Dana Reizniece-Ozola: Liepājnieki rāda priekšzīmi pārējiem

Jau piekto reizi pasniegtas balvas Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un žurnāla "Būvinženieris" rīkotajā konkursā "Energoefektīvākā ēka Latvijā".

Mēs visi vēlamies, lai iedzīvotāji maksā mazāk par elektrību, siltumu un, lai mēs kļūtu energoefektīvāki, īpaši ņemot vērā to, ka mums ir diezgan augstas enerģijas cenas. Tādēļ labākais veids, kā savu ēku sakārtot, ir to nosiltinot. Tādēļ arī mēs, Ekonomikas ministrija, no savas puses to palīdzam veikt. Jau vairākus gadus piešķiram Eiropas fondu finansējumu un tā ietvaros piecu gadu laikā sakārtotas jau sešsimt mājas, bet šīs sezonas laikā vēl divi simti ēku kļūs energoefektīvākas.

Priecājamies, ka ir atsevišķas pilsētas, kuras ir aktīvākas par citām un rāda priekšzīmi pārējiem. Liepāja šogad konkursā "Energoefektīvākā ēka Latvijā" saņēma visvairāk balvu, turklāt tas notiek ne pirmo reizi. Tas noteikti ir pelnīti, jo Liepāja tiešām ir pati aktīvākā pilsēta, kurā ir uzņēmīgi cilvēki. Viņi dara to, kas būtu jādara arī pārējiem – sakārto ne tikai vidi un pilsēta kļūst skaistāka, bet iegūst arī ekonomisko efektu. Paaugstinot ēku energoefektivitāti mēs esam videi mazāk kaitīgi un arī tērējam mazāk.

Tieši labs piemērs ir tas, kas pamudinās arī citus cilvēkus. Latviešiem patīk konkurēt un, ja mēs redzam, ka kaimiņu pilsēta ir sakoptāka, mums gribas sakopt arī savu pilsētu. Ja kaimiņa māja ir skaistāka, arī mums gribas sekot. Manuprāt, tas ir labākais piemērs un, jo vairāk sakārtotu un energoefektīvu ēku būs, jo vairāk iedzīvotāju arī pieteiksies mūsu programmām un vēlēsies tikt pie labākām mājām.

Cilvēkiem ir svarīgs ne tikai vizuālais ēkas izskats, bet arī tas, lai paša maciņā paliek vairāk naudas. Ja kaimiņš pasaka, ka viņa mājā bijis labs projekts un, lai gan sākotnēji līdzekļi jāiegulda, tagad katru mēnesi rēķins ir stipri zemāks, tas ir labākais motivators arī citiem.

Tādēļ arī mēs organizējam "Dzīvo siltāk" programmas, dažādus seminārus, informatīvos pasākumus un šādus konkursus, lai plašāk izplatītos informācija par pozitīvajiem piemēriem un to, ka ir vērts ieguldīt ēkas energoefektivitātes paaugstināšanā.

Nākamajā plānošanas periodā energoefektivitātes pasākumiem mūsu budžetā ir paredzēti trīs simti trīsdesmit trīs miljoni eiro, kas ir ES līdzfinansējums. Tāpat peredzēts piesaistīt vēl papildu finansējumu gan no Eiropas investīciju fonda, gan citiem līdzekļiem. Finansējums būs paredzēts gan daudzdzīvokļu mājām, gan ražošanas un industriālajām ēkām, kā arī valsts un pašvaldību ēkām.

Daudzdzīvokļu ēku siltināšanas programma mums ir prioritāra un šobrīd tiek izstrādāti noteikumi, tādēļ ceram, ka augustā vai septembrī tiks izsludināts konkurss.

 

Atpakaļ