Iepazīst inovācijas Liepājas Raiņa 6. vidusskolā

Liepājas pilsētas Domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis 25. februārī devās uz Liepājas Raiņa 6. vidusskolu, lai tiktos ar skolas vadību, iepazītu ieviestās inovācijas mācību procesā un skolas vides labiekārtošanā.

Liepājas Raiņa 6. vidusskola šobrīd var lepoties ar saukli „Citāda skola”. Šo vīziju skolas direktors Kārlis Strautiņš aktīvi realizē, lai padarītu skolēnu uzturēšanos skolā patīkamu, uzsverot: „Skolas fizisko vidi ir jāsakārto, jo skolēns lielāko daļu laiku pavada skolā”. Direktors uzskata, ka skolai jābūt iedvesmojošai – stimulam skolēna attīstībai. „Skolēnus mūsdienās nevar piespiest mācīties, taču mainot skolas vidi un mācīšanas metodes, mainās arī domāšanas veids. Šāda veida skola aizrauj! Mūsu mērķis ir radīt skolēnos radošu domāšanu un konkurētspēju nākotnē,” tā labiekārtoto telpu, kā arī jauno tehnoloģiju ieviešanas pozitīvo ietekmi skaidro direktors.

„Lielu dienas daļu bērni un jaunieši pavada mācībās skolā, tādēļ videi, kurā viņi mācās, ir jo sevišķi būtiska nozīme. Īstenotās inovācijas, modernu tehnoloģiju ieviešana un skolas telpu labiekārtošana Liepājas Raiņa 6. vidusskolā ir labs piemērs, kā veicināt skolēnu motivāciju un uzlabot viņu sniegumu mācību procesā,” atzinīgi vērtē V. Vitkovskis.

Par neierastu šo skolu var saukt arī netradicionāla mācību procesa dēļ. Mainīts gan stundu ilgums, gan organizācijas forma. Šeit mācību stundas garums nav 40 minūtes, kā ierasts, bet gan 80 minūtes. „Mācību procesā tiek kombinēta gan mācību vielas apguve, gan radoša domāšana ar jēgpilnu aktivitāti – spēli vai kādu uzdevumu. Skolotāju loma ir būt mācību procesa moderatoram, sniedzot skolēniem izpausmes iespējas,” skolas ikdienu apraksta Kārlis Strautiņš, piebilstot, ka šāda veida mācības nodrošina gan vieglāku skolas somu, gan mazāk mājas darbu ikdienā.

Skolas apskatē direktors izrādīja datoru stendus gaiteņos, kur jebkuram skolēnam pieejams interneta pieslēgums, novērošanas kameras pasargā pašus skolēnus, kā arī palīdz uzturēt kārtību. Atjaunotā tehnika datorklasēs, telpu remonts, atpūtas dīvāni patīkamākām atpūtas pauzēm – tas viss ir tikai maza daļa no skolas attīstības un veiktajām pārmaiņām.

Par rezultātiem pēc šīm lielajām pārmaiņām vēl agri spriest, kā min skolas vadība: „Šādā veidolā skola darbojas salīdzinoši nesen, taču progress viennozīmīgi ir”. Šī brīža darbības efektivitāti var vērtēt pēc necerēti aktīvās skolēnu dalības mācību olimpiādēs.

Skolas vadība tāpat izteica lielu paldies Liepājas pilsētas Domei par līdzšinējo atbalstu skolai un atzīst, ka iesāktais tiks turpināts!


Anete Jonase,
Liepājas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas praktikante

Atpakaļ