Daudz laimes dzimšanas dienā, Liepāja!

18.marts šogad ir gada 77.diena, taču mums tas ir kas vairāk par skaitli kalendāra lapiņā. Pasaules vēsturē šis datums iegājis ar daudziem nozīmīgiem un neparastiem notikumiem: 18.marts ir diena, kad dzimis mūsu gleznošanas vecmeistars Jānis Rozentāls un vācu inženieris Roberts Dīzels, kas palicis atmiņā ar dīzeļdzinēja izgudrošanu. Šī ir diena, kad astronauts Aleksejs Ļeonovs pameta savu kosmosa kuģi uz 12 minūtēm, kļūstot par pirmo cilvēku, kurš sper soļus atklātā kosmosā. Šī ir diena, kad pirmo reizi sāk darboties starppilsētu telefonsakari starp Parīzi un Londonu, un diena, kad pirmo reizi sāk kursēt sabiedriskais transports – astoņvietīga kariete Parīzes ielās.

Bet mums visiem, šeit šaurajā zemes strēlē starp ezeru un jūru mītošajiem, šī diena ir īpaša kāda cita iemesla dēļ – Tavai un manējai Liepājai šodien aprit 389 gadi. Daudz laimes!

Ja šķirsim vēstures lappuses, redzēsim, ka pilsēta šo gandrīz 400 gadu laikā veidojusies no maznozīmīgas provinciālas pilsētiņas par industriāli attīstītu rūpniecības, mākslas un izglītības centru. Pārvarot karus un postošas epidēmijas, ejot cauri ekonomikas kāpumiem un kritumiem, mainoties varām un valsts iekārtām, Liepāja ir veidojusies tāda, kādu mēs to redzam šodien – stipra, lepna un radoša pilsēta.  Kura vēl pilsēta ārpus Rīgas var vēsturiski lepoties ar galvaspilsētas statusu? Kaut vai tikai uz neilgu brīdi, bet tomēr! Kura vēl pilsēta var lepoties ar tik daudziem šodien Latvijā un pasaulē atzītiem mūziķiem, komponistiem un māksliniekiem? Kur vēl iedzīvotāji tik ļoti lepojas ar savu piederību pilsētai kā tas ir Liepājā? Es domāju, tā ir lielākā dāvana, kāda pilsētai var būt dzimšanas dienā.

Mīļie, liepājnieki! Es sveicu Jūs visus Liepājas 389.dzimšanas dienā. Lai pietiek izturības, pietiek ticības labajam, pietiek cerību, spēka un mīlestības, jo tad arī mūsu Liepāja augs un pilnveidosies!


Uldis Sesks
Liepājas domes priekšsēdētājs
 

Atpakaļ