Iepazīstinās ar starptautiskā konkursa „EDEN” uzvarētāju – Liepāju

Otrdien, 2. jūlijā, žurnālistiem un citiem interesentiem tiks prezentēta starptautiskā konkursa „EDEN” Latvijas uzvarētāja – Liepāja. Pasākums tiek rīkots ar mērķi dalīties pieredzē par pieejamu tūrismu jeb tūrismu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Plkst. 13.00 viesnīcā „Promenade Hotel”, Vecā ostmala 40, Liepājā, notiks preses konference, kuras laikā klātesošie tiks iepazīstināti ar konkursa „EDEN” Latvijas uzvarētājas – Liepājas pilsētas – prezentāciju pieejama tūrisma jomā.

Prezentācijas laikā Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš, Liepājas neredzīgo biedrības vadītājs Māris Ceirulis, Liepājas domes Vides un veselības daļas projektu vadītāja Elīna Tolmačova un Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja Ieva Hmieļevska klātesošos iepazīstinās ar Liepājas pašvaldības, nevalstisko organizāciju un uzņēmēju sadarbību un pieredzi t.s. „universālā dizaina” jeb pieejamas vides veidošanā Liepājā. Tiks prezentēta Liepājas pludmale, kura tiek pielāgota cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī Liepājā ražotās vadlīnijas, kuras iestrādātas ietvēs, taktilās kartes un audiobojas – kā produkti ar eksporta potenciālu.

Plkst. 15.00 tiks vadīta ekskursija pa pilsētu, izvērtējot tās pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Ekskursiju vadīs īpaši apmācīts neredzīgais gids Arturs Līvmanis. Ekskursijas sākums Kūrmājas prospektā no Liepājas himnas tēlu skulptūras „Laivinieks”.

Iepriekš jau informējām, ka starptautiskajā konkursā „EDEN” uzvarēja Liepāja un ieguva titulu „Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis Latvijā”. Šogad EDEN projekta konkursa tēma ir „pieejams tūrisms” jeb tūrisms cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Kopumā „EDEN” projektam no Latvijas bija pietikti pieci tūrisma galamērķi - Jūrmala, Sigulda, Jelgava, Liepāja un Daugavpils.

Liepājā veiksmīgi ieviesti universālā dizaina principi t.s. pamata infrastruktūrā (ielas, ietves, veloceliņi, luksofori, apgaismes un ceļa stabi, norādes zīmes u.tml.), pilsētvidē un pludmalē tiks izveidotas vairākas taktilās kartes. Liepāja ir pirmā pludmale Latvijā, kas pielāgota cilvēkiem ar redzes un kustību traucējumiem, t.sk., senioriem. Uzstādītas taktilās kartes un izveidota peldvieta cilvēkiem invaliditāti, kas jau tuvākajā laikā būs pieejama.

EDEN projekta ietvaros neredzīgajiem un vājredzīgajiem radīts maršruts „Sadzirdi, sasmaržo, satausti Liepāju!” un grupu pavadīšanai maršrutā apmācīts gan neredzīgs gids, gan redzīgi gidi. Maršruts plānots kā vissezonas jeb regulāri pieejams piedāvājums, ietverot nozīmīgus Liepājas kultūrvēsturiskos objektus, veido sasaisti ar vietējām kultūrvēsturiskajām vērtībām un balstās uz ilgtspējīgas attīstības principu ievērošanu.



Dace Ķēde
Liepājas pilsētas Domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Atpakaļ