Eiropas Sporta pilsētu asociācija atzinīgi novērtē Liepāju

Divu dienu garumā Liepājā uzturējās Eiropas Sporta pilsētu asociācijas delegācija, kura tikās ar pašvaldības pārstāvjiem un iepazinās ar Liepājas sporta infrastruktūru, kā arī pēdējo gados paveikto sporta nozares attīstībā, lai izvērtētu Liepājas atbilstību Eiropas Sporta pilsētas nosaukumam.

Liepājas Sporta pārvaldes vadītājs Artis Lagzdiņš atzina, ka ir pateicīgs par asociācijas doto iespēju Liepājai mēroties ar citām Eiropas pilsētām sporta jomā. „Mēs to uztvērām kā lielisku iespēju izvērtēt, kur sporta jomā šobrīd esam gan sporta infrastruktūras, gan arī pasākumu kvalitātes un iespēju ziņā. Tā bija mūsu uzdrīkstēšanās pieteikties šim titulam un ļaut asociācijai izvērtēt Liepājas pilsētas sporta nozari, taču esam ļoti gandarīti par šo iespēju,” pauda A.Lagzdiņš.

Kā preses konferencē informēja Eiropas Sporta pilsētu asociācijas (ESPA) prezidents Žans Frančesko Lupatelli (Gian Francesco Lupattelli), Liepāja ir pārsteigusi ar savu sporta dzīves dažādību un iespējām gan uzņemt starptautiskus augsta līmeņa čempionātus, gan arī iespējām pašiem iedzīvotājiem dzīvot aktīvu dzīvesveidu. Tuvāko divu nedēļu laikā Briselē notiks visas informācijas apkopošana un pēc tam tiks pieņemts lēmums, vai piešķirt Liepājai Eiropas Sporta pilsētas nosaukumu, taču jau šodien var teikt, ka vairākos vērtētajos kritērijos Liepāja ir saņēmusi augstāko novērtējumu.

ESPA ģenerālsekretārs Hugo Alonso preses konferencē norādīja, ka delegācija ir vērtējusi Liepājas atbilstību Eiropas Sporta pilsētas nosaukumam pēc dažādiem kritērijiem – gan līdzšinējā investīciju apjomu sporta infrastruktūrā, gan arī analizēts pašvaldības budžetā sportam atvēlētās naudas īpatsvars. No pilsētas budžeta sporta nozarei tiek atvēlēts ap 7 procentiem, kas salīdzinot ar vidēji 2 procentiem citās Eiropas pilsētās, ir augsts rādītājs un nozīmē, ka sportam ir nozīmīga loma. „To arī redzam pēc statistikas, ka ap 50 procentiem Liepājas iedzīvotāju ikdienā ir aktīvs dzīvesveids, turpretī Eiropā vidēji tas ir ap 20 procentiem iedzīvotāju. Mūs ļoti pārsteidza arī pilsētas veloceliņu tīkls, kas ļauj iedzīvotājiem pārvietoties jebkur – gan uz darbu un skolu, gan atpūsties un būt aktīviem,” pauda H.Alonso no Spānijas.

„Liepājai kandidēšana uz Eiropas Sporta pilsētas nosaukumu ir laba iespēja ne tikai objektīvi izvērtēt savas stiprās un vājās puses, bet, ja saņemsim šo atzinību, tad tā ir arī zināma kvalitātes zīme, ko atpazīst citur Eiropā un pasaulē. Raugoties uz priekšu, šāds tituls pilsētai nozīmē jaunas iespējas – gan sadarbībā ar citām pilsētām, gan zināšanu apmaiņā, gan arī iespējas pretendēt uz dažādiem grantu finansējumiem,” preses konferencē pauda Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Vilnis Vitkovskis. Viņš arī atzina, ka asociācijas delegācija Liepājā ieradusies ļoti zīmīgā laikā, kad visa pilsētas dzīve ir ļoti piesātināta ar sporta norisēm – notiek gan tradicionālais Liepājas pusmaratons, gan Jūrmalas parka tenisa kortos Deivisa kausa izcīņa, gan arī spēka vīru čempipnāts pludmalē un starptautiskais amatieru hokeja turnīrs. „Šie visi pasākumi bija ieplānoti jau krietni iepriekš, kad par delegācijas ierašanos vēl nekas nebija zināms. Taču šī sakritība labi parādīja, cik daudzpusīga un piesātināta var būt Liepājas sporta dzīve,” norādīja V.Vitkovskis, kurš pats preses konferencē bija ieradies tieši pēc pusmaratona noskriešanas.

Savukārt Portugāles Sporta ministrijas pārstāvis Paulo Rocha pauda, ka Liepāja ir labi sagatavota Eiropas Sporta pilsētas titula saņemšanai, taču ar to nedrīkst apstāties sporta nozares attīstība pilsētā. „Šis nosaukums nav beigas kaut kam, bet gan sākuma punkts jaunām iespējām. Sports ir būtisks sabiedrības veidošanas faktors, dzīves kvalitātes uzlabotājs, labklājības veicinātājs ar spēju pilnīgi integrēt sabiedrībā dažādus sociālos slāņus. Sports spēj vienot, nest mieru, un tas mums šodien ir īpaši vajadzīgs,” sacīja asociācijas pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Liepāja ir pieteikta titulam „Eiropas sporta pilsēta 2016”, kuru ik gadu piešķir Eiropas sporta pilsētu asociācijas īpaša žūrijas komisija. Asociācija ir bezpeļņas organizācija no Briseles, kura kopš 2001. gada novērtē un sniedz Eiropas sporta galvaspilsētu, pilsētu, kopienu un ciemu titulēšanu. Eiropas sporta pilsētas tituls var tikt vienlaicīgi piešķirts vairākām pilsētām Eiropā, kurās iedzīvotāju skaits ir no 25 000 līdz 500 000.

Vairāk informācijas par ESPA mājas lapā aceseurope.eu.

Atpakaļ