāsies arī Ukrainā un ikviens liepājnieks tikšot laipni gaidīts ciemos!

 

Latvijas slimnīcas līdz šim uzņēmušas 21 Ukrainā cietušo karavīru. Atbalsta fondā pagaidām saziedoti 17 000 eiro, ar ko pietiek tikai atsevišķu ievainoto ārstēšanai un rehabilitācijai.

 

Paši karavīri pateicīgi par atbalstu Latvijā, bet atbalsta fonda veidotāji un ārsti arvien aicina iedzīvotājus ziedot Ukrainā ievainoto civiliedzīvotāju un militārpersonu ārstēšanai Latvijas slimnīcās.

Atpakaļ