Finanšu ministrs pārliecināts, ka "Liepājas metalurgs" šogad sāks strādāt

Maksātnespējīgā rūpnīca AS "Liepājas metalurgs" šogad sāks strādāt, ir pārliecināts finanšu ministrs Andris Vilks. "Liepājas metalurgs" ir liels uzņēmums, tāpēc rūpnīcas darba atsākšana būs pozitīvs ieguldījums ekonomikā - augs nodarbināto skaits, nomaksātie nodokļi, iekšzemes kopprodukts, eksports, intervijā aģentūrai LETA sacīja finanšu ministrs.

Viņš atzina, ka ir grūti pateikt, cik daudz izdosies atgūt no savulaik ieguldītajiem valsts budžeta līdzekļiem. Valsts pērn no valsts budžeta samaksāja "Liepājas metalurga" parādu Itālijas bankai "UniCredit" kopumā 73,59 miljonu eiro apmērā.

"Valstīs, kur valsts ir glābusi bankas vai uzņēmumus, ļoti reti ir iespējams pilnībā atgūt ieguldīto, jo tās bija krīzes situācijas. Nav svarīgi, vai tas noticis Austrumeiropas vai Rietumeiropas valstīs, vai ASV. Lielākoties tā bijusi bezizejas situācija, ko valstis uz brīdi stabilizē, lai šī joma saglabātos un būtu darba vietas, bet ieguldījumu atgūt ir ļoti grūti. Tas maksimāli jāpietuvina summai, kas ir aizdota," sacīja ministrs.

Viņš atzīmēja, ka investora piesaistes gadījumā būtisks ir arī blakusefekts, piemēram, ja "Liepājas metalurgam" tiek iegūts spēcīgs investors, kurš ražo ne tikai to, kas jau tika ražots, bet vēl ko citu. Tas ir svarīgi, nozīmē darbavietas, skaidroja ministrs.

"Svarīgi saprast, cik valsts iegūs un cik naudas tiks ieguldīts uzņēmumā. Investīcijas uzņēmumā uzreiz varbūt nav redzamas, bet tas atspoguļojas algās, produkcijas izlaidē. Ceru, ka atgūsim pēc iespējas vairāk," teica Vilks.

"Liepājas metalurga" maksātnespējas administrators Haralds Velmers augusta beigās paziņoja, ka sarunas par "Liepājas metalurga" pārdošanu notiks ar diviem pretendentiem - Luksemburgā reģistrēto uzņēmumu "United Group", kura beneficiārs ir Krievijas miljonārs Igors Šamiss, un Ukrainas uzņēmumu "KVV Group". Ar abiem pretendentiem tika parakstīti nodomu protokoli par maksātnespējīgās rūpnīcas iegādi. Visticamāk, šodien Velmers informēs, kurš no abiem pretendentiem ieguvis darījuma slēgšanas tiesības.

Vaicāts, vai pretendenti ir pietiekami spēcīgi, Vilks sacīja, ka šiem uzņēmējiem ir pieredze ar šādiem uzņēmumiem. "Vienmēr ir labi redzēt ļoti lielus investorus ar milzīgu naudas apjomu aizmugurē. Šajā gadījumā tas nav noticis. Tomēr biznesa plānos jau ir pietiekami adekvāti parādīts, kā uzņēmums attīstīsies un cik būs darbavietas. Ir ļoti svarīgi uz "Liepājas metalurgu" skatīties ne tikai kā uz metalurģijas uzņēmumu, bet arī kā uz klasteri, lai tam blakus rastos līdzīgi uzņēmumi. Iepriekšējā modelī "Liepājas metalurgs" bija iekapsulējies tradicionālajā nišā, pats par sevi. Tagad būtu ļoti svarīgi saprast mijiedarbību un kooperāciju ar citiem uzņēmumiem Eiropā," sacīja ministrs un pauda pārliecību, ka rūpnīca atsāks darbu jau šogad.

Atpakaļ