Būs vienots regulējums piespiedu līdzekļu piemērošanai psihiatrijas pacientiem

Ārstniecības likumā tiks iekļauts vienots regulējums piespiedu līdzekļu lietošanai un personu privātās dzīves ierobežošanai psihoneiroloģiskās ārstniecības iestādēs. Jaunais regulējums iekļauts Ārstniecības likuma grozījumos, ko otrdien, 10.jūnijā, izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā atbalstīja parlamenta Sociālo un darba lietu komisija.

„Esam gandarīti, ka Veselības ministrija pēc tiesībsarga pamudinājuma ir nākusi klajā ar šo iniciatīvu, jo patlaban tik nopietna lieta kā pacienta tiesību ierobežošana normatīvajos aktos valsts līmenī nav regulēta – to nosaka katra slimnīca pati. Deputāti šodien pamatīgi iztaujāja atbildīgās amatpersonas, lai gūtu pārliecību, ka jaunais regulējums ļaus ierobežot personas tiesības tikai tiktāl, cik tas nepieciešams, lai rūpētos par paša pacienta un apkārtējo drošību. Tāpat svarīgi, lai slimnīcas personāls ierobežošanas līdzekļus nevarētu izmantot savtīgi,” norāda par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Ārstniecības likuma papildinājums uzskaita tiesības, kādas ir pacientiem, kuri psihiatriskajā iestādē stacionēti bez viņu piekrišanas, kā arī personām, kurām ārstniecība noteikta kā medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis kriminālprocesā.

Jaunais regulējums paredz - ierobežojošus līdzekļus ārstniecības iestādēs var pielietot gadījumos, ja pacientam psihisku traucējumu dēļ pastāv tieši draudi nodarīt miesas bojājumus sev vai citām personām, vai arī pacients izrāda vardarbību pret citām personām un apdraudējumu nav izdevies pārtraukt ar mutisku pārliecināšanu. Kā ierobežojoši līdzekļi likumprojektā minēti fiziska ierobežošana, izmantojot fizisku spēku, mehāniska ierobežošana ar saitēm vai siksnām, medikamentu ievadīšana pret pacienta gribu, kā arī ievietošana novērošanas palātā.

Pacientam būs tiesības viņam noteiktos ierobežojošos līdzekļus apstrīdēt iestādes vadītājam. Iestādes vadītāja lēmumu varēs apstrīdēt Veselības inspekcijā, bet tās lēmumu – tiesā.

Likumprojekts otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā.

 

Saeimas Preses dienests

saeima.lv

Atpakaļ