Darbu pie valsts budžeta sāks laikus; sola «tīrīšanas» ministriju tēriņos

Valdība otrdien, 23.februārī, apstiprinājusi 2017.gada budžeta izstrādes grafiku. Lai gan pēc formālās darba kārtības radikāli neatšķiras no iepriekšējo gadu budžeta izstrādes plāniem, pēc politiķu teiktā, tas sola rūpīgāku darbu pie ministriju tēriņiem un arī aktīvāku uzņēmēju organizāciju līdzdalību budžeta izstrādē.

Tradicionāli ik gadu sabiedrības plašu neapmierinātību izraisa fakts, ka lielākoties Latvijas valdība budžetu veido ļoti sasteigti, būtiskākos ierosinājumus, kas skar, piemēram, nodokļu izmaiņas, atklājot vien neilgi pirms budžeta apstiprināšanas pēdējiem termiņiem.

Šogad Finanšu ministrija ir apņēmusies procesu būtiski pārskatīt, pirmkārt, diskusijas par budžetu uzsākot laicīgāk, un, otrkārt, pieprasot no ministrijām arī rūpīgāku esošo tēriņu izvērtējumu. Kā norāda Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība), viena no rūpīgākajām revīzijām sagaida Veselības ministriju.

"Kas ministrijām ir jāņem vērā šogad? Šogad būs aktīvāks darbs nozaru ministriju bāžu pārskatīšanā ar īpašu uzmanību uz Veselības ministriju. Mums līdz 1.martam būs izveidota speciālo uzdevumu vienība divu valsts sekretāru vadībā - Baiba Bāne to vadīs no Finanšu ministrijas puses un attiecīgi [Solvita] Zvidriņas kundze no Veselības ministrijas puses, lai mēs, pirmkārt, uztaisītu tīrīšanu, saprastu, vai piešķirtie līdzekļi tiek izlietoti pietiekami efektīvi vai ir kādi resursi vēl nozares iekšienē," norādīja ministre.

Latvijas uzņēmēju organizācijas jau ir atzinīgi novērtējušas valdības apņēmību attiekties no līdzšinējās gausās budžeta izstrādes gaitas, tomēr vienlaikus tās pievērš uzmanību, ka arī dialogam ar sociālajiem partneriem būtu jāsākas laicīgāk nekā iepriekšējos gados.

Viena no lielākajām uzņēmēju organizācijām Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), kura šobrīd netiek neierindojas starp sociālajiem partneriem, arī uzsvēra, ka vēlas aktīvāk piedalīties diskusijās par budžetu.

"Pozitīvi vērtējam, ka šogad ļoti laicīgi tiek uzsākts šis budžeta izstrādes process. Tas nozīmē, ka diskusijas noteikti būs daudz kvalitatīvākas un priekšlikumi - izsvērtāki. Tā mūsu baža ir, ka mēs neesam valdības sociālie partneri, līdz ar to mūsu dalība Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē nav pilnvērtīga," teica LTRK pārstāve Katrīna Zariņa.

Valdība uzņēmēju organizācijas lūgto dalības iespēju neliedza un solīja arī dialogu ar sociālajiem partneriem un uzņēmēju organizācijām nodrošināt jau ātrāk, tiklīdz tiks izstrādāts budžeta priekšlikums.

Valdība saskaņā ar apstiprināto izstrādes grafiku darbu pie 2017.gada valsts budžeta projekta plāno sākt 1.martā, bet Saeimā budžeta projektu plānots iesniegt 14.oktobrī. Atvēlēto laiku diskusijām iesaistīto pušu vidū iecerēts palielināt, piemēram, informāciju par valsts budžeta bāzes izdevumiem skatot ātrāk - 1.martā.

 

 

 

Atpakaļ