Biznesa inkubators prezentē paveikto

Liepājas dome šā gada martā nolēma slēgt Deleģēšanas līgumu ar Kurzemes Biznesa inkubatoru (KBI), kas paredzēja no pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļiem atvēlēt 25 000 eiro inkubatora izveidotās Biznesa skolas darbības nodrošināšanai. Šodien, 4. decembrī, Kurzemes Biznesa inkubatora vadītājs Ingus Palapis Liepājas domes Attīstības komitejas sēdē prezentēja šī līguma ietvaros paveikto.

Deleģēšanas līgums paredz piecas funkcijas, ko veic KBI – sniedz konsultācijas biznesa ideju autoriem, tai skaitā arī specializētas konsultācijas, kā arī mentoru tīkla izveidi, investoru tīkla izveidi, apmācības komercdarbības jautājumos un biznesa ideju konkursu organizēšanu. Kā pastāstīja KBI direktors, piemēram, plānoto divu simtu konsultāciju vietā, biznesa ideju autoriem jau sniegtas vairāk nekā trīs simti konsultācijas, tāpat noritējušas piecas apmācības jaunajiem uzņēmējiem, kā arī trīs biznesa ideju konkursi un daudzas citas aktivitātes.

Līguma ietvaros KBI piešķirti līdzekļi mentoru piesaistei, "Iespēju foruma" organizēšanai, Investoru foruma organizēšanai, kā arī "Kurzemes Biznesa dienas" organizēšanai. No atvēlētajiem 25 tūkstošiem eiro, lielākā daļa –18 250 eiro jau apgūti, bet atlikušie 6 750 eiro paredzēti "Kurzemes Biznesa dienas" organizēšanai, kas notiks "Ražots Liepājā" ietvaros 2015. gada 6. un 7. martā Liepājas Olimpiskajā centrā.

Kā klātesošos informēja I. Palapis, līdz šim veiksmīgi jau noritējusi mentoru piesaiste, kā arī izveidota Mentoru programma, kas ļauj ideju autoriem un jaunajiem uzņēmējiem saņemt mentora – pieredzējuša uzņēmēja padomu un atbalstu. Mentorings ir praktisks konsultatīvs atbalsts uzņēmumiem, kas balstīts uz ilglaicīgu un brīvprātīgu atbalstu starp veiksmīgu uzņēmēju ar pieredzi, kurš dalās savās zināšanās, pieredzē un uzskatos, un jauno uzņēmēju, kurš ir gatavs un vēlas gūt pieredzi no šīs apmaiņas un bagātināt savu kompetenci.

Katru mēnesi ikvienam interesentam ir arī iespēja bez maksas apmeklēt KBI rīkotos Biznesa rītus, kuros pieredzējuši speciālisti stāsta par dažādām ar uzņēmējdarbību saistītām un aktuālām tēmām.

Tāpat šogad veiksmīgi norisinājies gan Investoru forums, gan vairāki "Iespēju forumi", kas ir domāti tieši vidusskolēnu motivēšanai un piesaistīšanai uzņēmējdarbības videi. "Iespēju foruma" mērķis ir apvienot jauniešus gan no vispārizglītojošām skolām, gan tos, kas jau apgūst kādu profesiju, lai kopīgiem spēkiem radītu un attīstītu jaunas biznesa idejas. Kā atzīst I. Palapis, tieši ar skolēniem un jauniešiem noticis visbūtiskākais darbs, tā ir vairāk sociāla funkcija un vēlme ieinteresēt viņus pašiem kļūt par darba devējiem un, iespējams, sava uzņēmuma vadītājiem.
Kā labu piemēru KBI direktors arī min novembrī Liepājā notikušo "StartUp Weekend Liepāja", kurā jaunie un topošie uzņēmēji 54 stundu laikā izstrādāja un prezentēja deviņas jaunas biznesa idejas. Savukārt trīs labākās idejas šobrīd cīnās ar citiem jaunajiem uzņēmējiem no visas pasaules, piedaloties "Global Startup Battle". Turklāt šis pasākums arī piesaistījis investorus dažām no jaunizstrādātajām idejām.

Atpakaļ