Dārza ielas eksperimentālais pop up birojs darbojas

Dārza ielā 4/8 uz laiku iekārtoto biroju "D10 Pop Up" pret savām pastāvīgajām darba vietām nomainījuši gan rīdzinieki, gan daži liepājnieki.

Dārza ielā 4/8, kas ir pastāvīga Liepājas amatnieku mājvieta, visai plašajā un tukšajā darbnīcu ēkas otrajā stāvā šonedēļ (no 6.līdz 12.jūlijam) atvērts pagaidu birojs tiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ vēlas nomainīt savu pastāvīgo darba vietu pret ko citu (piemēram, rīdzinieki – lai apvienotu darbu ar gulēšanu pie jūras).

Trešdien portāls šajā improvizētajā darba vietā sastapa gan liepājniekus – programmētājus Pēteri Krieviņu un Mārtiņu Poļakovu, gan rīdziniekus – pārstāvjus no vienas no pirmajām Rīgas coworking jeb kopā strādāšanas vietām "DarbaVieta”.

"Apvienojam ļoti dažādus profesionāļus – grafiskos dizainerus, fotogrāfus, šuvējus, adītājus, programmētājus, mārketinga speciālistus, pasākumu organizētājus, animatorus, kas strādā vienās telpās,” pastāstīja Diana Zamurajeva.

Jāņa Ķīnasta ideja ļoti iepatikusies, tāpēc arī atbraukuši uz Liepāju. Turklāt tā bijusi iespēja īstenot workation (no angļu work un vocation – darbs un atvaļinājums) – vienlaikus strādāt un atpūsties.

Kā portālam sacīja Mārtiņš Poļakovs, viņam jaunā darba vieta ļoti patīk, jo te ir ne tikai cita vide, bet apkārt ir arī citi cilvēki, parasti strādājot viens. Mārtiņš būtu gatavs šajā birojā strādāt arī ilgāk, nekā nedēļu. Apmierināts ar eksperimentu bija arī Pēteris Krieviņš, kurš šo iespēju izmantoja, lai "nomainītu ierasto biroja vidi pret jaunu radošu vietu, kurā strādā daudz jaunu cilvēku”, kā arī kā pārejas posmu no atvaļinājuma uz darba režīmu savā ierastajā birojā.

Idejas autors, vietrades komandas "Nēbetjā" pārstāvis Jānis Ķīnasts, kas to īsteno sadarbībā ar Liepājas kultūras pārvaldi, saka:
"Tā ir iespēja citādākai pieredzei, kas saistīta nevis ar atpūtu, bet darbu. Otrs iemesls, kāpēc te atrasties, ir iespēja iesaistīties un pašiem pamēģināt diskutablo un pagaidām vēl diezgan abstrakto Dārza ielas 10 jeb Dārza ielas radošā centra projektu, kas, protams, ir daudz plašāks, šobrīd te ir radīta tikai kopā strādāšanas un komunicēšanas vieta dažādu radošu profesiju cilvēkiem.”

Ķīnasts atzīst, ka arī Dārza ielas radošā centra projekta autoriem, šī, uz vienu nedēļu radītā kopā strādāšanas vieta, ir iespēja saprast, vai un kā projekts "rezonē sabiedrībā”. Tas, ka uz nedēļu radītajā "D10 Pop Up" pieteikušies arī rīdzinieki, pēc Ķīnasta domām apliecina idejas par strādātgribētāju piesaisti Liepājai dzīvotspēju.

Nedēļas beigās eksperimentālā biroja radītāji gatavojas izvērtēt, kāds no tā ir bijis guvums, gan radošā, gan ekonomiskā ziņā.

Bez strādāšanas atvērtajā birojā Dārza ielā trešdien bija iespējams arī noklausīties Amsterdamas Universitātes radošo industriju pētnieces un "Dārza 10” koncepcijas līdzautores Ievas Rozentāles lekciju "Kas ir radošās industrijas? Kāpēc mēs par to runājam? Ko tās var dot pilsētām?”, bet šodien improvizētā "D10 Pop-Up” notiks darbnīca, kas veltīta Liepājas radošo industriju centra attīstībai. Ikviens tiek aicināts piedalīties un modelēt topošā radošo industriju centra Dārza ielā 10 saturu, formu, notikumus un procesus. Darbnīca sākas pulksten 13 un ilgs līdz pulksten 19. Pulksten 17 būs iespēja doties arī ekskursijā uz D10 ēku. Taču interesenti ir aicināti ierasties jebkurā sev piemērotā laikā.

Savukārt piektdien pulksten 17.30 Jānis Ķīnasts vadīs atvērtu diskusiju par un ap radošajām industrijām, kā arī iepazīstinās ar radošo industriju centra Dārza ielā 10 koncepciju un attīstības stratēģiju. Aicināti visi interesenti!

Savukārt sestdien, 11.jūlijā, plānota citādāka kopīga pastrādāšana – dārza veidošana topošajā radošajā centrā Dārza 10.

Dārza 10 koncepcijas izstrāde sākās šā gada janvārī. Tās izstrādes laiks ilga divus mēnešus. 12.martā "Kursas putnos" tā tika prezentēta plašākai sabiedrībai.

Darbs pie radošo industriju centra ir aktīvi turpinājies, to veidojot jau par konkrētu pilsētas attīstības projektu.

Koncepcija vēl arvien ir publiski pieejama, sk.šeit.

Ir pienācis laiks no jauna aicināt Liepājas sabiedrību aktīvi iesaistīties koncepcijas satura papildināšanā, transformēšanā, kā arī konstruktīvā kritikā, saka Ķīnasts.

 

Sarmīte Pujēna, irliepaja.lv

Atpakaļ