Eksperti novērtē vides pieejamību Liepājā

Tikai 5% pārbaudīto vietu Kurzemē atzīstamas par pieejamām cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī vecākiem ar bērniem ratiņos, informē Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" un biedrība "Babyroom".

Noslēdzot vērienīgu invalīdiem un vecākiem ar bērniem ratiņos "draudzīgu" vietu apsekošanu Latvijas reģionos, pārbaudītas vairāk nekā 2800 sabiedrisku vietu un infrastruktūras objektu Kurzemē.

No tiem tikai 142 objektus eksperti atzinuši par pieejamiem un "draudzīgiem" cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī vecākiem ar bērniem ratiņos. Vienlaikus secināts, ka Kurzemē ir ievērojami vairāk nepieejamu valsts un pašvaldības iestāžu nekā citos Latvijas reģionos.

Projektu koordinators Tālis Bērziņš atzinis, ka, būvējot modernas jaunbūves, nav padomāts par to pieejamību ne cilvēkiem ratiņkrēslos, ne jaunajiem vecākiem ar bērniem ratiņos.

Kuldīga ir viena no tām pilsētām, kurā jaunajiem vecākiem ir ļoti grūti - iekļūšanu daudzās ēkās apgrūtina pakāpieni.

Tomēr Bērziņš atzinīgi novērtējis, piemēram, Skrundas muižu, kuras renovācijas laikā tika padomāts par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - nodrošināts elektriskais pacēlājs, lifts, ērtas un pieejamas labierīcības, bērnu istaba.

Par vecākiem ar bērniem ratiņos, kā arī cilvēkiem ratiņkrēslos "draudzīgu" atzīstama arī Pūres šokolādes muzeja terase, Ventspils jaunrades nams, kafejnīcas "Dolce Vita" Ventspilī, "Magdalena" un "Arabica" Saldū un citi, kuru īpašnieki domājuši par jaunajiem vecākiem un viņu atvasēm, atzīmēja trīs bērnu māmiņa, biedrības "Babyroom" pārstāve Laura Bluša.

Šādus "draudzīgus" objektus turpmāk varēs atpazīt pēc "ģimenei draudzīgas vietas" uzlīmes, ko kā kvalitātes zīmi piešķīrusi biedrība "Babyroom".

Pēc ielu remonta, piemēram, Saldus pilsēta ir palikusi daudz "draudzīgāka" gan cilvēkiem ar invaliditāti, gan jaunajiem vecākiem - remontējot pilsētas ielas, izveidotas arī piemērotas uzbrauktuves, kas daudzviet aizstāj kāpnes.

"Mūs patīkami pārsteidza arī Liepāja - pilsētā ir daudz vietu, kas ir pieejamas tieši cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Labs piemērs ir Liepājas pludmale, uz kuru ved ne tikai atbilstoša nobrauktuve un ir izvietotas pieejamas ģērbtuves un labierīcības, bet peldētājus par pārāk lielu attālumu no krasta brīdina audio bojas, kas īpaši svarīgi tiem peldētājiem, kas ir vājredzīgi," komentēja Bērziņš.

Eksperti Kurzemē apsekoja sabiedriskas vietas un infrastruktūras objektus reģiona lielākajās pilsētās un novadu centros - Ventspilī, Liepājā, Saldū, Kuldīgā, Tukumā, Talsos, Brocēnos, Engurē, Ezerē, Priekulē, Skrundā, kā arī citās apdzīvotās vietās.

Izvērtējot dažādu sabiedrisko pieejamību, "draudzīgākie" objekti tika pievienoti aplikācijas "Mapeirons" virtuālajai kartei.

"Mapeirons" ir pirmā vides pieejamības aplikācija Latvijā, kurā tiks apkopotas cilvēkiem ratiņkrēslos un vecākiem ar bērniem ratiņos pieejamas vietas. Mobilā aplikācija būs pieejama augusta beigās latviešu, angļu, krievu, spāņu un kataloniešu valodā gan ''Android'', gan ''iOS'' lietotājiem.


Autors: LETA

Atpakaļ